reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u lekarza nasze i niebawem naszych pociech:):)

reklama
afiliacja witaj w gronie szyjkowym...moja też ma 33 mm, a przynajmniej miała 3 tygodnie temu...a kazała Ci Ginka leżeć czy dostałaś jakieś leki?

kivinko
nospa jest rozkurczowa, a jak nie masz skurczy to nie ma sensu jej brać...tak mi się wydaje...

Gochson
co do leukocytów to piszę o tym poraz kolejny, że w ciąży a zwłaszcza w 3 trymestrze leukocyty idą w górę...tak mi mówiła kuzynka, która już 2 dziecko urodziła 2 tygodnie temu i że nie należy się przejmować, ale na wszelki wypadek zapytaj Gina...

afiliacja - gratuluję udanej wizyty:) co do TSH i innych tarczycowych hormonów, to nam na szkole rodzenia lekarz mówił, że wyniki ich badania w ciąży nie są aż tak bardzo miarodajne i że często mogą się zmieniać (raz za mało, raz za dużo);także wydaje mi się, że najlepiej byłoby te badania powtórzyć i skonsultować się z endokrynologiem:-)powodzenia:)

Kasiagaw masz racje z tymi leukocytami u mnie za kazdym razem im blizej konca ciazy to szły w gore :baffled:
Ewelagrzyb o kurcze Ty uwazaj na siebie dziewczyno !!! Dobrze ze wszystko w pozadku a mezowi to sie kopniak w tylek należy .

Tak czytam co piszecie o tych szyjkach ja juz zglupialam totalnie moja ma niby 3 cm ale ginka jakos specjalnie nie widziala przeciwskazan do chodzenia , sprzatania itd . Kurcze nie wiem moze to zalezne jest od tego ile sie skraca w jakim czasie ? hymmm:sorry2:

porannakawa
user-online.png
-oprócz długości bardziej liczy się to czy trzyma szyjka i czy jest twarda.

Kasia, ja jestem na lekach od początku ciąży. Obecnie biorę spasmolinę 2x1 i luteinę doustną 2x2. Ale u mnie szyjka szybko się skracała w poprzedniej ciąży (od 32 tc byłam w szpitalu z 1 cm rozwarciem na kroplówie fenoterolowej... nie polecam ;-)), więc teraz może być podobnie, ale się nie martwię, bo wtedy było dobrze, to teraz też będzie :tak:
Leżeć nie muszę, bo szyjka mocno trzyma od wewnątrz, a to jest ważniejsze (u mnie rozwarcie jest od zewnątrz) :-)

MamiDO-gratki wizyty, nie przejmuj sie ta waga, ja tez ciagle zapominam sie o to spytac a potem przychodze do domu, porownuje wyniki z Alusia i :rofl2: przypominam sobie o tej wadze...
Kivinko-ladna waga coreczki! gratki. A co do lekow-jesli masz wade serca, to lekarka madrze robi ze nie daje ci byle czego-pamietaj ze zadne choroby nie sa az tak powazne jak choroby sercowe wiec tutaj ostroznosc powinna byc maxymalna. No-spa jest na skurcze wiec jak ich nie masz to po co ja brac?
Edytka-ja tez juz coraz czesciej mysle ze to juz tak blisko, moj termin jest na za 12 tygodnie ale teoretycznie moge sie juz rozpakowac za 9-10 tygodni to w zasadzie dwa miesiace zostaly zeby wszystko przygotowac do konca, wbrew pozorom to nie jest az tak duzo.
Pauletta-hehe, fajny ten spec z tv :-) Kasiagaw-wg tych kryteriow to moje dziecko juz na pewno bedzie chodzic i mowic jak sie urodzic, ja jestem wiecznie poddenerwowana czyms ale to juz taka natura...trzeba za wszelka cene unikac stresowych sytuacji i ludzi ktorzy je tworza :tak:
Afi- TSH (norma 0,25-4,5), ft3(norma 3,9-7,3), ft4 (11,5-21). Przy czym w ciazy w zaleznosci od trymestru te wyniki sa ciut inne (raczej wyzsze). Ja tez badalam wszystkie te hormony bo mam cala rodzine z chorobami tarczycy wiec sprawdzam regularnie i mialam w normie poki co. TSH sie mierzy zeby sprawdzic czy jest niedoczynnosc tarczycy, a ft3 i ft4 to wolna frakcja hormonow tarczycy-jak ich poziom jest za wysoki to jest nadczynnosc a jak za niski to niedzoczynnosc (odwrotnie niz TSH). Twoj wynik nie wyglada mi na jakis straszliwy, ja tez mam zawsze w gornej granicy to TSH ale poki co lekarz nie kazal nic z tym robic, poki jest w normie to jest w normie. Jak cos jest w normie to sie tego nie leczy. Moze ginka na wszelki wypadek chciala zobaczyc te wolne frakcje zeby miec szerszy obraz Twojej tarczycy. Ft3 i ft4 po prostu powiedza wiecej na temat tego czy masz niedoczynosc czy nie.
A co do manii lykania no-spy w PL mam podobne zdanie do Ciebie, nie wiem czemu wszyscy sobie ta no-spe aplikuja jak cukierki. CO prawda jest to lek z niewielka ilosci efektow ubocznych ale jakos tak strasznie powszechne jest mam wrazenie naduzywanie tego leku.
Gochson-wysoki poziom leukocytow wskazuje na stan zapalny, pewnie od tego pecherza.

afi - mozesz mi cos wiecej napisac o spazmolimie ? moj lekarz cos o tym wspominal ostatnio.... z tego co wiem to jest to pochodna papaweryny ?? bezpieczne ?

Reniuszek-spazmoline to tylko na decyzje lekarza, jest dobrym lekiem rozkurczajacym ale moze miec efekty niekorzystne na serce, nerki i watrobe wiec lekarz musi najpierw przejrzec Twoje wyniki i oszacowac czy bedzie dla Ciebie odpowiednia.

reklama
iza a orientujesz sie jaki ma wplyw na dziecko ? czytalam rozne "recenzje" i przychylne i nie, wiec mam ogromny dylemat w razie pojawienia sie takiej koniecznosci .

Do góry