Wczoraj robiłam listę kosmetyków dla małego, opierałam się na tym co położna mówiła. Do tej pory nic nie kupiłam i chyba dobrze, bo nie wiedziałam o niektórych rzeczach. Zamieszczam, może komuś sie przyda.
- żel do mycia- z dozownikiem, bezzapachowy, bezbarwny
- szampon (ale tylko gdy są włoski, inaczej nie ma potrzeby)-z dozownikiem, bezzapachowy, bezbarwny
- oliwka bądź parafina- nakładane na mokrą skórę dziecka, ale w razie konieczności tzn gdy widzimy, ze skóra jest sucha (a na mokrą bo wtedy najlepiej natłuszcza skórę, jeśli nałożymy na wytartą skórę to tylko rozmiękczymy zewnętrzne warstwy i nic więcej)
- mleczko do ciała - (alternatywa do oliwki)- można nakładać na suchą skórę (w sensie nie mokrą)
- alantan maść na pupę- dobrze się trzyma i nie tworzy "skorupy" jak sudocream
- alantan zasypka- w razie potrzeby na podrażnienia (zwykłego pudru nie polecali, bo się ciała nie trzyma- ale sprawdza się przy zasypywaniu np "fałdek" pod brodą czy w pachwinach)
- spirytus 70% do przemywania kikuta pępkowego
- sól fizjologiczna do przemywania oczek i jako krople do nosa
- oilatum- w razie potrzeby dodawać do wody
- chusteczki nawilżające- bezzapachowe i bez bawrników
- pieluchy jednorazowe- nie muszą być supermarkowe- bo dziecko na początku zużywa ich milion, a wiadomo markowe są drogie- ważne żeby zwrócić uwagę na kilka rzeczy: - żeby miały dużo "falbanek" z boku, zewnętrza część pieluchy nie może być z folii, rzepy muszą być w miarę wytrzymałe, brak barwników w środku (niektóre firmy dają taki zielony pasek aloesu, żeby łagodził pupę, a on często uczula). Polecano ogólnie pieluszki Dada z Biedronki.
- do odsysania wydzieli z noska aspirator Frida
- waciki, gaziki, patyczki
To chyba wszystko. Osobiście nie będę tego wszystkiego kupować. Wypisałam to co nam polecano i co się sprawdza. Polecano marki Johnson (lub Penatan- to to samo ale odpowiednik niemiecki), Hipp. Myślę, że gama kosmetyków jest olbrzymia i pewnie u każdego sprawdzi się co innego. Może komuś ta lista pomoże, bo ja do końca nie wiedziałam na co się zdecydować, ale już dziś będę robic zakupy. Że tak powiem zostałam uświadomiona

-