reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Pogaduchy długoletnich i nowych starczek ♥️

No tak tak, ale wydawało mi się dziwne, budzić dziecko bo cycek pełny. 🤔 Jakoś do mnie taki argument szanownej położnej nie trafiał.

Ale jak wygooglowałam teraz ile taki bombel śpi to kurde, co on by jadł jak one ciągle by spały, do 20 godzin per doba niby...🤔
Eee nie wiem czy Ci psuć wyobrażenia 😅 Tzn jasne, są i takie dzieci, które tyle śpią 😆

reklama
Moja jak była noworodkiem to spała przez pierwsze dwa tygodnie non stop i tylko się budziła jak była głodna. Wtedy to był akompaniament, kurła 🤣

No tak tak, ale wydawało mi się dziwne, budzić dziecko bo cycek pełny. 🤔 Jakoś do mnie taki argument szanownej położnej nie trafiał.

Ale jak wygooglowałam teraz ile taki bombel śpi to kurde, co on by jadł jak one ciągle by spały, do 20 godzin per doba niby...🤔
Bo ludzie zapominają o tym, że karmienie na żądanie, to nie tylko ządanie dziecka, ale też Twoje, bo już czujesz dyskomfort i chcesz przystawić :)

No i to nic przyjemnego taki pełny cyc.

Nie chcę straszyć, ale to trochę może być problem 😅 ja akurat jak mi się już laktacja ustabilizowała to nie miałam problemów ale wcześniej ściąganie laktatorem nie było zbyt wesołe. Jak się chce to zrobić zgodnie ze sztuką to trzeba na to trochę czasu, to nie jest tak że przystawisz, 10 minut ścigania i nara (no może u niektórych). Czasami lejki będą źle dobrane, trzeba będzie kombinować z czasem ściągania, ustawieniem tej stymulacji itp. A przepełniona pierś to ryzyko zastojów ale też np jeśli nie ściągniesz i dasz dziecku takiego pełnego cyca to może się mocno denerwować ze względu na to, że na początku będzie duży wypływ mleka, może też przez to się krztusić i ulewać. Dla mnie początki kp to była krew, pot i łzy. Później już lajcik, no ale swoje przeszłam. Tak jak mówię, nie chcę straszyć, ale jak masz teraz czas to warto o tym jak najwięcej poczytać
Dokładnie, albo będzie się denerwować że nie może chwycić. Ja przeszłam przez 3 laktaktory i w końcu odpuściłam temat bo żaden mi nie pasował 😂

Kontrowersyjne pytanie, ale ostatnio oglądałam TikToka i jak to jest, na karmienie budziłyście dzieci żeby zachować harmonogram karmienia? Czy czekałyście aż samo zgłodnieje?

Bo jakaś położna na filmiku mówiła, żeby budzić bo trzeba pierś opróżnić. No ale chyba można ściągnąć laktatorem moim zdaniem, potem odgrzać czy coś a przynajmniej tak myślałam.. ? 🙈 Bo jakoś nie rozumiem zamysłu.
Ja wybudzałam ,gdy mała naprawdę spała jak kamień - 3 godziny spała to jej chociaż na śpiocha dałam cyca. Nie wiem jak maluszki na butli bo moja była butelkowa od 6mc życia

Moj sie sam budzil, wiec nie bylo problemu, bardzieh pierwsze 2 miesiace mialam za malo pokarmu, dochodzil stres i to wszystko stalo, wiec one nigdy nie byly za pelne :D za to potem!!! Faktycznie budzenie, zeby ulzylo nabralo sensu :D czasem jak jadl z jednej, to z 2 samo juz lecialo, wiec codziennie posciel do wymiany, bo zalana 😂

Moje dziecko bardzo często się dopominało, gdy chciało pospać dłużej to pozwalałam i wspomagałam się laktatorem. Miałam spory zapas mleka i dla mnie było to bardzo komfortowe, bo gdy musiałam wyjść to nie było potrzeby specjalnego odciągania.

reklama
Do góry