reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

terminy i wyniki badań/USG

Dziunka, ja miałam ktg jak byłam w szpitalu i raz jak gin nie umiała tętna znaleźć.

A ja po wizycie i wiem wszystko:
mały waży około 4000g, obwód głowki 35,7
nie jest owinięty pępowiną
łożysko nie starzeje się póki co, doppler w porządku
wód nadal sporo - 19AFI, ale tym już się nie przejmuję
A rozwarcia ani trochę:zawstydzona/y:. Szyjka długa, twarda, zamknięta:crazy:.
A ja miałam plan 25 X rodzić!!!:eek::wściekła/y:

faktycznie spory chłopaczek... a co do wyników to super że wszystko dobrze...

reklama
Powiedzcie mi jak to jest z tym ktg?
Bo jak bylam w pierwszej ciazy to chodzilam prywatnie do gina, ktory gabinet mial az na helu, wiec przyjmowal mnie w moim szpitalu, bo tam mial dyzury. I pod koniec przychodzilam czesto na ktg na pogotowie, tam mnie podlaczali, wolali mojego lekarza i on mi pozniej sprawdzal wszystko itd (za ktg nie placilam). A teraz chodze panstwowo, ale tez do lekarza, ktory ma dyzury w szpitalu i zastanawiam sie czy moze pojsc na ktg, tak po prostu sprawdzic czy wszystko ok. Leci 38 tydzien, a ja ani razu ktg nie mialam i nie wiem czy to dobrze :eek:
Wizyte mam 22 pazdziernika, wiec wtedy sie go spytam, ale powiedzcie orientacyjnie ile razy mialyscie juz to ktg?
Ja na ktg chodzę co tydzień od zeszłego tygodnia (czyli od 33 tc). Ale wymusiłam to na lekarzu, bo on nie widzi nawet potrzeby częstszych wizyt u niego niż co 4 tyg. a ja chciałabym już co tydzień :-p

Bo jak bylam w pierwszej ciazy to chodzilam prywatnie do gina, ktory gabinet mial az na helu, wiec przyjmowal mnie w moim szpitalu, bo tam mial dyzury. I pod koniec przychodzilam czesto na ktg na pogotowie, tam mnie podlaczali, wolali mojego lekarza i on mi pozniej sprawdzal wszystko itd (za ktg nie placilam). A teraz chodze panstwowo, ale tez do lekarza, ktory ma dyzury w szpitalu i zastanawiam sie czy moze pojsc na ktg, tak po prostu sprawdzic czy wszystko ok. Leci 38 tydzien, a ja ani razu ktg nie mialam i nie wiem czy to dobrze :eek:
Wizyte mam 22 pazdziernika, wiec wtedy sie go spytam, ale powiedzcie orientacyjnie ile razy mialyscie juz to ktg?
ja poprzednio ktg miałam dopiero w dniu terminu jak się zgłosiłam do szpitala i potem co 2 dzien po terminie kazali mi w szpitalu na ktg przyjezdzac. Teraz tez ani razu nie miałam.

Dziunka, ja miałam ktg jak byłam w szpitalu i raz jak gin nie umiała tętna znaleźć.

oj, spory!! Jeszcze moejgo przegoni :-) ciekawe, który będzie większy ;-)
A co lekarz na te pomiary? Bo mój to ciagle o cc smęci.

.......A ja miałam plan 25 X rodzić!!!:eek::wściekła/y:
no to wielkolud :-):-) a szyjka może się skrócić w każdej chwili, więc ten 25 nie jest jeszcze stracony :tak:

ja wróciłam właśnie od lekarza i moja córcia już jednak nie jest taka malenka jak myślalam waży ok 2800 a jutro zaczynam 37 tydzień lekarz powiedział że jak urodzę mniej więcej w terminie to będzie ważyć ok 3 kg tak jak jej starsza siostra Zuzia miala 3250 :-)
dziecko jest juz ok ale mam jeszcze nie rodzic do 3.11 kiedy to lekarz wyjmie mi pessar
na moje hemoroidy dostałam czopki i trudno powiedzieć co się będzie z tym dzialo w czasie porodu mam to omówić z położną bo to głównie od niej zależy jak będzie "chronić" te okolice ale strasznie się boję że mi to tam wszystko popęka :-(
nie jest maleńka, ale nie zapowiada się też na olbrzymkę, co jest super ze względu na te hemoroidy.. Jak Ci zdejmie pessar to się pewnie będziesz spieszyć :cool2:

powiedzcie orientacyjnie ile razy mialyscie juz to ktg?

ja mam co tydzień, ale to ze względu na cukrzycę. W ciąży z synem miałam na porodówce dopiero, a z córką nigdy, bo na porodówce nei zdążyli nawet ciśnienia zmierzyć :-). Czyli innymi słowy - nie matrtw się, że nie masz robionego KTG, bo po prostu nie ma takiej potrzeby :tak:

Jutro idę na wizytę. Czyli dowiem się jakie mam rozwarcie :eek: ciekawe co gin wymyśli...

Oj duża niunia. Ja zaczynam 37 tydzień i dziś byłam u lekarza, synek waży ok 2700.

moja siostra w poprzedniej ciazy miala mowione ze jej synek urodzi sie z waga 4600g !! i jej gin ze cc koniecznie :] co do czego jak poszla rodzic lekarz powiedzial ze zadna cc ze da rady sn .... pewnie chodziło tez o obwód główki a maluch urodzil sie 4000g

reklama
(...)
Ani razu:-(
W pierwszej ciazy w innym miescie mialam 2 tyg przed terminem robione 2x w tygodniu-ale musialam za to placic "cegielke". Nie mialam skierowania.
Teraz jak sie pytalam w szpitalu w ktrym chce rodzic o ktg to powiedzieli, ze jak lekarz uzna za sluszne to da mi skierowanie.
(...)
Mamulica, dobrze ze synus jest taki fajniutki, duzy, zreszta pomiary usg nie sa dokladne. Co do Twojego planu porodu 25X nie martw sie sie szyjka. W piewrszej ciazy zaczela mi sie skracac i otwierac 1 dzien przed porodem a wszystko i tak poszo piorunem. Jak chcesz zdazyc do 25X to bierz sie do roboty-dziewczyny podaly co nalezy zrobic aby porod przyspieszyc. A w przypadku Twojego synka mysle, ze mu juz nie zaszkodzi jak wyskoczy na swiat na dniach;-)

(...)Jutro idę na wizytę. Czyli dowiem się jakie mam rozwarcie :eek: ciekawe co gin wymyśli...
O ktorej wizyta? Bedziemy czekac na wiadomosci:tak:

Ja chyba przyrosne do laptopa;-) bo ostatnio nic innego nie robie jak przy nim siedze...aby byc na bierzaco;-)

Do góry