reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Hej Dziewczyny. Z jakim lekarzem konsultowałyście wynik badań na mutacje pai 1? Mi ginekolog mówi że mam iść do immunologa żeby zadecydował o acardzie i ewentualnie heparynie. Czy to dobra specjalizacja? Podobno genetyk albo hematolog jest od tego? Plus mam zrobić badanie komórek nk i też do tego samego lekarza z tym uderzać.
Czy orientujecie się czy mogę się starać i w tym samym cyklu zrobić badanie komórek nk? Czy gdyby się udało w tym cyklu to wynik badania będzie wiarygodny i zdążę zareagować lekami?
Hej.
Lepiej do immunologa. Ja miałam ginekologa immunologa i przepisała na podstawie pai-1 acard i heparynr. Dwóch genetyków poinformowalo mnie ze moj wynik badania nie ma nawet wskazan do acardu. 🤔 w większości przypadków przy pai-1 dają te leki profilaktycznie. Co do komórek nk, to jestem przykładem ich działania na ciążę. Pierwsza strata była przez nie, przed druga strata juz brałam wlewy z Intralipidu na obniżenie ich działania. Ale bylabwada genetyczna wiec i tak nie było szans. Trzecia ciąża juz na wlewach i sterydzie Encorton. (Teraz mam 2 miesięczna corke)
Z tego co pamiętam to komórki nk robi się w odpowiednim momencie cyklu i trochę się na wynik czeka. Wiec obawiam się że w jeden cykl sie nie wyrobisz. Poza tym kezeli chodzi o wlewy to warto mieć kilka wcześniej. U mnie akurat sie udało bez wcześniejszych wlewów. Dopiero od pozytywnego testu od razu wlewy i steryd o heparyna i acard.
Proponuje najpierw diagnostykę. Lepiej nie mieć do siebie pretensji ze sie nie poczekało. Zgoadnozuj o dopiero działacie. 🙂 to akurat moje zdanie 😌 jak coś to pytaj. Odpowiem na tyle ile potrafię.

reklama
O dzięki! Czyli jednak moja ginekolog wie co robi wysyłając mnie do immunologa.
Z tego co widziałam, jeśli dobrze sprawdzałam to wynik komórek nk w 2 dni w Gdańsku w uck. Nie wiem czy to Ty mi właśnie nie polecałaś tego miejsca że dosyć tanio robią [emoji846]
Hej.
Lepiej do immunologa. Ja miałam ginekologa immunologa i przepisała na podstawie pai-1 acard i heparynr. Dwóch genetyków poinformowalo mnie ze moj wynik badania nie ma nawet wskazan do acardu. [emoji848] w większości przypadków przy pai-1 dają te leki profilaktycznie. Co do komórek nk, to jestem przykładem ich działania na ciążę. Pierwsza strata była przez nie, przed druga strata juz brałam wlewy z Intralipidu na obniżenie ich działania. Ale bylabwada genetyczna wiec i tak nie było szans. Trzecia ciąża juz na wlewach i sterydzie Encorton. (Teraz mam 2 miesięczna corke)
Z tego co pamiętam to komórki nk robi się w odpowiednim momencie cyklu i trochę się na wynik czeka. Wiec obawiam się że w jeden cykl sie nie wyrobisz. Poza tym kezeli chodzi o wlewy to warto mieć kilka wcześniej. U mnie akurat sie udało bez wcześniejszych wlewów. Dopiero od pozytywnego testu od razu wlewy i steryd o heparyna i acard.
Proponuje najpierw diagnostykę. Lepiej nie mieć do siebie pretensji ze sie nie poczekało. Zgoadnozuj o dopiero działacie. [emoji846] to akurat moje zdanie [emoji18] jak coś to pytaj. Odpowiem na tyle ile potrafię.

O dzięki! Czyli jednak moja ginekolog wie co robi wysyłając mnie do immunologa.
Z tego co widziałam, jeśli dobrze sprawdzałam to wynik komórek nk w 2 dni w Gdańsku w uck. Nie wiem czy to Ty mi właśnie nie polecałaś tego miejsca że dosyć tanio robią [emoji846]
Ja akurat ze Śląska 😄 wiec raczej nie. Pisałam jedynie o komórkach nk może. Ja akurat miałam panią ginekolog ktora miałam też uprawnienia immunologa. 🙂 w 2 dni to szybciutko. Ale dopytaj o termin, bo wiem ze odpowiednim momencie cyklu się je robi. No i to badanie przynajmniej 6 tygodni po poronieniu. (Chyba ).

