reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Styczniowe mamy 2026

A podpowiedzcie mi - na NFZ chodzę do poradni przyszpitalnej do ginekologa, jednak na prenatalne mam zamiar iść prywatnie do jednego z lepszych lekarzy w mieście (który generalnie też przyjmuje w tym szpitalu ale dostać się do niego graniczy z cudem. Na kilku wizytach byłam więc ogarnia mój przypadek). Jednak termin na prenatalne u niego prywatnie mam dopiero na 10 lipca.
Licząc od ostatniej wizyty, wychodzi na to że to będzie u mnie początek 14 tygodnia. Wcześniejszych terminów nie ma. Czy to nie jest trochę za późno? Niby jest że prenatalne powinny być między 11 a 14 tyg ale.. nie podoba mi się że jestem w górnej granicy 🫣
A mówiłaś przy umawianiu się że chcesz mieć prenatalne pierwszego trymestru?

reklama
Ja na prenatalne mam też 10 lipca i według OM to będzie już 15 tc ale według ostatniego USG to 14tc, przy umawianiu się mówiłam że chcę prenatalne 1 trymestru i taki termin mi wybrali w rejestracji

A podpowiedzcie mi - na NFZ chodzę do poradni przyszpitalnej do ginekologa, jednak na prenatalne mam zamiar iść prywatnie do jednego z lepszych lekarzy w mieście (który generalnie też przyjmuje w tym szpitalu ale dostać się do niego graniczy z cudem. Na kilku wizytach byłam więc ogarnia mój przypadek). Jednak termin na prenatalne u niego prywatnie mam dopiero na 10 lipca.
Licząc od ostatniej wizyty, wychodzi na to że to będzie u mnie początek 14 tygodnia. Wcześniejszych terminów nie ma. Czy to nie jest trochę za późno? Niby jest że prenatalne powinny być między 11 a 14 tyg ale.. nie podoba mi się że jestem w górnej granicy 🫣
Obawiam się, że może być późno. Dokładnie który to bedzie dzień i tydzień? Czy termin według om i USG masz taki sam?

A mówiłaś przy umawianiu się że chcesz mieć prenatalne pierwszego trymestru?
Tak, mówiłam i jakby w momencie umawiania się kobietka pytała w którym jestem teraz tygodniu i liczyła ze mną.. będąc na NFZ powiem na kiedy mam badanie, albo mi karze się zapisać na NFZ do siebie ale wcześniej albo może z USG wyjdzie znowu jakiś inny tydzień ciąży więc w sumie na wizycie 23.06 coś mi może podpowie..

Wydaje mi sie ze do 13t6d termin jest ok, tylko trzeba uważać zeby nie przekroczyć tego terminu, wiec lepiej sie umówić ciutke wczesniej pewnie wlasnie do poczatku 14tyg,. Moja lekarka mi polecała ze lepiej pozniej, wyznaczyła mi zakres terminów od 12.6 do 13.3..

reklama
Do góry