reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Ciąża Po Poronieniu

@witch84 dziękuję. Staram się zaglądać, ale tak sobie kurczę ułożyłam te moje dzieje, że mało czasu, bo na placu boju zostałam generalnie sama. Nie w sensie, że mąż zabrał swoje zabawki i poszedł do innej piaskownicy (chociaż sama czasem mam go ochotę tam wysłać), tylko on jest z innej jakiejś bajki o dzieciach. Ala siada w literę W to niech siada widać jej tak lepiej, słowa "tata" jeszcze nie usłyszał, ale no przecież ona wie, że to on (bosz) 😳 itp, itd. Już go nie wyedukuję, bo za stary, poza tym upartość straszna mu obraz jasny przesłania. No i tak to to z grubsza rzecz biorąc.;)

@roki_1991 pięknie Wam rośnie królewna. Prześcignęła moją Alę 🙃 muszę ją chyba pogonić, bo na chwilę obecną to 10,5 kg uzbierała, chociaż jak ją każdego ranka wyciągam z łóżeczka to mam wrażenie, że przez noc pół kilo do przodu.
Co do operacji. Mamy za sobą tylko tę pierwszą, czyli zespolenie rozszczepu buziaka. Wszystko się pogoiło i jest fajnie. Masować tylko podniebienie muszę, co jest bardzo ryzykowne, bo zęby alowe już do piątek w komplecie. Wczoraj właśnie byliśmy u chirurga Ali na naświetlaniu blizny laserem i powiedział, że zapisuje ją na operację drugą (przeszczep kości do dziąsła).
-Eeee już? Na kiedy?
-Na listopad. Pasuje?
-Teeen?
-Ten za 3-4 mce. Trzeba pomiędzy drugim a trzecim rokiem życia, na pewno mówiłem po operacji.
-No,ale ja myślałam, że to tak bardziej przed trzecim niż po drugim.
-Nie ma na co czekać. Zęby już są. Działamy. Można się nastawiać.
No to się nastawiam. Chusteczkóf do nosa nakupię. Mam tylko nadzieję, że nie będzie jakiejś nowej koronafali i pozwolą być przy dziecku na oddziale.

No to jak lekarz tak mówił, to trzeba zrobić i mieć z głowy. Będę bardzo mocno trzymać kciuki żeby było wszytko dobrze, żebyś mogła być z Alunią w szpitalu i żeby wszystko się udało :* zaglądaj tu, bo bardzo brakuje Twojego humoru :)

reklama
Aha no i mam jeszcze zagwozdkę co robić z acardem 🤔 bo od genetyk słyszałam żeby brać od owulacji do miesiączki a hematolog mówiła żeby co drugi dzień z wyłączeniem @. Bardziej przemawia do mnie żeby brać od owulacji, żeby znowu się tak nie obciążać tymi tabletkami. Jak Wy myślicie? Miałyście też takie zalecenia od lekarza?

Ja biorę caly czas - codziennie nie robie przerwy na @ bo nie mam obfitych. A jeśli nawet byś robiła przerwę to on się utrzymuje w organizmie do 7 dni.

Ja biorę caly czas - codziennie nie robie przerwy na @ bo nie mam obfitych. A jeśli nawet byś robiła przerwę to on się utrzymuje w organizmie do 7 dni.
No ja kiedyś miałam bardzo obfite i dużo takich skrzepow mi wylatywało. Teraz w sumie skrzep się trafi może raz-dwa w ciągu @. A ta teraz to też się naczytałam że po zabiegu może być bardzo obfita a w sumie jest bardzo skąpa 🤷‍♀️ ale to ten acard warto zacząć brać dopiero od cyklu w którym będziemy chcieli zacząć starania?

No ja kiedyś miałam bardzo obfite i dużo takich skrzepow mi wylatywało. Teraz w sumie skrzep się trafi może raz-dwa w ciągu @. A ta teraz to też się naczytałam że po zabiegu może być bardzo obfita a w sumie jest bardzo skąpa 🤷‍♀️ ale to ten acard warto zacząć brać dopiero od cyklu w którym będziemy chcieli zacząć starania?

