reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Obawy i rady dla majowych mamuś

reklama
a u nas zawsze w nocy jest zmieniany pampers (na ogół raz) - gdyby Jagoda przesypiała całe nocki, to pewnie nie przebierałabym jej.. Nigdy jednak nie był jakoś wylewnie mokry.

u nas jest bardzo różnie, czasami bywa tak że przebieram Hanię raz w nocy i pampers jest prawie suchy, a czasami muszę ją przebrać i 2-3 razy i od razu czuć ciężar pieluszki:-)

dzięki bardzo ;) , kurcze bo się troszkę zmartwiłam już od jakiegoś czasu właśnie tak mamy że tylko raz przebieramy pampersa który i tak nie jest mega mokry , ale dzięki za odpowiedzi ;)

W ogóle ciekawa jestem czy są jeszcze mamy używające tylko cycolów :unsure: Widziałam moje towarzyszki - Confi i Barmanka już czymś tam morusały buziole swoich facecików. My jeszcze nic

Jeśli chodzi o nocne karmienie ja bym dziecka od jednego nie oduczała. Wiem, że są dzieci które budzą się w nocy do jedzenia po kilka razy, wtedy chyba bym coś działała, ale jeden raz? raczej nie.
Lilianka od kiedy skończyła 3 tygodnie śpi całą noc. Zasypia około 20:30 (o 20 jest kąpiel) i budzi się około 7:30. Śpiocha odziedziczyła po nas :-D Możemy obydwoje z mężem bić w spaniu rekordy :tak:

Moniqsan:-),
miałam własnie też pytać, czy któras z was karmi jeszcze tylko piersia.
Ja karmie caly czas piersia ( nie dawalam ani razu mleka modyfikowanego), ale dawalam juz od 2-3 tygodni marchewkę, jabłko, nawet troche mięska. Tylko zrobil sie problem z kupka:-(... czytalam juz tu na forum rozne porady , ale na razie nie skutkuja, bo Szymonek nie chce jesc surowego jablka, nie chce pic soczkow. dzis rano chcialam mu dac przegotowana wode, ale sie strasznie wykrzywial:eek:. No i wlasciwie nie wiem, co mu dawac do jedzenia, bo przeciez musi sie juz przyzwyczajac. Ma 5 i pol miesiaca.
Ale tak naprawde to nie wiem, co robic, bo synek budzi sie baaardzo czesto w nocy. Myslalam, ze to przez to, ze karmie go piersia, a nie mieszanka. ale skoro Ty karmisz tylko piersia, a Twoja coreczka spi cala noc, to chyba to nie jest zalezne od tego, czym sie karmi?? Moj maly budzi sie co godzine:-:)-:)-(. Nie karmie go co godzine, tylko co 2, ale i tak sie budzi. Pytalam juz i lekarki, i poloznej i wlasciwie nie potrafily pomoc:-(. jestem juz zdesperowana.....
Tylko, jak synek mial 2-3 miesiace, to ladnie spal, budzil sie raz w nocy, a od 3.miesiaca znowu tak czesto, jak na poczatku...
Ma ktoras z was jakies metody, jak go tego oduczyc??

No to widzę że chyba zostałam ostatnią mamą, która nie podała jeszcze NIC.
Zastanawiałam się nad tym glutenem, ale musiałabym go podać albo w butelce albo w jakimś słoiczku. Ze słoiczkami czekam do końca 5-go miesiąca a butelki nie chcę podawać w ogóle. No to zaczekam :-p

A tak na przyszłość zastanawiam się, jak będę podawała małej kaszki, to czy mam kupić tylko taką ryżową i robić na mleku modyfikowanym? Czy mleczno-ryżową? Czy jak?
Jestem ciemna masa pod tym względem:sorry2:

Malgoss
Nic Ci nie pomogę :no: Ale wydaje mi się, że to indywidualne upodobania dziecka (to nocne spanie). Mam znajomą która nie karmiła piersią w ogóle, podaje różne cuda i czego by nie dała, jej dziecko wstaje w nocy z zegarkiem w ręku co 2 godziny :baffled:
Nie wydaje mi się żeby rodzaj pokarmu miał aż takie znaczenie, bo wtedy żadne dzieci karmione piersią nie przesypiałyby całych nocy. Na pewno można "oszukać" maleństwo czymś treściwszym, może pośpi trochę dłużej. Są jakieś kaszki "spokojny sen", podobno po sinlacu też dzieci śpią lepiej. Może spróbuj :tak:

Moniqsan nie sama:-) ja jeszcze też NIC nie podawałam.
Dziś kupiłam miseczkę i łyżeczkę i śliniaczek - to taki pierwszy krok
Na razie tylko czytam i wypytuje koleżanki co i jak:-)
Jak chciałam podpytać pediatrę kiedy zacząć i co? to dała mi tabele i powiedziała "tutaj ma Pani schemat":eek:

A mam do Ciebie pytanie w związku z rehabilitacja Lilianki czy krzyżuje Ci nóżki jak leży na pleckach a dokładnie stopki?
Niektórzy lekarze uwazaja to za nieprawidłowośc związaną z napięciem inni ze to normalne:eek::eek::eek:

Malgoss a podajesz małemu wit D.?
No i czy te budzenia w nocy pokrywają sie z zaparciami tzn zaczął sie budzic od kiedy ma zaparcia?

reklama
Do góry