reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

terminy i wyniki badań/USG

ja się pytałam mojej położnej ze Sz.Rodz. o to i uzyskałam taką odpowiedz: Naczynka pękają w oczach, bo przemy w "policzki" i "szyję" tzn. że nabieramy dużo powietrza w twarz i przemy, a trzeba nabrać dużo powietrza w "brzuch", a poliki trzeba mieć puste. Bo jeśli wypychamy twarz powietrzem to pod tym ciśnieniem nam rozpycha naczynka w oczach, a nawet i na twarzy. Jak pytałam się o oczy to mówiła, że to aż takiego znaczenia nie ma jesli dobrze nabieramy powietrze, ale możemy zamknąć. Parcia nie można ćwiczyć w ciąży, dziewczyny !!!

dokladnie, w sumie to chyba nie ma znaczenia czy zamykamy oczy czy nie, chodzi i oddychanie, jak to mowi Pani z cwiczen na szkole rodzenia trza oddychac torem przeponowym;-) a nie jak rybki ustami, jak zreszta bardzo czesto jest w roznych filmach czy serialach, ale wszystko i tak wyjdzie w praniu:cool2:

reklama
No więc już wróciłam i tak;
Po pierwsze - puchniecie wcale nie swiadczy o zatruciu wod (podobno)
Poza tym mocz w porządku, i cisnienie tez. Serduszko Maleństwa idealnie. Gdyby cos sie dzialo cos z tego by nie bylo w normie.
Gdyby zaczela mnie bolec glowa, problemy ze wzrokiem lub ucisk pod mostkiem mam sie zglosic natychmiast, a w miedzyczasie wypoczywac
W pt do szpitala a w nastepna srode do lekarki w przychodni na kontrole.

dokladnie, w sumie to chyba nie ma znaczenia czy zamykamy oczy czy nie, chodzi i oddychanie, jak to mowi Pani z cwiczen na szkole rodzenia trza oddychac torem przeponowym;-) a nie jak rybki ustami, jak zreszta bardzo czesto jest w roznych filmach czy serialach, ale wszystko i tak wyjdzie w praniu:cool2:

zamkniecie oczu ma bardzo ważne znaczenie:tak: wytwarza się ogromne ciśnienie , pękajace naczynka to pierwszy skutek - widoczny. Można sobie wzrok pogorszyć.
Ważne też jest , aby przyciskać brodę do klatki piersiowej w czasie parcia- chronimy w ten sposób tarczycę;-)

No więc już wróciłam i tak;
Po pierwsze - puchniecie wcale nie swiadczy o zatruciu wod (podobno)
Poza tym mocz w porządku, i cisnienie tez. Serduszko Maleństwa idealnie. Gdyby cos sie dzialo cos z tego by nie bylo w normie.
Gdyby zaczela mnie bolec glowa, problemy ze wzrokiem lub ucisk pod mostkiem mam sie zglosic natychmiast, a w miedzyczasie wypoczywac
W pt do szpitala a w nastepna srode do lekarki w przychodni na kontrole.

mary to gratulacje w takim razie;-)

ja wróciłam właśnie od lekarza i moja córcia już jednak nie jest taka malenka jak myślalam waży ok 2800 a jutro zaczynam 37 tydzień lekarz powiedział że jak urodzę mniej więcej w terminie to będzie ważyć ok 3 kg tak jak jej starsza siostra Zuzia miala 3250 :-)
dziecko jest juz ok ale mam jeszcze nie rodzic do 3.11 kiedy to lekarz wyjmie mi pessar
na moje hemoroidy dostałam czopki i trudno powiedzieć co się będzie z tym dzialo w czasie porodu mam to omówić z położną bo to głównie od niej zależy jak będzie "chronić" te okolice ale strasznie się boję że mi to tam wszystko popęka :-(

Ostatnia edycja:
Powiedzcie mi jak to jest z tym ktg?
Bo jak bylam w pierwszej ciazy to chodzilam prywatnie do gina, ktory gabinet mial az na helu, wiec przyjmowal mnie w moim szpitalu, bo tam mial dyzury. I pod koniec przychodzilam czesto na ktg na pogotowie, tam mnie podlaczali, wolali mojego lekarza i on mi pozniej sprawdzal wszystko itd (za ktg nie placilam). A teraz chodze panstwowo, ale tez do lekarza, ktory ma dyzury w szpitalu i zastanawiam sie czy moze pojsc na ktg, tak po prostu sprawdzic czy wszystko ok. Leci 38 tydzien, a ja ani razu ktg nie mialam i nie wiem czy to dobrze :eek:
Wizyte mam 22 pazdziernika, wiec wtedy sie go spytam, ale powiedzcie orientacyjnie ile razy mialyscie juz to ktg?

Dziunka, ja miałam ktg jak byłam w szpitalu i raz jak gin nie umiała tętna znaleźć.

A ja po wizycie i wiem wszystko:
mały waży około 4000g, obwód głowki 35,7
nie jest owinięty pępowiną
łożysko nie starzeje się póki co, doppler w porządku
wód nadal sporo - 19AFI, ale tym już się nie przejmuję
A rozwarcia ani trochę:zawstydzona/y:. Szyjka długa, twarda, zamknięta:crazy:.
A ja miałam plan 25 X rodzić!!!:eek::wściekła/y:

Dziunka, ja miałam ktg jak byłam w szpitalu i raz jak gin nie umiała tętna znaleźć.

Ale duzy!

to spore dziecko a jezcze przecież troche urośnie chociaż ja nie wierzę do końca w te pomiary dwa tygodnie temu moja mała niby ważyła 2 kg a dzisiaj 2800 :eek:przecież nie mogła tyle przybrać to chyba można tylko tak mniej więcej ocenić czy dziecko duże czy małe :sorry:

OJEJKU! To naprawde duży chłopak z niego będzie :tak:
Mamulica, widać mimo wszystko nie pora jeszcze na niego... Synek wybierze sobie odpowiedni dla niego termin... ;-)

reklama
Powiedzcie mi jak to jest z tym ktg?
Bo jak bylam w pierwszej ciazy to chodzilam prywatnie do gina, ktory gabinet mial az na helu, wiec przyjmowal mnie w moim szpitalu, bo tam mial dyzury. I pod koniec przychodzilam czesto na ktg na pogotowie, tam mnie podlaczali, wolali mojego lekarza i on mi pozniej sprawdzal wszystko itd (za ktg nie placilam). A teraz chodze panstwowo, ale tez do lekarza, ktory ma dyzury w szpitalu i zastanawiam sie czy moze pojsc na ktg, tak po prostu sprawdzic czy wszystko ok. Leci 38 tydzien, a ja ani razu ktg nie mialam i nie wiem czy to dobrze :eek:
Wizyte mam 22 pazdziernika, wiec wtedy sie go spytam, ale powiedzcie orientacyjnie ile razy mialyscie juz to ktg?

ja ktg nie mialam i lekarz powiedzial ze wrazie co do szpitala mam jechac jakbym byla zaniepokojona ze malo sie rusza czy cos ale jak anrazie wszystko okej i osttanio jak bylam na wizycie pytal o ktg mowilam ze nie bylam bo nie widzialam potrzeby i sie spytalam czy musze jechac koniecznie to powiedzial ze nie :] wiec ja sie nie martwie ze nie mialam ... i tak w szpitalu beda robic przeciez

o kurde ale wielki :) no to kochana bedziesz ty miala kolcka :) a rodzic to chyba nie pojdzie 25 :) jak masz długa i zamknieta ;) niech se posiedzi troche jeszcze moze do 5 dojdzie hehhe :)

Do góry