reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Witam słonecznie

Zgadzam się z Agnieszką18 - ja też lubię zwyczajne, polskie imiona. Sara, Sandra czy Andree jakoś do mnie nie docierają i wręcz mnie bawią. Mój synuś ma na imię Maciuś. A co do tego w brzuszku, to już mamy zaplanowane imiona i już mieliśmy dawno, nawet gdy nie byłam jeszcze w ciąży :) Chłopczyk będzie Jaś a dziewczynka Magda :)

reklama
Witam wszystkie mamuśki ;)
Co do imion, to dobrze że każdemu inne sie podobają! :) Będzie większa różnorodność. Ja lubięi takie i "nowoczesne" imona jak i te tradycyjne... Wszystkie mają jakiś swój urok i każde to tak naprawdę rzecz gustu rodziców ;) Fakt że imiona typu Sandra, Samantha czy Angelika też mi się nie pdobają... A synka może nazwiemy bardzo zwyczajnie Tomasz? ;) Pewnie jeszcze nam się to ze 100 razy zmieni ;D Co do dziewczynki to i mnie i mężowi bardzo sie podoba imię Marika i tu zdania nie zmienimy. To imię wybrane juz jest od poprzedniej ciąży.
Mała_Mi już "tylko" 19 dni do USG ;D ;D

My jeszcze jestesmy na etapie wyboru, wiem jedno napewno nie "nowoczesne" jak juz dojdziemy do kompromisu, to dam znac hihihi ;D

Ines: Zanm jedną Marikę, bardzo fajna dziewczyna :-) Śliczne imię

Witajcie kobietki :)
Słonko cieszę się, że podoba Ci się imię jakie wybraliśmy dla dziewczynki :laugh:
Byłam dziś odebrać wyniki badania krwi na poziom beta HCG.
Wynik: 942.14 :)
Wygląda że wszystko chyba ok... Normy są: 3-4 tydzien 9-130, 4-5 tydzien 75-2600, 5-6 tydzień 850-20800 itd :) Tylko... kobitki z laboratorium mnie troszkę wkurzyły bo nie wiedziały czy te tygodnie są liczone od daty ostatniej @ czy od daty owulacji a z tego co wynalazłam na necie to mogą być normy podawane i tak i tak... No i teraz nie wiem ::) Pogrzebałam trochę na netku i znalazłam identyczne normy dla... tygodni po owulacji ::) Wtedy by wynikało że moja ciąża jest troszeńkę starsza... ::) Musiałaby być 4-5 tydzień od owu a z moich wyliczeń dwa dni temu to było od owu 3 tygodnie... W każdym razie powtórzyłam dziś badanie i najważniejsze żeby beta prawidłowo rosła ;)

Ines: Wyjdę na ignorantakę ale co to są te beta HCG? Może też powinnam sprawdzić?

Słonko specjalnie dla Ciebie informacja:

Co to jest beta-HCG i czemu służy jego oznaczanie?

Gonadotropina kosmówkowa, bo tak brzmi pełna nazwa beta-HCG, jest hormonem, to znaczy substancją wytwarzaną przez organizm w celu kontroli funkcjonowania określonych narządów. HCG przypada rola szczególna, ponieważ pod jej wpływem pozostaje wyjątkowy proces - rozwój wczesnej ciąży.

Rozwijający się zarodek docierając jajowodem do jamy macicy składa się z grudki komórek zwanych węzłem zarodkowym i otaczającej go warstwy komórek określanych mianem trofoblastu. To właśnie w obrębie trofoblastu rozpoczyna się produkcja i wydzielanie HCG. Hormon poprzez krążenie dociera do jajnika , gdzie stymuluje powstałe właśnie ciałko żółte do produkcji progesteronu. Ciałko żółte jest pozostałością po pękniętym pęcherzyku jajnikowym. Do momentu gdy trofoblast ostatecznie przekształci się w łożysko ciałko będzie utrzymywać odpowiedni poziom progesteronu, koniecznego do prawidłowego rozwoju ciąży. W ten sposób zarodek wpływa na odpowiednie przygotowanie macicy i zapewnia utrzymanie się tego stanu przez okres trwania ciąży. Ponieważ wraz ze wzrostem ciąży zapotrzebowanie na progesteron wzrasta, również produkcja i wydzielanie HCG zwiększa się w ciąży bardzo szybko. Już od pierwszych dni po zagnieżdżeniu się zarodka w macicy, w surowicy krwi matki można wykryć gonadotropinę kosmówkową, a jej poziom osiąga charakterystyczne maksimum między 50 i 80 dniem po miesiączce. Z reguły poziom betaHCG podwaja się co 2- 3 dni.

Hormon jest wydalany z moczem ciężarnej i dzięki temu wykrywanie jego obecności stało się podstawą działania powszechnie stosowanych testów ciążowych. Metoda ich działania opiera się na co prawda złożonej, ale za to bardzo czułej metodzie z użyciem odpowiednich przeciwciał anty-HCG. Obecnie proste testy ciążowe dostępne w aptekach pozwalają z dużym prawdopodobieństwem potwierdzić ciążę już w terminie spodziewanej miesiączki.

Dynamika wzrostu poziomu gonadotropiny kosmówkowej w surowicy krwi jest niezwykle pomocna w diagnozowaniu powikłań, które mogą wystąpić w I trymestrze ciąży. Dotyczy to głównie kobiet u których w pierwszych tygodniach ciąży występują podejrzane plamienia lub krwawienia. O ile poziom beta HCG w kolejnych badaniach wzrasta, rokowanie jest z reguły pomyślne. Zmiany w stężeniu gonadotropiny w surowicy są też pomocne przy rozpoznawaniu ciąży pozamacicznej.

Dzięki Ines. Jeśli dobrze zrozumiałam to właśnie HCG jest odpowiedzialne za produkcję lub brak progesteronu? Czy w przypadku niewłaściwego poziomu HCG można zaradzić kłopotom poprzez dostarczenie do organizmu progresteronu?

reklama
Niestety Słonko aż tak dobra w tym nie jestem ::) Wiem że progesteron (np. luteinę lub duphaston) podaje się przy ciąży zagrożonej. Podaje sie też przy zbyt niskim progesteronie w fazie lutealnej lub gdy kobieta poprzednią ciążę poroniła lub gdy ciąża jest zagrożona (np. występują plamienia, krwawienia, silne bóle) Czy podanie syntetycznego progesteronu podniesie betaHCG to nie wiem... :(

Do góry