reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

jak oduczyc dziecko "wiszenia" na cycu?

Moja mala przestala tak wisiec jak miala 1.5 miesiaca. I to tak z dnia na dzien. Wczesniej przy cycu lezala 24 godzinki na dobe.... Ja olalam wtedy dom i domownikow;-), robilam sobie herbatke i siedzialam caly dzien z mala przed tv albo lezalam w lozeczku, fajnie bylo:-p..... Moim zdaniem to normalne, wtedy dziecko czuje sie najbezpeczniej i jeszcze jak ssie to podobno uwalniaja sie jakies hormony i jest pewniejsze i szczesliwsze:sorry:..... Nie wiem co poradzic...... Postaraj sie jak pisze ptysia karmic na lezaco, niekiedy pomaga tez chusta! Masz wtedy wolne rece.
A Twoje mleczko jest napewno ok !

Ostatnia edycja:
reklama
Mój Juniorek ma 9 dni.
Od początku karmię go piersią.
Mój problem polega na tym, że mam wrażenie, że się nie dojada!
Kiedy czuwa prawie cały czas wisi przy cycu, tulenie nie pomaga, on chce cycka, a mi ręce opadają, szczególnie w nocy kiedy już jestem zmęczona na maksa.
Tylko go położę (już po zmianie pieluszki i nakarmieniu) a zaraz słyszę płacz i znów cycek.
Co mam robić?
Czy moje mleko jest niewłaściwe?
Może któraś z Was miała taki problem?
Dodam, że mam nawał i mleka jest pod dostatkiem... A nawet w nadmiarze, bo leje się ze mnie.

Doradźcie
U nas było to samo.W sumie to ja sie temu nie dziwiłam,po pierwsze moje dziecko urodziło sie wcześniej ,a po drugie po takim czasie bycia blisko mamy,w jej ciepłym brzuszku,trudno mu zrozumieć,że mama go zanosi do łóżeczka,nie jest z nim cały czas.Wydaje mi sie,że jeżeli możesz sobie na to pozwolić(bo nie masz innego dziecka np. pod opieka ),to noś,przytulaj,dziecko z czasem zacznie mieć stałe pory na karmienie i będzie chętniej zostawac samo w łóżeczku.
Czasem warto poprosić kogos o pomoc,mamę,babcie,przyjaciółke.
Pomocna może byc chusta,czy nosidełko dla najmniejszych dzieci,huśtawka,bujaczek...włączenie muzyki.Jak mój maluch był bardzo marudny,a ja musiałam cos pilnie zrobic,włączałam mu suszarkę lub odkurzacz i zasypiał słodko.Dziecko w brzuszku ciągle słyszy szum,przelewanie sie wody,bulgotania i przy dzwiękach suszarki czuje sie bezpiecznie.:tak:
A jeżeli maluch ma bardzo wielka potrzebę ssania,można od czasu do czasu ratować sie smoczkiem(choć nie polecam),no ale wiem,że niektóre mamy tylko tak moga np. wyjść do toalety,czy zrobić sobie kanapkę.

Sasanka niema czegoś takiego jak słaby/lichy pokarm. Twoje mleczko jest najlepsze na świecie. Może teraz bardziej to siara, ale tak za miesiąc dwa skosztuj sobie kropelke i zobaczysz jakie jest słodkie. Może poprostu tyle potrzebuje i już. Czasem się tego nie zmieni. możesz spróbować i dokarmić mlekem modyfikowanym ale uważaj żeby bobas nie przyzwyczaił się do picia z butelki. jeżeli mały ulewa to może dlatego ciągle je. Albo zje za dużo i reszte wypluwa, albo ma problemy i wszystko co z jada zwraca i znów jest głodny. Moja mała miała to drugie. Pila - ulewała, piła - ulewała, aż mi mleka zaczeło po mału brakować. Po tygodni zaczeło się regulować. Powodzenia