Ja zaczęłam brać miesiąc po zabiegu, bo akurat tak byłam u lekarza a jeszcze się nie staramy. Ja będę brała na pewno cały czas, bo ja mam PAI homo więc ma też pomoc w zagnieżdżenia się zarodka. Raczej nie zaszkodzi Ci jak zaczniesz brać jeszcze przed staraniami 😉

Ja zaczęłam brać miesiąc po zabiegu, bo akurat tak byłam u lekarza a jeszcze się nie staramy. Ja będę brała na pewno cały czas, bo ja mam PAI homo więc ma też pomoc w zagnieżdżenia się zarodka. Raczej nie zaszkodzi Ci jak zaczniesz brać jeszcze przed staraniami 😉
Hmm, to spróbuje może tak za dwa tygodnie. Trochę mam opory bo jako dziecko i nastolatka miałam problemy z krwawieniami z nosa. Miałam już przypalane naczynka więc mam nadzieję że nie będzie mi się krew puszczała bez powodu

Tu pewnie mieli na myśli stricte materiał z poronienia, nie bloczki. Dlatego tydzień

Ja miałam w ciąży 15 i byłam mega spabikowana, lekarz od razu zwiększył luteine plus zastrzyki z progesteronem. Byłam załamana, jednak wikusia dała radę :) ale przy tak niskim poziomie trzeba wspomóc organizm

To w Twoim przypadku faktycznie w bloczkach może nie być materiału do badań genetycznych. Z resztą nie ma co już do tego wracać. Zbadajcie kariotyp i będziecie wiedzieć czy to przypadek.

Pisz jak tylko tego potrzebujesz. Mi też pomagało mówienie o tym. Do tego stopnia że będąc sama w domu, gadałam do siebie.... płakałam, opowiadała sobie wszystko, ale to była dla mnie terapia. Bardzo mi to pomogło ;)
Wikunia to silna dziewczynka ❤️ od samego początku 😉
Eh, ja miałam albo 14 albo 17 w 5tyg i lekarz machnął ręką, powiedział że progesteron nie ma nic do rzeczy 🤦‍♀️
Boże, zmień lekarza koniecznie...
@witch84 dziękuję. Staram się zaglądać, ale tak sobie kurczę ułożyłam te moje dzieje, że mało czasu, bo na placu boju zostałam generalnie sama. Nie w sensie, że mąż zabrał swoje zabawki i poszedł do innej piaskownicy (chociaż sama czasem mam go ochotę tam wysłać), tylko on jest z innej jakiejś bajki o dzieciach. Ala siada w literę W to niech siada widać jej tak lepiej, słowa "tata" jeszcze nie usłyszał, ale no przecież ona wie, że to on (bosz) 😳 itp, itd. Już go nie wyedukuję, bo za stary, poza tym upartość straszna mu obraz jasny przesłania. No i tak to to z grubsza rzecz biorąc.;)

@roki_1991 pięknie Wam rośnie królewna. Prześcignęła moją Alę 🙃 muszę ją chyba pogonić, bo na chwilę obecną to 10,5 kg uzbierała, chociaż jak ją każdego ranka wyciągam z łóżeczka to mam wrażenie, że przez noc pół kilo do przodu.
Co do operacji. Mamy za sobą tylko tę pierwszą, czyli zespolenie rozszczepu buziaka. Wszystko się pogoiło i jest fajnie. Masować tylko podniebienie muszę, co jest bardzo ryzykowne, bo zęby alowe już do piątek w komplecie. Wczoraj właśnie byliśmy u chirurga Ali na naświetlaniu blizny laserem i powiedział, że zapisuje ją na operację drugą (przeszczep kości do dziąsła).
-Eeee już? Na kiedy?
-Na listopad. Pasuje?
-Teeen?
-Ten za 3-4 mce. Trzeba pomiędzy drugim a trzecim rokiem życia, na pewno mówiłem po operacji.
-No,ale ja myślałam, że to tak bardziej przed trzecim niż po drugim.
-Nie ma na co czekać. Zęby już są. Działamy. Można się nastawiać.
No to się nastawiam. Chusteczkóf do nosa nakupię. Mam tylko nadzieję, że nie będzie jakiejś nowej koronafali i pozwolą być przy dziecku na oddziale.
Trzymam kciuki, żeby się udało wszystko po Waszej myśli, ten koronawirus tak psuje wszystko.... 🙄

Wkleję zdjęcia produktów. W tym całym ekwipunku będę dziennie przyjmować 800j folianu, ale to podobno potrzebne żeby zbić ten wysoki poziom kwasu foliowego u mnie.
Dostałam zalecenia żeby przyjmować przez 30 dni aż 4000j witaminy d3 (2x ta tabl vigantoletten) ale boję sie że to będzie za dużo. W czwartek mam konsultacje z endo to dopytam jeszcze. No oprócz tego b12 w metylowanej formie i muszę spróbować zrobić zakwas z buraka. To jest dobre na podniesienie ferrytyny i ogólnie wspomaga wchłanianie produktów
Brakuje mi w tym witaminy K2.
Edit: aha, mnie na ferrytyne hematolog polecał Szelazo (chelat żelaza)

Ostatnia edycja:
Czytam, co piszecie o progesteronie i jestem załamana, że zaufałam lekarce, a nie intuicji, może dziś nie byłoby mnie tu :( "badała pani progesteron? W ciąży? Totalnie bez sensu... "

reklama
Do góry