reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wszystko o benefitach

xatia akt urodzenia przynajmniej w Londynie masz od reki,ale musisz umówic sie na spotkanie telefonicznie, chociaz ja miałam farta poszlam sie umówić osobiście by mieszkam niedaleko i od razu mnie przyjęła i dostałam akt i 4 odpisy bo tyle chciałam 3,5F za sztukę, na paszport w Londynie czekałam 3 tygodnie:tak: opłata 15 F

reklama
jako samotna matka przed willimem przepracowałam w jednej pracy ponad 2 lata bez przerwy:-) w sumie jetem tu 5 lat odmówili income support:confused: juz nie mam siły w jobcentre mówią inaczej a decyzja jest inna uzasadnienie nic nie wyjaśnia tylko jakiś paragraf mówiący ze nie mam prawa bo nie spełniam statusu rezydenta pod spodem wyjaśnienie aby mieć status rezydenta trzeba być zakwalifikowanym as right to reside byłam w welfare right i tam mi powiedział, że decyzja jest słuszna bo right to reside ma się kiedy się pracuje,lub kiedy ma się wystarczającą ilośc pieniędzy aby się urzymać na wyspie:szok:
ale przecież jako\samotna matka opiekuję się dzieckiem niepracuje,gdybym pracowała nie potrzebowałabym income support i odwrotnie nie mogę dostać income support
czy to prawda ,jak powiedział mi doradca że prawo do tego zasiłku mają anglicy a polacy tylko spełniają warunki jeśli mają partnera pracującego w Anglii ale wtedy się income support nie dostaje jako samotna matka

Witam wszystkich .mieszkam w Walii ,w czerwcu spodziewamy się z mężem synka/11 lat od urodzenia córeczki :)/ W pracy mi się wszystko pokiełbasiło od grudnia.juz wiem ,że jedno co mogę to starać się O Maternity Allowance.Oboje z mężem nie mamy pojęcia jak sie do tego zabrać,a u mnie w pracy tylko utrudniają.Odpowiedzcie mi na pytanie,czy jeśli szef nie będzie chciał mi dać tego listu SMP1 to mogę sie zwolnić z pracy np.ze wzgledów zdrowotnych/bo to i byłaby prawda,bo resztką sił ciągnę do 29 tygodnia/ czy muszę u niego wytrwac do końca.No i czy wtedy bez tego listui otrzymam MA ??? Pracuję tam już rok i trzy miesiące.Z tym,że kiedys pracowałam 20 godzin tyg. a jak się szef dowiedział że jestem w ciąży to stopniowo zmniejszał mi godziny aż doszło do tego,że teraz robię 3 godz.tyg.Nie mamy sił na walkę z nimj.A związki nic mi nie pomogły :( Acha...jeszcze ktos nam mówił,że jak mój mąż pracuje to mi się MA nie należy? Czy to prawda? proszę pomóżcie mi bo w przyszłym tygodniu mam juz 25 tydzień mojego synusia i zanosi się że to będzie na prawdę kryzysowe dziecko .Kasia

Witam cieplusko i ja:)

Co do becikowego to przed zlozeniemaplikacji planuje zapisac sie na bezrobotne....
bo z innej paki nam sie nie bedzie nalezec a szkoda 500 funciakow....

mam pytanko o rezydenta...jestem w uk od 2005 ale nigdy o rezydencie nie myslalam....czy ktoras juz ma ...wypelnialayscie papiery???

a i co do paszportu...ja jestem za angielskim ale jak go zdobyc?
musialabym miec obyewatelstwo ang?????????

buziaki:rofl2:

fasoleczka zagloądaja czasami co niektórzy na ten link.

