reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Wizyty u lekarza - kiedy znowu i co nowego słychać?

Dziewczynki kochane byliśmy dziś u alergologa i kazała zrobić testy na rączce, na jajko,kakao,mleko,sierść, roztocza i wyszło wszystko oki, co oczywiście nie oznacza ,że nie jest,ale napewno nie w dużym stopniu.
Dostał antybiotyk bo niestety nic nie przechodzi Błażejowi:((( za miesiąc do kontroli,a i mamy powoli wychodzić z ograniczenia białka:)
Kasis bidulek, ale go męczy. A te testy jak się robi? Wyniki są tak od razu? A mówiła Wam od czego zacząć z tym białkiem, co wprowadzać najpierw???

reklama
Kania testy wygladały tak nałozyła 10 kropelek róznych płynów i wczesniej opisała długopiesem,a następnie leciutko skalperlem nakłówała,ale Błązej dopiero przy końcu zapłakał tak więc nie bolało go widocznie:)wynik odczytuje sie po 15 minutach,ale wiesz to tylko wychodzi jak naprawde ktos jest bardzo uczulony. Takie testy bardziej są wiarygodniejsze jak ma 3 latka.
Co do wprowadzenia białka i mleka normalnego, powolutku, on już wcześniej jadł zupy czy inne dania gdzie było białko,ale podawać np plaster sera zółtego i odczekać dwa dni później jakiś twarożek, jogurt z owocami ale naturalny najlepiej. Ogólnie robimy odstępy no i mieszać będę mleka bebiko np z jego mlekiem

Elusia my braliśmy tylko 2 dni, a potem był odstawiony i wtedy nie wychodziliśmy, ale on był taki raczej bardzo osłabiony itd

Ida słuchaj chirurga i nie uprawiaj czarnowidztwa ;-) Buźka!!! :-***

Kasis to dobrze, że tak wyszło z tych testów, ale w tym wieku to chyba jednak powinno się robić testy z krwi

Ida jak wiesz ja jestem anty-antybiotykowiec, ale...jesli zakładasz że jest mozlwiość że to od zadrapania kocim pazurem to ja bym antybiotyk dała i miejscowo i doustnie. Jest coś takiego jak bartoneloza inaczej choroba kociego pazura, jest to choroba odzwierzęca, koty są często nosiecielami bakterii Bartonella henselae i Bartonella clarridgeiae do zakażenia dochodzi właśnie po zadrapaniu. Pierwsze objawy sa miejscowe, zaczerwienienie, rozwiaj się stan zapalny, po pewnym czasie pojawia się gorączka i inne dolegliwości. Nie bede pisac wiecej żebyś sie nie schizowała ale przeanalizuj sytuacje oglądnij to i zastanów sie na ile istnieje ryzyko że jest to zadrapanie przez kota. Miescowy antybiotyk w niczym jej nie zaszkodzi, jak jest ryzyko że to kotek to może posmaruj i zobaczysz czy sie po tym porawia i na podstawie tego zdecydujesz co z Augmentinem.owa do góry bo nic jej nie bedzie, tylko jesli to faktycznie od zadrapania kocim pazurem to antybiotyk może byc konieczny.

ida, trzymam kciuki żeby to zadrapanie ładnie się zagoiło i antybiotyk nie był potrzebny. Ale jeśli bedziesz musiała dać, to daj antybiotyk nic się nie stanie złego a może tylko pomóc. Nie martw się na zapas, tylko słuchaj lekarzy, a jak coś cie bedzie martwić to idź jeszcze do innego lekarza może to skonsultować :sorry2:

kasis
, dobrze, że jakiś poważne alergie Błażejkowi nie wyszły i że powoli białko bedziecie wprowadzać, trzymam kciuki. A tak wogóle to pierwszy raz spotkałam się z testami skórnymi u takich maluszków :surprised:

elusia, my nie wychodziliśmy na spacer bo Patryk miał bardzo wysoką gorączke wtedy, aż do 40 st. A później lekarz powiedział że spokojnie można wychodzić, byleby temperatury nie było :rolleyes2:

A u nas znowu jakby gorzej :-( a właściwie ciągle tak samo czyli leci z nosa i kaszel męczy, ja nie wiem kiedy on wkońcu wyzdrowieje :-(

Kania testy wygladały tak nałozyła 10 kropelek róznych płynów i wczesniej opisała długopiesem,a następnie leciutko skalperlem nakłówała,ale Błązej dopiero przy końcu zapłakał tak więc nie bolało go widocznie:)wynik odczytuje sie po 15 minutach,ale wiesz to tylko wychodzi jak naprawde ktos jest bardzo uczulony. Takie testy bardziej są wiarygodniejsze jak ma 3 latka.
Co do wprowadzenia białka i mleka normalnego, powolutku, on już wcześniej jadł zupy czy inne dania gdzie było białko,ale podawać np plaster sera zółtego i odczekać dwa dni później jakiś twarożek, jogurt z owocami ale naturalny najlepiej. Ogólnie robimy odstępy no i mieszać będę mleka bebiko np z jego mlekiem

Kasis - Ty masz chyba jakiegoś anioła, a nie dziecko! :szok: Jak Wy daliście rade mu zrobić testy skórne??? Ja tego sobie nie wyobrażam z Przemkiem, on by się zaczął drzeć i wierzgać jakby go tylko długopisem dotknęli , a co dopiero dać sobie ponacinać skórę i jeszcze siedzieć 15 min żeby nie zmazać kropelek - niewykonalne. Jestem pełna podziwu dla Błażejka :-) Naprawdę możesz być z niego dumna :-) Dobrze, że nie wyszła żadna silna alergia.

Roxi - oj biedny ten Ptyś :-( Zdrówka dla niego! A na noc stosujesz możesz maść majerankową pod nosek? Może po tym będzie mu się lepiej oddychać?

Ida - oby to jak najszybciej zeszło małej z rączki!

Idusia mam nadzieje że wszystko się szybciutko ładnie zagoi :-( biedna Misia :*****

kasis czyli wychodzi na to, że lepiej takie testy później robić? dzielnie sobie maluch poradził, jakby moją dziubneli czymkolwiek to by było to co u nice - apokalipsa :-D

roxi mocno tulam Patrysia, bidulek :-( :*****

Kasis dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, dzielny Błażejek :-)

Roxannka na pewno wydobrzeje spokojnie. Oliwia też nie jest do końca wg mnie zdrowa, ale dr twierdzi że to alergiczne i jedyne dla niej lekarstwo to spacery po świeżym powietrzu.

Ida i jak katar i paluszek Michalinki???

Trzymajcie kciuki za wizytę u ortopedy...

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry