reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

dziewczyny czy wasze dzieciaczki wpychaja sobie paluszki tak ze zbiera im sie na wymioty:sorry: bo moj to robi nagminnie:wściekła/y::wściekła/y: jak go prosze zeby tego nie robil to sie śmieje i itak swoje:wściekła/y::wściekła/y:

reklama
Czy ktoras z Was probowala te pieluszki z biedronki, tylko nie Dada a jakies Titti czy Fitti, nie pamietam dokladnie?
one sa beznadziejne, bo sa z folii
dziewczyny czy wasze dzieciaczki wpychaja sobie paluszki tak ze zbiera im sie na wymioty:sorry: bo moj to robi nagminnie:wściekła/y::wściekła/y: jak go prosze zeby tego nie robil to sie śmieje i itak swoje:wściekła/y::wściekła/y:
moja robi to samo

Kubul też brał hemofer 4 do 6 kropel 3 X dziennie ale nie bardzo chciał to łykać. A teraz to aż się boję robić nowe badania.

my bierzemy heofer 3x4 krople (narazie mamy przerwe bo musze zrobi morfologie aledopiero w poniedzialek) predzej bralismy ferrum ale niepomoglo zobaczymy jak hemofer:confused2:

dostałam Ferrum przez pierwszy tydzien mamy brac 2,5 ml a po tygodniu 5 ml raz dziennie
Dziewczyny dali Wam hemofer? a jak zabki?zczarnialy juz?
dagulla a nie wyslali was gdzies do hematologa itd jesli nie ma poprawy mimo leczenia?

DZieki za odpowiedzi

u nas troche sie przebarwiły ząbki :-( narazie nic nie mowili mialam brac przez dwa miesiace hemofer i wtedu zrobic wyniki ale maly sie teraz rozchorowal i mialam jeszcze tydzien odczekac i ide dopiero w poniedzialek badz w srode jak mi w poniedzialek skierowania nie przyjma bo jest wazne do 25 ale pediatra stwierdzila ze mi przyjma ale to nie byla moja bo akurat nie przyjmowala tego dnia:wściekła/y: i mam nadzieje ze ten hemofer wkoncu pomoze :zawstydzona/y:

oprucz tego jemy dwa razy dziennie zupke i co drugi dzien jak niezapomne zoltko i codziennie banana i jak potym niebedzie rezultatu to ja juz niewiem:zawstydzona/y:

Bardzo proszę doświadczone mamy o wskazówki jak karmić dziecię po odstawieniu od piersi. Jestem totalnie zielona a bratowa mi nie pomoze, bo ona karmi tylko mlekiem i jabłkiem choć niuńka już fest baba, zaraz 10 miechówskończy.
1. Jakie mleko wybrać. Co byście polecały? Do tej pory sporadycznie dostawał NAN2 a wczoraj znalazłam Enfamil, który wydał mi się lepszy - nie wiem czemu.
2. Czy faktycznie nie można zmieniać mleka czy to taki chwyt marketingowy tylko jest?
3. Jeżeli piszą, że w jego wieku ma zjadać 3 posiłki po 210ml a on żąda więcej to czy nie zjada go za duzo.
4. Czy karmicie w nocy? Oczywiście wiem, ze tygryskowa nie, ale moje dziecię po niechcianejkaszce o 18 i flaszce o 20 obudziło się tradycyjnie o 23 - dostał lulanko i buziaczki od taty; o 1 - dostał 100 mleka i o 4 - 180. O 6 - chcieliśmy oszukać go wodą, wypił kilka łyków i powiedział Dzień dobry, chcę się bawić! O 8 dostał 210 mleczka i szukał jeszcze a potem mlasną i zasnął. Jak się zbudzi planuję zrobić jajeczniczkę lub kaszkę, potem tardycyjnie o 13 obiadek.
5. Tu kolejne pytanie. Ponoć w 10 mies dzieci powinny zjadać 2 dania. Ale co na drugie???? I w jakich ilościach to wszystko.
6. No i, czy potem wracać do piersi, czy podawać odciągnięte w jakiejś tam postaci?

Oj Lilaczku pamiętałaś że Tygrych głodzi Filipka w nocy hihih:-D:-D:-D
a My jemy tak:
ok 7 - 180-210ml mleczka
ok 10 - 180 kaszki pyszne śniadanko
ok 13 - obiadek z mieskiem:tak:
ok 16 - 180 kaszki smaczny sen
ok 17-18 deserek owocowy z biszkopcikiem
ok 19 30- 20:00 - 180-210 ml mleczka

Dziewczyny jak często dajecie dzieciaczkom mięsko?

Prawie codziennie - oprócz tych dni kiedy daję zółtko bo ryby jeszcze nie dawałam - tylko raz ze słoiczka. Mój pediatra mówił ze nie miesza się mieska z zółtkiem.

laseczki pomózcie mi rozszyfrowac te wyniki morfologi, błagam...
mam cos takiego:
WBC 7,7
RBC 4,35
HGB 10,8 G/dL
HCT 32,3%
MCV -74,3 fL
MCH -24,8 Pg
PLT 343*10-3
LYM% +66,55
MXD% 12,2%
NEUT% -21,35
LYM# 5,1
MXD# 0,9
NEUT# 1,7
RDW_SD 37,1 fL
RDW_CV 12,7%
PDW 10,5fL
MPV -8,7
P_LCR 15,9
CZARNA MAGIA...

