reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Maluszkowe i nasze zakupy.

No pewnie, że tak ale nie wyobrażam sobie wozić 9-10mies dziecka w takim nosidełku... mimo że moje dzieci są dość drobne.

reklama
dla nie ten zakaz majtek to jakas paranoja :crazy: niech sie walą, nie dam się poniżyć i zaszczuć :no:
no i tak myślę, że powinnam tez zacząć się rozglądać za rzeczami do szpitala...

dziewczyny - pamietajcie ze ten pierwszy fotelik dziecko powinno miec dopoki nie bedzie jzu super sztywno trzymalo glowy i siedzialo samo. Nam sprzedawca w sklepie mowil ze nawet jakbysmy chcieli kupic ten drugi fotelik przed 10-11 miesiacem zycia dziecka to on tak naprawde nie powinien nam go sprzedawac. Kupilismy jak Jas mial 10 miesiecy, ale przesiadl sie do niego w okolicach roczku dopiero :tak:
ale to chyba zalezy od dziecka.... Moja córa sztywno trzymała głowę w wieku 5,5 miesiąca i w 7 miesiącu zycia byał po prostu za duża i za silna zeby leżec w kołysce. Non stop próbowała usiąść w tym foteliku. A po przesiadce do tego 9-18 jeździła juz zadowolona:-D

ja tylko pisze co mi mowil ten sprzedawca - moj syn tez trzymal sztywn oglwe wczesniej niz w 10 miesiacu zycia, ale tam jeszcze cos chodzilo o plecy i juz nie pamietam o co.
Jasiek sie w kazdym badz razie nie buntowal specjalnie jak jezdzil w tym pierwszym foteliku bo byl to fotelik duzy (Mutsy Play) -do 13kg, a nie do 10 jak niektore, no i naprawde duzy w porownaniu z Maxi-Cosi - pewnie gdybym miala ten to przesadizlabym go wczensiej :tak:

Rzecz w tym ze zbyt wczesne przenoszenie dziecka do kolejnego fotelika - tego od 9kg, montowanego przodem do kierunku jazdy jest dla niego poprostu niebezpieczne.
Poogladajcie sobie testy zderzeniowe.
Dziecko ma za slabe miesnie karku i szyji i poprostu moze mu sie stac krzywda nawet przy niezbyt silnym uderzeniu jezeli siedzi przodem do kierunku jazdy. Tfu tfu tfu. Nie chodzi mi o to zeby prawic moraly ale taka jest prawda, nikt z nas nie zaklada ze stanie sie cos zlego, no ale fotelik samochodowy ma przede wszystkim gwarantowac bezpieczenstwo dziecku w samochodzie, czyz nie ? :-)

http://fotelik.info/pl/art/od_kiedy_fotelik_przodem_do_kierunku_ruchu,12.html
jak ktos chce to niech poczyta

Moim zdaniem przy wyborze fotelika warto wziasc to pod uwage i poszukac takiego ktory posluzy jak najdluzej. Ja planuje wozic Mala w pierwszym foteliku do okolo roku.

koza71 masz racje, ale o tyle ta wspolna baza jest fajna moim zdaniem ze poprostu moze posluzyc dluzej jak sie juz i tak wyda na nia pieniadze, jednak foteliki z baza w testach sa bezkonkurencyjne, a jakie sa foteliki ktore mozna przypinac na sztywno bez bazy za pomoca isofixa ? szczerze mowiac to nie slyszalam o takich ? ( my mamy dla Syna Maxi Cosi Tobi - jego mozna mocowac tylko pasami )

