mersinak według mnie jak twój mąż pracuje to nie ma to znaczenia czy dostajesz MA czy nie u mnie było tak że oboje pracowalismy ja teraz jestem na Maternity leave pracodawca płaci a mój mąż pracuje.
O Maternity Allowance możesz się starać jeśli:
- jesteś zatrudniona ale nie przysługuje Ci Statutory Maternity Pay
-jesteś samozatrudniona (self-employed) i regularnie płacisz składki na ubezpieczenie klasy II (Class II National Insurance Contribution - NICs) lub posiadasz zaświadczenie o zwolnieniu z obowiązku opłacania składek na ubezpieczenie z powodu niskich dochodów czyli tzw. Small Earnings Exception Certificate
-w ciągu 66 tygodni poprzedzających datę porodu przepracowałaś co najmniej 26 tygodni
-przez 13 tygodni z 66 tygodni poprzedzających datę porodu zarabiałaś co najmniej £30
jeśli masz juz CHTC to przysługuję cii becikowe tylko wyślij do 3 miesiąca dziecka po późniejszym terminie nie wypłacają
O zasiłek Sure Start Maternity Grant możesz ubiegać się jeśli pobierasz jeden z poniższych zasiłków:
- Income Suport (zasiłek dochodowy)
-Jobseeker's Allowance (zasiłek dla osób poszukujących pracy)
[FONT=Tahoma, Arial]-[/FONT]Child Tax Credit (wypłacany w kwocie wyższej niż £548 rocznie lub £1096 rocznie, jeśli dziecko nie ma roku)
[FONT=Tahoma, Arial]-[/FONT]Working Tax Credit (musi zawierać dodatek dla osób niepełnosprawnych)
[FONT=Tahoma, Arial]-[/FONT]Pension Credit (zasiłek emerytalny)
i spełniasz jeden z warunków:
[FONT=Tahoma, Arial]-[/FONT] urodziłaś dziecko nie dłużej niż trzy miesiące temu
[FONT=Tahoma, Arial]-[/FONT]adoptowałaś dziecko poniżej pierwszego roku życia
-jesteś w ciąży i oczekujesz dziecka w ciągu najbliższych jedenastu tygodni
-masz pod opieką młodą osobę, która jest w ciąży i oczekuje dziecka w ciągu najbliższych jedenastu tygodni lub urodziła dziecko nie dłużej niż trzy miesiące temu.
Dodatkowo musisz udowodnić, że otrzymałaś poradę zdrowotną związaną z macierzyństwem. W tym celu lekarz, położna, pracownik opieki społecznej lub pielęgniarka musi podpisać certyfikat znajdujący sie na odwrocie formularza SF100 (czyli wniosku do ubiegania sie o SSMG).