hej mamusie,

Mam problem z moja coreczka.Urodzilam ja w 38 tyg i 3 dniu cc. Karmie piersia,jak ja urodzilam wazyla 3557. Po 4 dniach jak wyszlam z kliniki miala 3400. Niby to normalne ze waga spada,ale 6 dni po gdy poszlam do pediatry mala przytyla tylko 30gram!!!!!!!!!:-(odstawilam ja od piersi (tak kazal pediatra) miala zoltaczke ale juz dobrze.Lekarz kazal mi dawac mleko z puszki i sciagac swoje ale moja mala z butelki malo ciagnie i wczoraj dalam jej cycka bo nie chciala jesc butelki. Jak wczoraj mialam ja caly dzien na butelce nie zrobila kupy wogole, dopiero wieczorem kiedy dalam jej piers zrobila troche. Dzisiaj dalam jej wiecej piersi a mniej butelki z mlekiem z puszki i zrobila 2 duzeee kupki...dziewczyny boje sie jej dac cycka bo moze moje mleko jej wywoluje czeste kupki. Wczesniej jak (przed pojsciem do pediatry) nie wiedzialam ze tak malo wziela robila duzo razy kupke dziennie. Moze dlatego tak malo wziela???Niby jak jej dawalam butelke tylko przez 24h je okolo 430gram mleka, lekarz mowi ze 500 powinna jesc na 24h..Dziewczyny prosze was o rade!!!!nie wiem co mam robic...Jutro wpadnie kolezanka i mi przyniesie wage dla niemowlakow to zobacze ile ma...poza tym w piatek mam pediatre zeby ja obejrzal i zwazyl..ale ja sie martwie!!!!HELP!

hej mamusie,

Mam problem z moja coreczka.Urodzilam ja w 38 tyg i 3 dniu cc. Karmie piersia,jak ja urodzilam wazyla 3557. Po 4 dniach jak wyszlam z kliniki miala 3400. Niby to normalne ze waga spada,ale 6 dni po gdy poszlam do pediatry mala przytyla tylko 30gram!!!!!!!!!:-(odstawilam ja od piersi (tak kazal pediatra) miala zoltaczke ale juz dobrze.Lekarz kazal mi dawac mleko z puszki i sciagac swoje ale moja mala z butelki malo ciagnie i wczoraj dalam jej cycka bo nie chciala jesc butelki. Jak wczoraj mialam ja caly dzien na butelce nie zrobila kupy wogole, dopiero wieczorem kiedy dalam jej piers zrobila troche. Dzisiaj dalam jej wiecej piersi a mniej butelki z mlekiem z puszki i zrobila 2 duzeee kupki...dziewczyny boje sie jej dac cycka bo moze moje mleko jej wywoluje czeste kupki. Wczesniej jak (przed pojsciem do pediatry) nie wiedzialam ze tak malo wziela robila duzo razy kupke dziennie. Moze dlatego tak malo wziela???Niby jak jej dawalam butelke tylko przez 24h je okolo 430gram mleka, lekarz mowi ze 500 powinna jesc na 24h..Dziewczyny prosze was o rade!!!!nie wiem co mam robic...Jutro wpadnie kolezanka i mi przyniesie wage dla niemowlakow to zobacze ile ma...poza tym w piatek mam pediatre zeby ja obejrzal i zwazyl..ale ja sie martwie!!!!HELP!

Po pierwsze zmien pediatrę,bo jakoś mało kompetentny mi sie wydaje.
Mój synek w pierwszych miesiącach robił kupke po każdym karmieniu,to normalne przy karmieniu piersią.(mleko matki szybko sie trawi,czasem tak bywa)
.
Szukaj w okolicy poradni laktacyjnej,często udzielają rad przez telefon lub internetowo,bo może mała mało efektownie ssie pierś i więcej kalorii zużywaniz dostaje(bo sie męczy przy cycku).