To ktoś inny pisał :) ginekolog mi mówiła że 3-4 dni przed okresem i to nie jest badanie które trzeba do 6 tyg po poronieniu zrobić. W każdym cyklu w drugiej fazie poziom komórek rośnie:)
Ja akurat ze Śląska [emoji1] wiec raczej nie. Pisałam jedynie o komórkach nk może. Ja akurat miałam panią ginekolog ktora miałam też uprawnienia immunologa. [emoji846] w 2 dni to szybciutko. Ale dopytaj o termin, bo wiem ze odpowiednim momencie cyklu się je robi. No i to badanie przynajmniej 6 tygodni po poronieniu. (Chyba ).

To ktoś inny pisał :) ginekolog mi mówiła że 3-4 dni przed okresem i to nie jest badanie które trzeba do 6 tyg po poronieniu zrobić. W każdym cyklu w drugiej fazie poziom komórek rośnie:)
Hmmm. To ja na pewno czekalam z badaniem 🤔 ale w sumie nie pytałam czemu. Było li wszystko jedno wtedy. To super ze wszystko wiesz. Można podjąć kroki wtedy.

W każdym razie ja już jestem 8 tyg po a zanim zrobię przed okresem to pewnie zejdzie do 11 bo jeszcze owulacji nie miałam a 15 dc dzisiaj :)
Hmmm. To ja na pewno czekalam z badaniem [emoji848] ale w sumie nie pytałam czemu. Było li wszystko jedno wtedy. To super ze wszystko wiesz. Można podjąć kroki wtedy.

Hej Dziewczyny. Z jakim lekarzem konsultowałyście wynik badań na mutacje pai 1? Mi ginekolog mówi że mam iść do immunologa żeby zadecydował o acardzie i ewentualnie heparynie. Czy to dobra specjalizacja? Podobno genetyk albo hematolog jest od tego? Plus mam zrobić badanie komórek nk i też do tego samego lekarza z tym uderzać.
Czy orientujecie się czy mogę się starać i w tym samym cyklu zrobić badanie komórek nk? Czy gdyby się udało w tym cyklu to wynik badania będzie wiarygodny i zdążę zareagować lekami?
To ja pisalam o UCK ;) jeśli chodzi o te badania które masz to faktycznie lekarze często bez zaświadczenia od immuno nie chca przepisywać heparyny i acardu. Ale nie wiem czy znajdziesz w Trójmieście immuno który na pai da ci heparyne...ja byłam u Suchanek bo ona jest dosyć popularna w Trójmieście i mając pai, mthfr i obniżone białko s z wielką laską wypisała mi zaświadczenie że przy ciąży powinnam przyjmować heparyne... Musiałam się wręcz o to prosić... Na nk które kazała mi zrobić minut dwa miesiące po poronieniu(powiedziała że wcześniej nie są miarodajne jak dla niej) mimo że miałam 12% to nic mi nie dała i też niezbyt chętnie wypisuje encorton z tego co wiem (koleżanka do niech chodziła z gorszym wynikiem NK i nie dała).

A mi właśnie ginka kazała iść do Suchanek [emoji848] jestem 8 tyg po poronieniu a zanim dotrwam do okresu to zejdzie pewnie do 11 tyg.
Białko mam w normie.

To ja pisalam o UCK ;) jeśli chodzi o te badania które masz to faktycznie lekarze często bez zaświadczenia od immuno nie chca przepisywać heparyny i acardu. Ale nie wiem czy znajdziesz w Trójmieście immuno który na pai da ci heparyne...ja byłam u Suchanek bo ona jest dosyć popularna w Trójmieście i mając pai, mthfr i obniżone białko s z wielką laską wypisała mi zaświadczenie że przy ciąży powinnam przyjmować heparyne... Musiałam się wręcz o to prosić... Na nk które kazała mi zrobić minut dwa miesiące po poronieniu(powiedziała że wcześniej nie są miarodajne jak dla niej) mimo że miałam 12% to nic mi nie dała i też niezbyt chętnie wypisuje encorton z tego co wiem (koleżanka do niech chodziła z gorszym wynikiem NK i nie dała).

Załączniki

• Screenshot_20200714-223937_Chrome.jpg
    Screenshot_20200714-223937_Chrome.jpg
    138,9 KB · Wyświetleń: 68
  • Screenshot_20200714-163958_Gallery.jpg
    Screenshot_20200714-163958_Gallery.jpg
    163,1 KB · Wyświetleń: 70
  • Screenshot_20200714-163749_Word.jpg
    Screenshot_20200714-163749_Word.jpg
    306,5 KB · Wyświetleń: 70
reklama
Do góry