ja mam rezydenta jest tam troche do wypełnienia chyba 15 stron jedna ze stron dajesz pracodawcy ktory musi ja wypełnic. Kolejna sprawa musisz mieć minimum rok HO.
Resident permit jest wazny 5 lat, jednakowoz wygasa, jezeli bedziesz poza UK dluzej niz 3 lata.
w sumie to jak na razie korzyści z tego nie mam,podobno łatwiej uzyskac kredyt czy karte kredytowa (pytali mnie w banku czy jestem rezydentem i czy mogę głosować) jeżeli natomiast chcesz starać sie o paszport to musisz mieś rezydenta.
Twoje dziecko nie otrzyma paszportu brytyjskiego jesli oboje jestescie polakami, czy też mieszana para inna niz polsko brytyjską, jesli jedno z Was nie jest anglikiem to nici z paszportu chyba,że jedno z Was ma juz paszport angielski to możecie aplikowac o angielski paszport

mersinak według mnie jak twój mąż pracuje to nie ma to znaczenia czy dostajesz MA czy nie u mnie było tak że oboje pracowalismy ja teraz jestem na Maternity leave pracodawca płaci a mój mąż pracuje.
O Maternity Allowance możesz się starać jeśli:
- jesteś zatrudniona ale nie przysługuje Ci Statutory Maternity Pay
-jesteś samozatrudniona (self-employed) i regularnie płacisz składki na ubezpieczenie klasy II (Class II National Insurance Contribution - NICs) lub posiadasz zaświadczenie o zwolnieniu z obowiązku opłacania składek na ubezpieczenie z powodu niskich dochodów czyli tzw. Small Earnings Exception Certificate
-w ciągu 66 tygodni poprzedzających datę porodu przepracowałaś co najmniej 26 tygodni
-przez 13 tygodni z 66 tygodni poprzedzających datę porodu zarabiałaś co najmniej £30

jeśli masz juz CHTC to przysługuję cii becikowe tylko wyślij do 3 miesiąca dziecka po późniejszym terminie nie wypłacają

O zasiłek Sure Start Maternity Grant możesz ubiegać się jeśli pobierasz jeden z poniższych zasiłków:
- Income Suport (zasiłek dochodowy)
-Jobseeker's Allowance (zasiłek dla osób poszukujących pracy)
[FONT=Tahoma, Arial]-[/FONT]Child Tax Credit (wypłacany w kwocie wyższej niż £548 rocznie lub £1096 rocznie, jeśli dziecko nie ma roku)
[FONT=Tahoma, Arial]-[/FONT]Working Tax Credit (musi zawierać dodatek dla osób niepełnosprawnych)
[FONT=Tahoma, Arial]-[/FONT]Pension Credit (zasiłek emerytalny)
i spełniasz jeden z warunków:
[FONT=Tahoma, Arial]-[/FONT] urodziłaś dziecko nie dłużej niż trzy miesiące temu
[FONT=Tahoma, Arial]-[/FONT]adoptowałaś dziecko poniżej pierwszego roku życia
-jesteś w ciąży i oczekujesz dziecka w ciągu najbliższych jedenastu tygodni
-masz pod opieką młodą osobę, która jest w ciąży i oczekuje dziecka w ciągu najbliższych jedenastu tygodni lub urodziła dziecko nie dłużej niż trzy miesiące temu.
Dodatkowo musisz udowodnić, że otrzymałaś poradę zdrowotną związaną z macierzyństwem. W tym celu lekarz, położna, pracownik opieki społecznej lub pielęgniarka musi podpisać certyfikat znajdujący sie na odwrocie formularza SF100 (czyli wniosku do ubiegania sie o SSMG).

mersinak według mnie jak twój mąż pracuje to nie ma to znaczenia czy dostajesz MA czy nie u mnie było tak że oboje pracowalismy ja teraz jestem na Maternity leave pracodawca płaci a mój mąż pracuje.
O Maternity Allowance możesz się starać jeśli:
- jesteś zatrudniona ale nie przysługuje Ci Statutory Maternity Pay
-jesteś samozatrudniona (self-employed) i regularnie płacisz składki na ubezpieczenie klasy II (Class II National Insurance Contribution - NICs) lub posiadasz zaświadczenie o zwolnieniu z obowiązku opłacania składek na ubezpieczenie z powodu niskich dochodów czyli tzw. Small Earnings Exception Certificate
-w ciągu 66 tygodni poprzedzających datę porodu przepracowałaś co najmniej 26 tygodni
-przez 13 tygodni z 66 tygodni poprzedzających datę porodu zarabiałaś co najmniej £30

jeśli masz juz CHTC to przysługuję cii becikowe tylko wyślij do 3 miesiąca dziecka po późniejszym terminie nie wypłacają

