6. Kiedy można do diety dziecka wprowadzić mleko krowie UHT (z kartonu), a kiedy wprowadzać produkty zawierające gluten?
Mleko krowie. Nie zaleca się stosowania niemodyfikowanego mleka krowiego ani mieszanek przygotowywanych z pełnego mleka w proszku w 1. roku życia. Podawanie mleka niemodyfikowanego prowadzi bowiem do nadmiernego obciążenia organizmu białkiem.
To nie jest do końca tak jak w tym internetowym cytacie. Oczywiście w mleku krowim jest dużo białka, ale jest na to prosty, wrecz banalny sposób - zdjąć kożuch

Poza tym mleko krowie jest już jak najbardzie w porzo dla naszych dzieci. Zawiera wszystko co potrzeba dla rozwoju dziecka (no może ma mało żelaza)
Dla mnie zastanawiające jest wystepowanie utwardzanych tłuszczy roślinnych w mm, które prawdopodobnie sa przyczyną np adhd oraz innych schorzeń neurologicznych;
Do tego dochodzi lecytyna sojowa - pochodząca najprawdopodobniej z soi GMO (bo blisko 90% soi jest obecnie modyfikowana) której nadmair równiez może źle wpłynąć na organizm.
Pomijam już, że do niektórych mm dodaje się oprócz kleiku ryżowego, nic innego tylko biały cukier!
Mm to produkt dla dzieci ze zkaza białkową, a tych jest ok 2%
Wracając do mleka krowiego, hm, mam sporo znajomych którzy faszeruja swoje dzieci mm, bo to niby zdrowiej, a opócz tego dzieci dostają cukierki, danonki, pizze... To dość śmieszne i zupełnie jasno obrazuje fakt, ze jesteśmy po prostu słabi wobec wszedobylskiej reklamy.
Co do danonków- i w ogóle tej firmy, to wierzcie mi, że ludzie którzy tam pracują nie jedzą tych produktów, bo mają one bardzo dużo dodatków i mało mleka. Najczęściej skład to po prostu mąka, chemia, woda i trochę mleka w proszku.
Jest prosta zasada =- im mniej jest produkt przetworzony, tym jest zdrowszy.
Przepraszam, ale trudno mi jest być obojętną wobec... Nie wiem jak to okreslić. Po prostu fakt jest taki, że wielokrotnie powtarzane kłamstwo staje się prawdą. Starajmy się więc być obiektywne i nie wierzć na słowo "faktom" wielkich firm. Bo to są tylko słowa, a mało która z nas może je jakkolwiek zweryfikować, i pewnie żadna nie ma dostępu do
rzetelnych badań