reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Grudniowe mamy 2022 :)

Bo NIPT nie za bardzo się sprawdza przy wysokim ryzyku. Tzn. można go robić, ale generalnie się nie zaleca. W Polsce problem dotyczy czasu - jeśli wychodzą złe wyniki i chcesz usunąć ciążę, to nie bardzo jest czas na czekanie. Bo wiadomo że trzeba się zorganizować, wyjechać etc..

I dlatego @kasiaa91 ma dużo racji w tym, że można zrobić NIPT i pójść z wynikami, bo prawda jest taka, że w większości będą to dobre wynik.
A przede wszystkim robiąc NIPT w 10 tyg możemy w razie złego wyniku zrobić badanie inwazyjne już w 11-12 tyg (biopsje kosmowki). Dla osób które by zakończyły chorą ciąże to dużo - inaczej jest przerwać ciąże na takim etapie a inaczej w połowie ciąży gdzie jest już namacalny kontakt z dzieckiem (ruchy itp)

reklama
Ja przytyłam pół kg 🤣🤣🤣
Haha, mnie na samym początku waga skoczyła o pół kg, później spadła do normy a teraz jeszcze ćwierć. Trzeba będzie więcej jeść ;)
Hej dziewczyny, przywitam się nieśmiało :)
Jestem dopiero po potwierdzeniu testami, na betę i proga idę w poniedziałek. Wczoraj jeszcze nic - dziś już krecha :) wychodziłoby z apki (bo nie miałam monitoringu) ze jestem 9dpo. Ale nie cieszę się zbyt wcześnie, bo jestem po jednej pozamacicznej. Mimo to, jestem przeszczęśliwa i nie mogę się doczekać wyniku :)
Termin z apki mam na 19.12, grudniowy bejbik :)
Witamy i gratulacje!! 💚 To chyba póki co najpóźniejszy termin tutaj (mogę się mylić), ja mam póki co 06.12. Będziemy przecierać Ci szlaki :D

Hej dziewczyny, przywitam się nieśmiało :)
Jestem dopiero po potwierdzeniu testami, na betę i proga idę w poniedziałek. Wczoraj jeszcze nic - dziś już krecha :) wychodziłoby z apki (bo nie miałam monitoringu) ze jestem 9dpo. Ale nie cieszę się zbyt wcześnie, bo jestem po jednej pozamacicznej. Mimo to, jestem przeszczęśliwa i nie mogę się doczekać wyniku :)
Termin z apki mam na 19.12, grudniowy bejbik :)
Gratulacje :)
Zaraz pewnie się pojawią tu świąteczne terminy

Gratulacje :)
Zaraz pewnie się pojawią tu świąteczne terminy
najcudowniejszy prezent gwiazdkowy. Stary dziś w pracy będzie miał najgorsza od miesięcy sprzedaż bo jak się dowiedział przez telefon, to brzmiał jakby był na dropsach i na bank się nie skupi na niczym 😂 gdyby mógł to pewnie wróciłby biegiem do domu 😁

Bo NIPT to badanie przesiewowe tzn dla zdrowych ciąż. Jeśli już coś wyjdzie nie tak, koleinym
Krokiem powinno byc amnio.

Przykład : przyjaciółka miała w 12 tyg usg idealne, zrobiła pappe i ryzyko zd 1:18.
Zrobiła sanco zamiast amnio. Wynik : zdrowy chłopiec. I nagle, jedna za drugą wady na usg 16-17 tyg. Zrobiła amnio.
Triplodia, której sanco nie bada.
Ciąża rozwiązana w 21 tyg, ciąża która musiała się już zakończyć normalnym porodem i większą traumą (dziecko które już kopie, dokazuje, ciąża którą widać) A dało się tego uniknąć prowadząc prawidłową diagnostykę od razu.
... czyli gdyby od razu zrobiła amnio...?
A nie lepiej, Sanco w 10 tyg., potem Pappa + amnio....? Co do Amnio... to badanie inwazyjne... nie dziwię się, że koleżanka się nie zdecydowała.

Jestem ciekawa czy mierzycie sobie codziennie temperaturę? Ja mierzylam przez cały cykl, dlatego dalej mam coś takiego że sprawdzam i cały czas utrzymywała się sporo powyżej 37, dzisiaj jakby mniej. Czy w ogóle w ciazy analizuje się temperaturę?

Jestem ciekawa czy mierzycie sobie codziennie temperaturę? Ja mierzylam przez cały cykl, dlatego dalej mam coś takiego że sprawdzam i cały czas utrzymywała się sporo powyżej 37, dzisiaj jakby mniej. Czy w ogóle w ciazy analizuje się temperaturę?
nie, nie mierzyłam wcale i teraz tez tego nie robię. Czułam momentami ze jest mi za ciepło i tyle 😁

najcudowniejszy prezent gwiazdkowy. Stary dziś w pracy będzie miał najgorsza od miesięcy sprzedaż bo jak się dowiedział przez telefon, to brzmiał jakby był na dropsach i na bank się nie skupi na niczym 😂 gdyby mógł to pewnie wróciłby biegiem do domu 😁
Ja dlatego czekałam, aż mój wróci z pracy (ale testowałam później niż Ty i po południu). A dziś mówię moim rodzicom i znowu będą emocje :)

Mierzyłam na początku, ale też czasem się wahała. Wyczytałam, że wahania są normalne i przestałam, żeby się nie stresować.

... czyli gdyby od razu zrobiła amnio...?
A nie lepiej, Sanco w 10 tyg., potem Pappa + amnio....? Co do Amnio... to badanie inwazyjne... nie dziwię się, że koleżanka się nie zdecydowała.
Nie, gdyby po złych wynikach pappa od razu zrobiła amnio zamiast NIPT.
Kiedy coś wychodzi nie tak: w usg albo pappie to krokiem kolejnym jest amnio a nie NIPT.
Nipt oczywiście warto zrobić jak najszybciej, w 10 tyg. Ale jeśli ktoś się na niego nie decyduje (przez cenę chociażby) to robienie go zamiast amnio po złych wynikach testu podwójnego to głupota.

reklama
Ja dlatego czekałam, aż mój wróci z pracy (ale testowałam później niż Ty i po południu). A dziś mówię moim rodzicom i znowu będą emocje :)

Mierzyłam na początku, ale też czasem się wahała. Wyczytałam, że wahania są normalne i przestałam, żeby się nie stresować.
To chyba też przestanę. ;) Nie ma co się zadreczac.

Do góry