A ZELAZO WYSZŁO NAM 40 ALE CZEGO TO NIE WIEM

Jak dla mnie to ogólnie dobra oprócz zelaza. My miałysmy 59 ostatnio i i tak było za mało...a robiłaś to badanie : TIBC i Glukozę???

A mam jeszcze pytanie. Gotujecie same, czy dajecie słoiczkowe. Ja daję na zmianę własne i słoiczkowe, ale sama nie wiem, czy to dobrze. Tym bardziej, że kucharka raczej ze mnie żadna:-(

Ze mnie kucharka też żadna ale małej moje obiadki smakują....takze raczej daję gotowane przeze mnie...no chyba że mi się nie chce albo nie mam czasu - to wtedy słoiczkowe:)
Ale deserki praktycznie cały czas słoiczkowe: szczególnie te z serii BIO Gerbera np. jabłuszko z twarożkiem, albo kleik ryżowy z jabłuszkiem i wionogronami albo marchewka z jabłkiem i ziarnami zbóż:) Są pyszne!!!

To chyba muszę się na coś zdecydować:tak:
A wasze maluch zjadają 1 słoiczek na raz? Bo Iggy raczej tak, chyba, że takie duże kupuję.

Moja zjada na raz cały duży słoiczek:)

My jemy tylko gotowane.
Dziewczyny to jak robicie z zoltkiem? Ma byc podawane co drugi dzien po pol. Dajecie razem z mieskiem do zupki? Ja daje samo. Wydawalo mi sie, ze miesko i zoltko to za duzo.

Wg mnie też miesko i zółtko w jednej zupce to za dużo:)

Bardzo proszę doświadczone mamy o wskazówki jak karmić dziecię po odstawieniu od piersi. Jestem totalnie zielona a bratowa mi nie pomoze, bo ona karmi tylko mlekiem i jabłkiem choć niuńka już fest baba, zaraz 10 miechówskończy.
1. Jakie mleko wybrać. Co byście polecały? Do tej pory sporadycznie dostawał NAN2 a wczoraj znalazłam Enfamil, który wydał mi się lepszy - nie wiem czemu.
2. Czy faktycznie nie można zmieniać mleka czy to taki chwyt marketingowy tylko jest?
3. Jeżeli piszą, że w jego wieku ma zjadać 3 posiłki po 210ml a on żąda więcej to czy nie zjada go za duzo.
4. Czy karmicie w nocy? Oczywiście wiem, ze tygryskowa nie, ale moje dziecię po niechcianejkaszce o 18 i flaszce o 20 obudziło się tradycyjnie o 23 - dostał lulanko i buziaczki od taty; o 1 - dostał 100 mleka i o 4 - 180. O 6 - chcieliśmy oszukać go wodą, wypił kilka łyków i powiedział Dzień dobry, chcę się bawić! O 8 dostał 210 mleczka i szukał jeszcze a potem mlasną i zasnął. Jak się zbudzi planuję zrobić jajeczniczkę lub kaszkę, potem tardycyjnie o 13 obiadek.
5. Tu kolejne pytanie. Ponoć w 10 mies dzieci powinny zjadać 2 dania. Ale co na drugie???? I w jakich ilościach to wszystko.
6. No i, czy potem wracać do piersi, czy podawać odciągnięte w jakiejś tam postaci?

Ja mała jeszcze karmię ale tylko w nocy, wiec w dzień jest butelkowa;):

1. Bebilon:)
2. Nie powinno się zmieniac mleka:)
3. Niech je ile chce:) Moja tez je wiecej
4. Moja je po 19 butlę 250ml i spi do 5 kiedy to dostaje cyca do pomemłania wiec też troszkę zje:) ale czasem w ogóle się nie budzi i je mleczko przed 9 dopiero.
A jak robisz jajeczniczkę?????
5.Ja bym dała 150 ml zupki na pierwsze (takiej rzadszej) a potem jakąs papke męsno-warzywną, lub osobno wszystkie skłądniki - tyle ile będzie chciał jeść:)
6. Nie wiem co Ci poradzić....ja bym już chyba nie wracała do piersi...tylko cos tam odciągała...ale to Twoja decyzja:)

dostałam Ferrum przez pierwszy tydzien mamy brac 2,5 ml a po tygodniu 5 ml raz dziennie
my miałysmy tak samo. Na te kropelki przebarwiające zęby się nie zgodziłam, bo ja tak mialam jak bylam mała i mam powiedziała zebym sie nie godziła bo to osłabia zeby i do dzisiaj mam problem z zebami.

Czy juz wszystkie dzieciaczki raczkują oprócz mojej|?????? Moja tylko cały czas do tyłu na brzuchu:(

reklama
Lilac my jemy tak:
ok 8.30 - 210 mleczka
ok.11.30 - duży słoiczek deserku
ok. 14.00 - 210 mleczka
ok.16.30 - 17.00 - około 200ml obiadku
ok. 19.30 - 20.00 - 250ml mleczka
potem w nocy woda do picia i czasem około 5.30 cycuś na chwilkę:)

W ogóle to dziwię sie że mam jeszcze mleko bo wcale nie odciagam:)

Do góry