reklama

Wizyty u lekarza

a ja właśnie sobie przypomniałam że po 2 poronieniach należy mi się USG prenatalne od państwa, muszę wykombinować jak się to załatwia...

http://www.**********/artykul,prawo-a-badania-prenatalne,575,1.html

reklama
juz właśnie nie wiem czy ja tyje na jesień (jem wręcz mniej i częściej bo muli trochę) czy te jelita juz wyłażą, postaram się wrzucić fotkę dzisaj po południu

nanulika - obserwuję Twoja historię, bo mamy taki sam termin OM, a widze że jesteś bardziej zorientowana :happy:

Nanulika - po 2 poronieniach niestety wcale nie naleza sie badania prenatalne na NFZ. Niestety przepisy sie zmienily. Ja tez jestem po 2 poronieniach i nie naleza mi sie...
Kryteria sa takie:

• wiek matki powyżej 35 lat,
  • wystąpienie w poprzedniej ciąży aberracji chromosomowej płodu lub dziecka,
  • stwierdzenie wystąpienia strukturalnych aberracji chromosomowych u ciężarnej lub u ojca dziecka,
  • stwierdzenie znacznie większego ryzyka urodzenia dziecka dotkniętego chorobą uwarunkowaną monogenetycznie lub wieloczynnikową,
  • stwierdzenie w czasie ciąży nieprawidłowego wyniku badania USG i/lub badań biochemicznych wskazujących na zwiększone ryzyko aberracji chromosomowej lub wady płodu.

A i nie jestescie same - ja tez juz jestem brzuchata;):-)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Nanulika, Zapominajka - gratulacje! Przepiękne fotki! ja niestety nie mam jak wstawić mojej na razie - zresztą mam wrażenie, że przy Waszych to to moje zdjęcie jakieś słabe i niewyraźne.. :-(
Teraz trochę obszerniej o mojej wizycie, bo wczoraj nie miałam czasu:
no więc tak: wszystko wygląda w porządku, maluszek ma ok. 19mm, co odpowiada 8t3d ciąży; serducho bije ładnie. Co do pęcherzyka, to zagnieździł się bardziej po prawej stronie macicy (tam też mnie czasami tak jakby ciągnie!), rozmiar w normie; nic się nie odkleja itd. Jestem szczęśliwa! :-)
Termin wyznaczony na 20.05.
Mam dłuuugą listę badań do zrobienia; następna wizyta to USG genetyczne między 6 a 18.11 (muszę się dopiero umówić), a u mojego gina za miesiąc :tak: W międzyczasie mam mu przesłać wyniki bad. krwi na maila, żeby ew. zmodyfikować dawki leków.

flądra
a w czym ja bardziej zorientowana jestem?:P

kasienkadg
jak byłam w szpitalu pod koniec maja to mówili że mi się należy, kiedy przepisy się zmieniły?:/

wlasnie wróciłam z zakupów - dziś organizuje mojemu S "dzien narzeczonego":P
robie sushi z pieczonym łososiem:)

a w lumpie dziś udało mie się kupić super dzinsy ciążowe za 5zł:)

No doobra, Zapominajka, proszę: :tak:
0_1.jpg

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry