reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Ja po trzech dniach męczarni z gigantycznymi obiadami teraz zachowuję proporcje, ale zmniejszam WW do 3/4, za to mam miejsce na zielone warzywka typu cukinia, brokuł.
Ja nie mam w diecie wymienników.
Mam określone co mogę jeść i co z czym łączyć i tyle. Może dlatego, że nie mam insuliny - na czczo mam dobre cukry.

reklama
Ja odkąd biorę insulinę na noc to rzeczywiście szybciej robię się glodna od rana. A cukier mam dobry tylko jak mierzę 8h od kolacji, potem mi wybija i prawdę mowiąc zaczęlam się zastanawiać czy ta insulina w ogóle mi coś daje, bo przedtem nigdy nie mierzyłam równych 8po kolacji tylko dłuzej, a po 9 przy insulinie też mi wybija 😂
A ile masz tych jednostek insuliny? 😉

Cześć dziewczyny, dołączam do cukrzycowego jakże pięknego wątku:D
Powiedzcie mi proszę ile dziennie jecie kalorii i czy faktycznie tego pilnujecie co do kalorii? I nie mogę sobie poradzić z ketonami rano :( drugi dzień z rzędu wychodzą mi wysokie rano na czczo. Co jecie na tą drugą kolację, mierzycie po niej cukier czy od razu do spania?? I co jecie na tą ostatnią kolacyjkę najczęściej? Nie wiem jak mogę podnieść ilość węglowodanów w posiłku :/

To cbyba nie to🙂 Też nie mam insuliny.
No to poprostu inny diabetolog 😆
Powiedzcie mi proszę ile dziennie jecie kalorii i czy faktycznie tego pilnujecie co do kalorii? I nie mogę sobie poradzić z ketonami rano :( drugi dzień z rzędu wychodzą mi wysokie rano na czczo. Co jecie na tą drugą kolację, mierzycie po niej cukier czy od razu do spania?? I co jecie na tą ostatnią kolacyjkę najczęściej? Nie wiem jak mogę podnieść ilość węglowodanów w posiłku :/
Ja nie mam kalorii w diecie więc ich nie pilnuje.
Na ostatnią kolację jem 2 kromki chleba razowego (o dobrym składzie) z wędliną (o niskiej zawartości węglowodanów) i do tego jakiś ogórek, sałata albo rzodkiewka. I popijam kawą z mlekiem pół na pół (bezkofeinowa). Czasami jogort z płatkami pełnoziarnistymi

Nie jem wg kalorii. Mam określoną przez lekarza ilość wymienników, które muszę dostarczyć z posiłkiem, godziny i ilość posiłków. Z czego połowa w posiłku z kategorii... chleb razowy, kasza, płatki owsiane, ryż brązowy itp.Na ostatnią kolację mam 2 wymienniki i ma to być chleb żytni. Tak zaczynam. Pomiary robię na czczo i po każdym głównym. Zgłosić się mam za tydzień, jeśli przekroczenia będą nieliczne, ale wysokie lub niskie, ale więcej, jak połowa pomiarów przekroczona. Jak uda się bez znaczących przekroczeń wizyta na 3 tygodnie. Tak, czy inaczej mam powiedziene, ze mam przyjśc z rozpisanym szczegółowym jadłospisem za 2 dni i wtedy diabetolog zmodyfikuje dietę.

Ja też nie mam kalorii.To nie dieta tylko zalecenie co do cukru i to trzeba zrozumieć. A potem? Nie doprowadzać od sytuacji głodu,jeść to po czym "nie wywala" cukru i tyle. A, i pamiętać że ilość ma znaczenie i jak się zachce czegoś to kawałek plus jogurt do tego czy orzechy...I będzie ok.

Dziewczyny udało mi się, nie miałam rano ketonów w moczu!! Zjadłam na druga kolację przed samym snem dwie kanapki chleba z niskim ig z masłem szynka z kurczaka i pomidorem - ale po godzinie miałam przekroczony (157):/ myślicie ze za dużo zjadłam?

reklama
Do góry