reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Zaczynamy staranka :)

pamela , karolina , ilonka - dziekuje wan za wsparcie , zwami kochane zawsze razniej i lepiej czlowiek sie mobolizuje do dalszego dzialania , buziki dla was duze :happy::happy::happy::happy:

reklama
anusia- po to tu jesteśmy,

piąteczka- ja sie chyba zgubiłam :( po co Ty wstajesz kochana?

bobo- jedno serduszko jedno dzieciątko- niby tak, ale wiesz lekarze też ludzie, też się czasem mylą :) najważniejsze, żeby było zdrowe i by wszystko przebiegało bezproblemowo i spokojnie :)

o. znalazłam. proszę bardzo

dieta mężczyzny powinna być tak samo dobrze zbilansowana, urozmaicona i odżywcza jak jego partnerki. Najlepiej sięgać po produkty bogate w antyoksydanty, witaminę C i E oraz określone minerały.

• Zarówno witamina E jak i C odgrywają istotną rolę w płodności kobiet i mężczyzn. Wysoka podaż tych witamin może zwiększyć ilość i ruchliwość plemników. U kobiet natomiast zmniejsza skutki stresu i narządu układu rozrodczego.
    Źródła witaminy E: pestki słonecznika, oleje roślinne
    Źródła witaminy C: owoce cytrusowe, jabłka, kiwi, brokuły, pomidory, szpinak
  • Niska podaż cynku skojarzona jest z męską niepłodnością.
    Źródła: drób, nasiona strączkowe, produkty pełnoziarniste, migdały, orzechy włoskie, figi, rodzynki, daktyle.
  • Powszechnie wiadome jest, że w przypadku niedoborów kwasu foliowego u kobiet w ciąży u nienarodzonego dziecka mogą powstać wady cewy nerwowej. Jednak wyniki badań wskazują, że mężczyźni, których dieta jest uboga w kwas foliowy produkują mniej plemników.
    Źródła: zielone warzywa liściaste (brokuły, brukselki), szparagi, szpinak, nasiona strączkowe, produkty pełnoziarniste.
  • Wyniki badań przeprowadzonych przez American Society of Reproductive Medicine wskazują, że plemniki mężczyzn, których dieta jest bogata w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste, są bardziej energiczne i aktywne.
  • Niektóre badania wskazują, że pary starające się o dziecko, powinny w swojej diecie raczej unikać owoców morza. Są one bogate w rtęć mogącą sprzyjać nieprawidłowością nasienia i zmniejszonej płodności
  • Wiele przypadków niepłodności spowodowanych jest zaburzeniami w równowadze hormonalnej. Można tego częściowo uniknąć unikając produktów zawierających białą mąkę i cukier takich jak jasne pieczywo, makaron, cukierki i słodzone soki owocowe.
  • Wybieranie produktów o niskim indeksie glikemiczny takich jak niektóre owoce czy warzywa, nasiona strączkowe; chudych produktów bogatych w białko np. jogurtu, drobiu, tofu; oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe włączając orzechy, nasiona, oliwę z oliwek pomaga zachować równowagę hormonalną i usprawnia funkcjonowanie układu rozrodczego
  • Niektóre pestycydy i herbicydy używane do opryskiwania zbóż mają, jak wykazano, negatywny wpływ na płodność. W szczególności dotyczy to ksenoestrogenów, rodzaju estrogenów, występujących w zanieczyszczeniach chemicznych i pestycydach. Mogą one zaburzać równowagę hormonalną u kobiet i prowadzić do niepłodności. Wybieranie produktów organicznych, kiedy to jest możliwe pomoże w uniknięciu nie tylko tych substancji.
  • Badania wykazały, że dzieci mężczyzn, którzy pili więcej niż 2 drinki dziennie na miesiąc poprzedzający zapłodnienie, ważyły o 180 gram mniej niż inne dzieci. Niska masa urodzeniowa jest poważnym problemem, mogącym wpłynąć na rozwój intelektualny i fizyczny dziecka. Ponadto nadmierne picie alkoholu może być przyczyna impotencji.
  • Wpływ kawy na płodność mężczyzny jest mniej jasny. Mimo, że niektóre badania wskazują na jej negatywne działanie, wyniki jednego z badań przeprowadzonych w Brazylii, wskazują, że plemniki mężczyzn pijących kawę lepiej „pływają”, co oczywiście zwiększa szansę zapłodnienia. Jak zwykle jednak najlepszy jest złoty środek. Najlepiej ograniczyć ilość wypijanej kawy do 2 filiżanek w ciągu dnia.
  • Właściwy poziom nawodnienia jest bardzo istotny. Dlatego należy wypijać codziennie 12 do 15 szklanek wody. Odwodnienie powoduje zmniejszenie liczebności plemników. Jeśli codzienne wypijanie takiej ilości wody jest trudne, można zamiast tego pić maślankę, koktajle mleczne, świeże soki owocowe i warzywne.
karolinko nie wstaję

Ostatnio edytowane przez moderatora:
piąteczko ach o witaminki chodziło?

ja początkowo wciskałam mężowi kwas foliowy, ale później zaczął się buntować troszkę i odpuściłam. a teraz chyba znów zacznę mu witaminki wciskać.

słyszałam też o zbawiennym dzialaniu selenu. :)

Mój mężuś wcina Centrum, od zawsze jak pamiętam, wiec jakoś specjalnie nie musiałam mu na siłę wciskać hehe :) ale nawet mój lekarz mówił ze dobrze by było jakby i mąż przyjmował kwas !!!!!
Karolina wiec moze kup witaminy normalne np to centrum i niech sobie łyka,:)

czytałam gdzies ze juz PO, leżąć np z poduszką pod tyłkiem czy nogami do góry dobrze poćwiczyć mięśnie Kegla, wtedy robaczki szybciej sie przesuwają ku wejściu do środka !!!!! :-D

No chyba mu na mikołajki kupię zestaw witamin. :) i będę brała z Was przykład :)

A no i własnie zamowiłam prezentos dla męża na gwiazdkę- częściowy dopiero, ale już jakaś część jest. :)

ja też dziewczynki zaraz po nie wstaję- tak na wszelki wypadek hi hi

gdzieś przeczytałam, że plemniczki lubią cynk i witaminę c- od cpodobno są bardziej bojowe
piąteczko napisałaś, że wstajesz, więc chyba coś mi umknęło :)))

no ale czy to ważne moje drogie- najważniejsze, żebyśmy osiągnęły wymarzony cel i nadal były zakochane w mężach :)

suonko a jakie to?

Dziewczynki dziekuje ze tak goraco mnie przyjełyscie:)

Jesli chodzi o witaminy dla M to ja mojemu kupilam salfazin( podobno wplywaja na ruchliwosc plemnikow)i cynk bierze i pije ze mna Ziola Sroki:)

Wlasnie nie dawno zrobilam test owu i wyszly dwie kreseczki takie same:)

reklama
piateczka : bardzo ciekawy artykol... musze najwzzanotowac i powiesic na scianie hehe zeby do glowki weszlo :)

a suchajacie kochane a co do alk czy papierosow jak wiadomo ze to zleogulnie wplywa ale wiecie jakie sa dawki max dla np calego tygodnia spozywania alk czy palenia alk?

JA JUTRO IDE ZROBIC PROLAKTYNKE I LH LEKARKA MI MUWILA ZE ROBISIE MIEDZY 2-3-4 DNIEM CYKLU @ .:)

Do góry