O zasiłek Sure Start Maternity Grant możesz ubiegać się jeśli pobierasz jeden z poniższych zasiłków:
- Income Suport (zasiłek dochodowy)
-Jobseeker's Allowance (zasiłek dla osób poszukujących pracy)
[FONT=Tahoma, Arial]-[/FONT]Child Tax Credit (wypłacany w kwocie wyższej niż £548 rocznie lub £1096 rocznie, jeśli dziecko nie ma roku)
[FONT=Tahoma, Arial]-[/FONT]Working Tax Credit (musi zawierać dodatek dla osób niepełnosprawnych)
[FONT=Tahoma, Arial]-[/FONT]Pension Credit (zasiłek emerytalny)
i spełniasz jeden z warunków:
[FONT=Tahoma, Arial]-[/FONT] urodziłaś dziecko nie dłużej niż trzy miesiące temu
[FONT=Tahoma, Arial]-[/FONT]adoptowałaś dziecko poniżej pierwszego roku życia
-jesteś w ciąży i oczekujesz dziecka w ciągu najbliższych jedenastu tygodni
-masz pod opieką młodą osobę, która jest w ciąży i oczekuje dziecka w ciągu najbliższych jedenastu tygodni lub urodziła dziecko nie dłużej niż trzy miesiące temu.
Dodatkowo musisz udowodnić, że otrzymałaś poradę zdrowotną związaną z macierzyństwem. W tym celu lekarz, położna, pracownik opieki społecznej lub pielęgniarka musi podpisać certyfikat znajdujący sie na odwrocie formularza SF100 (czyli wniosku do ubiegania sie o SSMG).
Dziękuję za odpowiedz :) ale i tak uśmiecham się przez łzy.... nic nie dostanę bo mój pracodawca nie chce mi dac payslipów.A spełniam warunki inne do otrzymania Maternity Allowance.Okazało się nawet,że drań nie płacił mi składek wtedy gdy zarabiałam powyżej 105 funtów tygodniowo.Związki do których należe też jakby maja to w dup...e bo pewno za mało u nich jestem i za mało składek zapłaciłam .jak dzwoniliśmy do Biura Maternity Allowance to powiedziano nam że mam wypełnic aplikację o zasiłek a wmiejscach o pracodawcy napisać,że pracodawca nie chce współpracować.Ale co oni mogą pomóc????? Pewno nic.Złożyłam dziś wymówienie z pracy.Mam taki stres że chodzenie tam paraliżuje mnie od stóp do głów..no i strach,że będzie ciężko z jednej pensji przy dwójce dzieci.Czasem myślę,że jestem jakiś nieudacznik i..ech... sorki za moje ględzenie

reklama
mersinka nie przejmuj sie dacie rade, nie iwem czy tak mozna ale niech mąż na siebie weżmie wszytsko WTC,CHTC - to napewno może aplikowac na swoje nazwisko ale na Wasza rodzine ale i becikowe warto spróbować na niego. Możesz też byc na utrzymaniu męża z dziecmi i tyle, niech pisze. Albo Ty napisz powypełniaj wszytskie formy i powysyłaj i nie martw sie na zapas teraz nie mozesz sie dołować. Dzwoń do Job centre i proś o apikacje na CHTC i WTC na CHB dostaniesz w szpitalu po porodzie i musisz wysłac razem z aktem urodzenia, ja na wszystko czekałam niecałe 3 miesiące.
a tak poza tym nie ględzisz, tylko pytasz,każdy to robił jak cos nie wiedział na tym forum,jesli jeszcze moge w czyms ci pomóc to pisz

A P60 lub P45 masz??????
Powodzenia

Ostatnia edycja:
Do góry