reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Marcowe mamy 2020

Wasze dzieci też siee tak obracają? Miałam tak parę dni temu że niee czułam prawie córki, noc niee przespana, stres, czułam tylko lekkie wypinaaniee zupełnie w innych miejscach co zawsze. Po 2 dniach obróciła się i ruchy były takie jaak zawsze. Dzissiaaj znów ta pozycja której nienawidzę!! Lekkie napięcia czuujee w boku i pod pepkiem(normalnie to w okolice pępka wbijaa mi niee wwieem czy kolana czy ramiona alee czuć i widać wielkie coś plus rączki na główce w okolicy szyjki) DZISIAJ prawie nic tylko te napięcia... Oszaleje... Myślę że na codzień lezy glowkowe alee bokieem a teraz tyłkiem i lekko przechylona ale kto to wie... To normalne? Waży juzz pewnie około 1700 czy 1800. Jutro będe zaczynała 32 tydzień

Ja również tak mam :) w zeszłym tygodniu mały wariował jak szalony. Praktycznie co chwile coś czułam. A potem w weekend spokój. Musiałam naprawdę poleżeć żeby cokolwiek poczuc. Dzisiaj znów szaleje i byłam tez na wizycie i wszystko Ok wyglada :)

reklama
https://mamaginekolog.pl/zmniejszyc-ryzyko-smierci-lozeczkowej/
Dziewczyny fajny artykuł .
Warto się z nim zapoznać - myślę , że szczególnie przydatny dla kobiet , które pierwszy raz zostają mamami .
Chociaż pewnie większość z was już go czytała [emoji3]
Najbardziej spodobał mi się punkt 10 mówiący o zapobieganiu SIDS -należy szczepić dziecko 🙂

A tak poza tym dużo cennych wskazówek, szkoda tylko że nie zwrócono w nim za bardzo uwagi na wiek dziecka. Różnica jest ogromna ( w wieku do 12 miesięcy) pomiędzy noworodkiem, polroczniakiem a roczniakiem. Inna motoryka, inny cykl snu i inne potrzeby.
Dziewczyny, nie bójcie się. Po prostu obserwujcie dziecko a intuicja Wam wszystko podpowie.
Wraz z rozwojem zmieniają się potrzeby dziecka a wy będziecie potrafiły na nie reagować.
Oczywiście wiedzy czy opinii nigdy za mało... Ale pamiętajcie żeby każda z nich dzielić przez 10 i na bieżąco modyfikować do swoich i dziecka potrzeb.
Będziecie na prawdę wiedzieć co jest najlepsze.
Nawet później, już na etapie wychowawczym .... Ja dość szybko zaczęłam iść " pod prąd" bo wiele teorii pseudo naukowych nijak się miało do zadanej rzeczywistości. Na etapie edukacji szkolnej, też byłam w opozycji do opinii niektórych pedagogów - efekt jest taki że mój 12 latek jest w zupełnie w innym miejscu niż jego rówieśnicy. Zaczynają zauważać to również pedagodzy którzy wcześniej twierdzili że powinnam postępować inaczej 😉

Wczoraj byłam na Usg (28+6) Młode ustawione już głowa w dol. Co ciekawe tak ustawione że to co " najważniejsze" pokrywane🙂
Buzia schowana w moje biodro.... Próbowaliśmy chyba wszystkiego i jedynie co pokazało to ucho 🙈
Płeć niewidoczna, bo zasłonięte piętą 😂
A do tego odwrócone jest brzuszkiem w kierunku mojego kręgosłupa więc nawet ciężko rączki czy nóżki było zobaczyć (nam amatorom zdjęcia usg)

... Mój partner wyszedl z gabinetu z mina obrażonego dziecka 😂😌🙈😎😀😂
Waga około 1300

Załączniki

• IMG-20200114-WA0003.jpg
    IMG-20200114-WA0003.jpg
    61,3 KB · Wyświetleń: 80
Wczoraj byłam na Usg (28+6) Młode ustawione już głowa w dol. Co ciekawe tak ustawione że to co " najważniejsze" pokrywane🙂
Buzia schowana w moje biodro.... Próbowaliśmy chyba wszystkiego i jedynie co pokazało to ucho 🙈
Płeć niewidoczna, bo zasłonięte piętą 😂
A do tego odwrócone jest brzuszkiem w kierunku mojego kręgosłupa więc nawet ciężko rączki czy nóżki było zobaczyć (nam amatorom zdjęcia usg)

... Mój partner wyszedl z gabinetu z mina obrażonego dziecka 😂😌🙈😎😀😂
Waga około 1300
Śliczne ucho 😍

A właśnie dziewczyny - na ostatnim usg mała była ułożona główkowo i zastanawiam się czy to możliwe żeby jeszcze się przekręciła głowa do góry? To 33+2 tydzień ciąży

Hej, jaki laktator elektryczny polecacie? Nie wiem czy się w ogóle przyda, więc wolałabym, aby nie był droższy niż 200zł
Pozdrawiam. W ogóle to mija pierwsza ciąża i bardzo się boje karmienia i laktoterroru w szpitalu. Mam plan spróbować, ale nie się zmuszać dlatego też wolałabym mieć przy sobie jakieś własne MM jakie mogę zabrać w razie w?

A właśnie dziewczyny - na ostatnim usg mała była ułożona główkowo i zastanawiam się czy to możliwe żeby jeszcze się przekręciła głowa do góry? To 33+2 tydzień ciąży
Myśle, ze mozliwe. Moja bebisia leży poprzecznie (32tc) i ginekolog powiedział, że ma jeszcze czas żeby zmienić zdanie 😜

Myśle, ze mozliwe. Moja bebisia leży poprzecznie (32tc) i ginekolog powiedział, że ma jeszcze czas żeby zmienić zdanie 😜
Ufff 🙈 to moja pierwsza ciąża. Na usg w 31 tygodniu wyszło właśnie zw glowkowo leży a teraz czasami czuje ze przekręca się głowa i świdruje mnie w okolicach żeber 😅 mam wizytę u lekarza w poniedziałek wiec tez się dopytam dodatkowo a póki co się nie martwię - najważniejsze żeby była zdrowa ❤️

reklama
A ja dzisiaj z nieplanowaną wizytą u ginekologa .
Bolał mnie dół brzucha i kłuł . Stwierdziłam , ze nie ma co czekać tylko lepiej to sprawdzić .
Pojechałam i ginekolog przyjęła mnie bez problemu .
Na szczęście okazało się , że z dzieciątkiem wszystko ok . Szyjka , twarda, zamknięta - chociaż się skróciła z 4 cm na 3,3 i dostałam luteinę dopochwowo.
Dodatkowo okazało się , ze mam mały zastój w jednej nerce , bo mała mi na nią naciska .
U mnie tez nie ma zdjęć - jak ginekolog chciał zrobić odwróciła się do niego pupą i było po temacie .
U mnie 29+ 4 przewidywalna masa 1400 gram.

Do góry