reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

terminy i wyniki badań/USG

Dziewczyny super, że z dzidziusiami wszystko o.k.
Ja też na badaniu w 23 tyg. miałam niska chemoglobinę, a 2 tygodnie później po tym jak więcej mięsa zaczęłam jeść i tak jak martolinka pisała zagryzać pietruszką podniosła mi się:tak: z 11,3 na 12:tak: a ważne jest to, żeby była jak najwyższa, bo od tego zależą poziomy przepływów krwi u dzidziusia, tak mi lekarz na usg 3d powiedział.
A i tabletki z żelazem najlepiej jeść godzinę przed posiłkiem, żeby żelazo się wchłaniało.

reklama
Hej mamuśki:)

Ja wczoraj byłam na wizycie.Morfologia już się polepszyła, przytyłam uwaga 30dkg:-D:-D:-D.Mam usg na 4 września i już się nie mogę doczekać:-)

Mamusie mam takie pytanie: czy wiecie może jaka jest szansa wykluczenia podczas takiego zwykłego usg chorób typu np. zespół Downa itp. ? Lekarz za każdym razem mówi , że wszystko jest ok , ale zastanawiam sie ile można mieć pewnosci , ze rzeczywiscie po porodzie będzie ok. Nie chcę się nakręcać , zle wolałabym wiedzieć:tak:
Kiedyś pamiętam oglądałam program o kobiecie , która takie zaskoczenie i szok przeżyła a w ogóle się nie spodziewała...

Mamusie mam takie pytanie: czy wiecie może jaka jest szansa wykluczenia podczas takiego zwykłego usg chorób typu np. zespół Downa itp. ? Lekarz za każdym razem mówi , że wszystko jest ok , ale zastanawiam sie ile można mieć pewnosci , ze rzeczywiscie po porodzie będzie ok. Nie chcę się nakręcać , zle wolałabym wiedzieć:tak:
Kiedyś pamiętam oglądałam program o kobiecie , która takie zaskoczenie i szok przeżyła a w ogóle się nie spodziewała...
Martolinko, napiszę Ci tak, jak mówi mój lekarz: w medycynie nie ma nic na 100%, a to, co widzimy na ekranie to tylko obraz usg, który można różnie interpretować...

Na pewno wiele zależy od jakości sprzętu, na którym robione jest badanie i od doświadczenia i wiedzy lekarza. No i nie wszystko da się zobaczyć na usg. Dlatego w uzasadnionych przypadkach robi się badania prenatalne.

Skoro lekarz twierdzi, że wszystko jest ok, to trzeba mu wierzyć. Wiadomo, że każda z nas marzy o tym, żeby urodzić zdrowego ślicznego dzidziusia (albo dwa hihi). Nawet nie wolno nam myśleć, że będzie inaczej! Nie nakręcaj się niepotrzebnie, co będzie to będzie. A będzie dobrze!
icon7.gif

melduje sie rowniez po wizycie przytylam w ciagu 2 tyg 0.3kg hehe :) cisnienie 133/78
no i lekarz kazał ciśnienie mierzyc jak przekroczy 140/90 kilka razy z rzedu odrazu mam jechac do niego ... wiec musze wziasc od tesciowej cisnieniomierz bede sprawdzala ... nasteona wizyta 11 wrzesnia juz z winikami
no i lekarz mowił ze po 34 tc bedzie mi lżej i wtedy juz o wiele bezpieczniej dla dzidziusia wiec 3 tyg oszczedzania sie i wogole...

zmeczenie mnie dopada ze szok przeszlam sie do lekarza po drodze do pracy zwolnienie zaniesc i do domu 2.5h wsztyrsko mi zajeło ale juz ledwo wracalam do domu ... nogi odpadaja brzuch na dole kłuje... niech wreszcie zrobi sie zimno :(

Kasiiula oszczędzaj się! Ty to pierwsza z nas się wypakujesz chyba;-):-)
martolinka jeśli chodzi o zespół downa to nawet po rytmie serca lekarz jest w stanie to zauważyć, z resztą na pewno miałaś badaną przezierność karkową na początku ciąży i jeśli NT jest w normie to raczej dziecku nie grożą żadne choroby. Z resztą Bura to dobrze napisała:tak:
Nie martw się, bo na pewno nie masz czym!!!!

Ja też po wizycie! Wszystko w zasadzie ok, ale zasiała mi ginka troche niepokoju, bo poprosiła żebym zrobiła trzcie usg prenatalne w innej pracowni usg - powiedziała że chce wykluczyć wszystkie ewentualności (tym bardziej że mąż ma obciążony wywiad) i ona niczego nieprawidłowego nie widzi ale po historii z "bliźniakami" boi się trochę i że jestem pierwszą pacjentką w przypadku której ma wątpliwość co do swoich własnych diagnoz... Mam nadzieję że będzie dobrze. Dzwoniłam już do jednej z polecanych przez nią pracowni usg i tam mają termin na 12 września, jutro zadzwonię jeszcze do rudy śląskiej i może tam się da szybciej...

Ja też po wizycie! Wszystko w zasadzie ok, ale zasiała mi ginka troche niepokoju, bo poprosiła żebym zrobiła trzcie usg prenatalne w innej pracowni usg - powiedziała że chce wykluczyć wszystkie ewentualności (tym bardziej że mąż ma obciążony wywiad) i ona niczego nieprawidłowego nie widzi ale po historii z "bliźniakami" boi się trochę i że jestem pierwszą pacjentką w przypadku której ma wątpliwość co do swoich własnych diagnoz... Mam nadzieję że będzie dobrze. Dzwoniłam już do jednej z polecanych przez nią pracowni usg i tam mają termin na 12 września, jutro zadzwonię jeszcze do rudy śląskiej i może tam się da szybciej...
Nie denerwuj sie, to dobrze swiadczy o gin, ze chce abys zrobila usg w innym miejscu. Babka zglupiala i woli aby ktos niezalezny wyrazil opinie. Slusznie. Bedzie dobrze:tak:

reklama
Do góry