reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wyprawka dla maluszków i ich mam

Andariel, i gdzie ten link?

Karincia - nie znam zadnej hurtowni.. a zdjecia - moge zrobic, ale pozniej, z tym, ze to calkiem zwyczajne ubranka ;-)

reklama
A Olenka to samo czytalam o tym kokosie i mnie to zastanowilo. Ja mam zwykla gabke i nam wystarczy:-D

Ja chyba tez kupie zwykla gabke... Zreszta jezeli u Ciebie sie sprawdziala to chyba najwazniejsze... Po co kabinowac i wyszukiwac nie wiadomo jakich materacy skoro te najzwyklejsze zdaja egzamin... Ja jako ze to moja pierwsza ciaza patrze najwiecej na opinie mam ktore maja juz dziecko i wiedza juz co jest najlepsze... Wiec Kasiu chyba tez u mnie zwykla gabka wystarczy skoro tak napisalas...:-)

Ostatnia edycja:
Ja chyba tez kupie zwykla gabke... Zreszta jezeli u Ciebie sie sprawdziala to chyba najwazniejsze... Po co kabinowac i wyszukiwac nie wiadomo jakich materacy skoro te najzwyklejsze zdaja egzamin... Ja jako ze to moja pierwsza ciaza patrze najwiecej na opinie mam ktore maja juz dziecko i wiedza juz co jest najlepsze... Wiec Kasiu chyba tez u mnie zwykla gabka wystarczy skoro tak napisalas...:-)
Olu ja po prostu nie kombinuje, nie wyszukuje, moja dwojka dzieci wychowala sie na gabce i nie widze powodu zeby przeplacac. Mysle ze tak male dziecko rownie dobrze wyspi sie na zwyklej gabce i ciesze sie ze sie ze mna zgadzasz:tak::tak::-D

Mitemil ja karmiac sama pilam koperek, ktory przedostawal sie do mleczka. Na szczescie kolki nas ominely, ale jest wiele preparatow, np. espumisan ktory jest w kropelkach bezposrednio do buzki.

Co do kolek to w szkole rodzenia podali:
INFACOL - podaje się półkroplomierza przed głównymi posiłkami - od 1 mc dla dziecka
Herbatki PLANTEX - 3 tygodnia życia
VIBURCOL - czopek

No i niestety mamy dwie kolki:
Pierwsza jak dzieciątko nałyka się powietrza, to jest kolka z którą sobie poradzimy i druga niestety cięższa kolka. Jeśli mama zje nabiał, który dzieciątko nie przyjmie dobrze, to płacz przez 3 dni non stop i raczej nic nie pomaga :(. To tak w skrócie.

Dziękuje bardzo dziewczyny za wszelkie rady na temat kolek. Nic o nich nie wiem, ale widze, że Deli po szkole rodzenia dużo wie, więc liczę, ze i ja wiele ze swojej wyniose :-)

zakupiłam 1 ceratkę, może się przyda, a może nie, koszt jest niewielki (jako że jestem po raz pierwszy mamą, wolę mieć różne rzeczy, tak na wszelki)

Czyli chyba lepiej kupić ceratkę:tak: Muszę ją więc dopisać do mojej listy, bo myślałam, że te podkłady będą lepsze i o ceratce nawet nie myślałam. Dzięki za podpowiedź :-)

Moim zdaniem podklad to podklad a ceratka to ceratka. Ceratka jest wieksza i nie bedzie sie przesuwac pod przescieradlem, a jakiemu celowi ma sluzyc oddychanie ceratki:eek::eek:Jej zadaniem jest nieprzepuszczenie moczu na materac i to wszystko;-)

Moja mama nie dawała żadnych podkładów twierdząc, ze dorosłemu człowiekowi tez nie byłoby milo spać z folią pod prześcieradłem. Ale z tego co się orientowałam, to obecne podkłady niewiele mają z folią wspólnego. Czy faktycznie obecne podkłady czy ceratki mogą dawać poczucie dyskomfortu jakby człowiek leżał na foli??

Ja wlasnie znalazlam artykul w gazecie o materacach dla niemowlat! Nie wiem czy zawsze w takich kolorowych pisemkach pisza prawde ale moze to co napisze przyda sie w czasie wyboru materacyka:-) A wiec cytuje "... Aby zapobiec przed alergia u noworodka i roznymi uczuleniami nie kupuj materaca z trawy morskiej czy wlokna kokosowego- roztocza lubia naturalne materialy. Najlepszy bedzie materac z syntetycznej gabki (wystrzegaj sie lateksowych, bo i te, choc sztuczne, czesto uczulaja) Materac nalezy przynajmniej raz w tygodniu odkurzyc, a przy odpowiedniej pogodzie (powietrze nie moze byc wilgotne)suszyc na sloncu (latem) lub wymrozic (zima)..."
Ja osobiscie jeszcze nie wiem jaki kupic materac i czy wierzyc we wszystko to co pisza gazety... Chyba poczekam i zobacze na co Wy sie zdecydowalyscie:-D

Nie głupie co napisano w tej gazecie. Jedna koleżanka nawet polecała mi samą piankę, bo mówi, zę jak dzidziuś posikał materac dawała go pod prysznic wymyła, wysuszyła i jak nowy, a z kokosem czy gryką tak nie zrobisz...

Tak przeczytałam i wam napisze że nie powinno się wystawiać materacy bezpośrednio na słońce ponieważ wtedy rozwijają i rozmnażają się roztocza.Byłam kiedyś na takim pokazie i tam mówili o tym,lepiej więc wymrozić-bo w niskiej temp. te robaczki drobnoustroje i inne dziadostwa giną-lub po prostu w cieniu w wietrznym miejscu.:tak:
Oczywiście nie mówię czy to bardzo skuteczne czy coś ale chciałam się z Wami tą informacją podzielić.

Tak przeczytałam i wam napisze że nie powinno się wystawiać materacy bezpośrednio na słońce ponieważ wtedy rozwijają i rozmnażają się roztocza.Byłam kiedyś na takim pokazie i tam mówili o tym,lepiej więc wymrozić-bo w niskiej temp. te robaczki drobnoustroje i inne dziadostwa giną-lub po prostu w cieniu w wietrznym miejscu.:tak:
Oczywiście nie mówię czy to bardzo skuteczne czy coś ale chciałam się z Wami tą informacją podzielić.
a ja sie z tobą zgadzam,bo moje alergiczny i nawet lekarka mówiła,że taki matarec powinno sie do lodówki wsadzić,żeby zabic w nim to dziadostwo

Olu ja po prostu nie kombinuje, nie wyszukuje, moja dwojka dzieci wychowala sie na gabce i nie widze powodu zeby przeplacac. Mysle ze tak male dziecko rownie dobrze wyspi sie na zwyklej gabce i ciesze sie ze sie ze mna zgadzasz:tak::tak::-D
Moj też wychowała się na gąbce i nic mu nie dolega.A teraz będę kupować łóżeczko turystyczne to właśnie taki materac dokupię ,bo jest bardzo lekki.

reklama
Do góry