Moje cory na piersi tez robily kilka kupek dziennie, prawie po kazdym karmieniu. A z tego co wiem, to po butli z kupka bywa duuuuzo rzadziej (z mojego doswiadczenia). Ja tez pomyslalabym o zmianie pediatry.... Napisz ile mala teraz wazy, moze przybywa tylko bardzo pomalutku, wiec nie ma sie za bardzo o co martwic... Z tymi kaloriami to tez prawda, moze ma za mala wprawe, ale z czasem jak nauczy sie wydajniej ssac cyca to powinno byc lepiej. A duzo ssie?

Hej kochane,

Dziewczyny dzieki za zainteresowanie moja sprawa:-D Musze wam powiedziec ze widze poprawe u mojej corci. Dzisiaj sie budzila sama co 3h na jedzenie (dzieci z zoltaczka trzeba wybudzac tak robilam do tej pory). I jadla sporo z piesi jak i rowniez podalam jej butelke (TROCHE DOKARMILAM bo mialam uczucie ze mi zjadla wszystko z piersi). Lekarz kazal mi ja odstawic od piersi i podoawac przez jeden dzien mleko sztuczne kiedy poziom bilerubiny spadl kazal mi mieszac raz butelke i raz moje mleko odciagac i zapisywac ile je. Ja natomiast przedwczoraj sama podalam jej piers (nie moglam patrzec jak sie meczy). Dzisiaj kolezanka przyniosla mi wage i mala ma 3600 przytyla okolo 200gram (mam nadzieje ze waga dobrze wazy). Mala ssie dosyc sporo, slysze ze przelyka i ssie..daje jej za kazdym razem (na zadanie) i karmie tyle ile potrzebuje:blink:Przed wyjsciem z kliniki mala wazyla 3400 teraz jak ja wazylam ale w ciuszkach ma 3600 odjac z 30 gram ciuchy..jutro ja zwaze przed i po jedzeniu na golaska. Poza tym jutro mam wizyte u pediatry zobaczymy co powie i ide zbadac jej poziom bilerubiny...tak jak mowie mam wrazenie i widze po niej ze jest duzo lepiej, tak czuje:sorry2:

reklama
Hej kochane,

Dziewczyny dzieki za zainteresowanie moja sprawa:-D Musze wam powiedziec ze widze poprawe u mojej corci. Dzisiaj sie budzila sama co 3h na jedzenie (dzieci z zoltaczka trzeba wybudzac tak robilam do tej pory). I jadla sporo z piesi jak i rowniez podalam jej butelke (TROCHE DOKARMILAM bo mialam uczucie ze mi zjadla wszystko z piersi). Lekarz kazal mi ja odstawic od piersi i podoawac przez jeden dzien mleko sztuczne kiedy poziom bilerubiny spadl kazal mi mieszac raz butelke i raz moje mleko odciagac i zapisywac ile je. Ja natomiast przedwczoraj sama podalam jej piers (nie moglam patrzec jak sie meczy). Dzisiaj kolezanka przyniosla mi wage i mala ma 3600 przytyla okolo 200gram (mam nadzieje ze waga dobrze wazy). Mala ssie dosyc sporo, slysze ze przelyka i ssie..daje jej za kazdym razem (na zadanie) i karmie tyle ile potrzebuje:blink:Przed wyjsciem z kliniki mala wazyla 3400 teraz jak ja wazylam ale w ciuszkach ma 3600 odjac z 30 gram ciuchy..jutro ja zwaze przed i po jedzeniu na golaska. Poza tym jutro mam wizyte u pediatry zobaczymy co powie i ide zbadac jej poziom bilerubiny...tak jak mowie mam wrazenie i widze po niej ze jest duzo lepiej, tak czuje:sorry2:
No to super, sie ciesze. Daj jeszcze znac jak Wam idzie:tak:. Tylko, jesli wolisz karmic piersia to uwazaj z ta butla, najlepiej ja szybko odstawic:tak:.Chyba , ze kamienie butla Ci nie przeszkadza:tak:.

Do góry