reklama
jola466
Majowe mamy'09
Pzy karmieniu mieszanym podaje sie wit D chyba ze dziecko wypija 1-1.2 litra dziennie mieszanki, tez karmie w ten sposob i rozmiawialam na ten temat z lekarzem :-)
Strasznie duzo tej mieszanki by mialo wypijac....wlasnie pozlam i sprawdzilam na pudelku zalecana porcje TYLKO mieszanki 4-5 miesiecy ...piec karmien po 180 ml......taka porcja juz w pelni pokrywa zapotrzebowanie na witaminy...
Ponoc nie dokonca tak jest z tego co tlumaczyl mi lekarz, w 100ml mleka modyfikowanego początkowego zawiera 40–60 jednostek witaminy D3( przyblizona wartosc zalezy od mieszanki) wit D3, dziecko potrzebuje dla prawidlowego rozwoju 400 jednostek dziennie w pierwszym polroczu oraz 600 jednostek w drugim. Jezeli dziecko jest karmione mleczkiem modyfikowanym dostaje pewna ilosc tej witaminki i nie podaje sie juz w kropelkach bo ciezko podzielic np 1 krople i oszacowac ile powinno jeszcze dostac aby przypadkiem nie przedawkowac, ustala sie ze ta wartosc musi wystarczyc i z reguly tak jest. Przy karmieniu mieszanym lekarz mi polecil aby jednak dawac dodatkowo wit bo dziecko zjada o wiele mniej mieszanki i moze byc za duzy niedobor ktory zreszta prowadza do krzywicy .
Ostatnia edycja:
Dzięki dziewczyny za odpowiedz.
Zosia wypija ok 5 x 150 ml czyli 750 ml.
w 100 ml jest 35 jednostek wit D czyli dostaje ok 260 jedn. wiec będę jej podawała dodatkowo dopóki nie skonsultuje z lekarzem podczas szczepienia. Zresztą w tych kapsułkach zawsze jakaś kropla mi zostaje
Zosia wypija ok 5 x 150 ml czyli 750 ml.
w 100 ml jest 35 jednostek wit D czyli dostaje ok 260 jedn. wiec będę jej podawała dodatkowo dopóki nie skonsultuje z lekarzem podczas szczepienia. Zresztą w tych kapsułkach zawsze jakaś kropla mi zostaje
Moj maluch tez nie zjada tyle co podaje producentco najwyzej zje 5x 150 ml i to lacznie z moim sciagnietym mleczkiem :-) ale znam smyka ktory wypija tyle ile podaja na opakowaniu i czesto mu jeszcze malo
![]()
Zofik wieczorem i w nocy potrafi na jednym wydechu wypić 150 ml a rano i w ciągu dnia tylko od 60 ml do 120 ml - chyba nocą nadrabia braki

Mialam tak z moim maluchem jak piersia go karmilam, njapierw w dzien prawie wogle nie chcial jesc za to w nocy zaczal co 2 godziny sie budzic ( nigdy nie przespal mi calej nocy 2 razy musial wstac na karmienie ), po kilku dniach w dzien co godzine wolal jesc napil sie troszke i znowu wolal ze glodny , a w nocy prawie wogle nie spalam bo wstawalam ciagle co 2 godziny. Trwalo to jakos 1 tydzien ... dluzej nie wytrzymalam poprosilam o pomoc znajoma polozna poradzila sciagac pokarm i dawac z butelki przez kilka dni. Maluch jadl pieknie, w nocy wstawal znowu tylko 2 razy. Po paru dniach postanowilam go do piersi przystawic a tu bunt, placz az siny sie robil wiec sciagalam i na zmiane z mieszanka podawalam w ciagu dnia. W nocy zaspany chwytal piers i jadl.... ale tylko kilka dni to trwalo. Pewnej nocy ponownie sie zbuntowal i przeszlismy na butelke. Do tej pory probuje go czasem przystawic do piersi ale na prozno popije troszke i dalej glodny:-(
reklama
monika1977
Fanka BB :)
Czyli podawac witamine d3 czy nie? Mój tomus jest tylko na mieszance lekarz kazał podawac jedna kapsułke dziennie.-ja juz zgłupiałam.