Ostatnia edycja:
koza71 masz racje, ale o tyle ta wspolna baza jest fajna moim zdaniem ze poprostu moze posluzyc dluzej jak sie juz i tak wyda na nia pieniadze, jednak foteliki z baza w testach sa bezkonkurencyjne, a jakie sa foteliki ktore mozna przypinac na sztywno bez bazy za pomoca isofixa ? szczerze mowiac to nie slyszalam o takich ? ( my mamy dla Syna Maxi Cosi Tobi - jego mozna mocowac tylko pasami )
Kurcze nie pamietam firmy ale wiem że niejedna takie foteliki dla siedzacych dzieci robi- ogladałam w sklepie i Pan pokazywał mi własnie ten sposób montowania. Normalny fotelik który posiada 2 wystajace zaczepy wiec niczym specjalnym z wygladu sie nie rózni od montowanych tylko pasami. A w testach własnie najlepiej wypadają te foteliki które montowane sa na sztywno (pewnie dlatego z baza najlepsze bo własnie jest mozliwy taki sposób montazu przy nosidełkach dla noworodków)
I znalazłam przykład takich fotelików- bez bazy a z systemem isofix (sporo firm takie robi jak widze)
CHICCO KEY 1 X-PLUS Z SYSTEMEM ISOFIX 18K+GRATIS (846585055) - Aukcje internetowe Allegro
Romer DUO PLUS isofix HighLine + toptether PIERRE (850144078) - Aukcje internetowe Allegro
wystarczy na allegro wybrac foteliki do 18kg i w wyszukiwarce wpisac isofix- pojawi sie dłuuuga lista mozliwosci. Sama bym była nieswiadoma gdyby nie Pan w sklepie :-)

Nie każdy fotelik z bazą i nie każdy fotelik z isofixem jest bezpieczniejszy niż taki, montowany pasami samochodowymi...
fotelik.info :: Często zadawane pytania
fotelik.info :: testy :: foteliki samochodowe wszystkie :: sortowanie wg kryterium grupa

No i niestety - informacie od producenta są często sponsorowane - to testy robione na jego zlecenie, z fotelikami jego i słabszymi, bez tych, które mogłyby konkurować z nimi...
Weźcie pod uwagę że bardzo czesto priorytetem producentom akcesoriów dla dzieci jest zysk, potem zaś cała reszta. Wystarczy że mają atest - oni są kryci - fotelik spełnia normę, materiał wózka jest odpowiedni itp itd.
Nie ufajcie ślepo temu co mówią sprzedawcy i producenci.
Takie sa prawa rynku... a jeśli chodzi o dzieci to wielu ludzi kupi rzeczy, które uważają za najlesze dla dziecka, naj bezpieczniejsze, najsolidniejsze i naj, naj, naj...
I firmy walczą o tych szczodrych wydających niemałe pieniądze klientów, szczególnie że dzieci (u nas np) jest coraz więcej. Bezwzględnie walczą.

I niestety wcale cena nie gwarantuje jakości a firma bezpieczeństwa - np foteliki britax - uważane za naprawdę dobe wcale w testeach zderzeniowych nie wychodzą tak dobrze jak inne niejednokrotnie tańsze...

Ostatnia edycja:
Strasznie mnie wkurza ze te ludzie od tej kolyski nawet nie racza sie odezwac ! chamy jakies czy co .....
Napisalam im ze czekam do nastepnego piatku i jak nie przyjdzie to w poniedzialek 21 ide do adwokata i zakladam sprawe dane mam tz imie i nazwisko i wiem z kad sa no i konto mam ,reszta chyba sie taki adwokat zajmnie .
Bylabym madra moze nie tyle co madra ale cierpliwa to bym dzisiaj mogla kupic inna za 40 euro i u nas na miejscu do odebrania i taka

!Bh!le,!!Wk~$(KGrHqQOKkYEryt+mSQ3BLHUkirS1!~~_12.JPG

A tak sie pospieszylam i teraz nie wiem co bedzie ,kasa wplacona i chamy nawet nie odpisza ale zeby wiecej siana za przesylke zadac to szybko napisali !
Weszlam na e-bay w prawo itd i pisze tam jak byk na czarno podkreslone ze nie mozna po zakanczonej aukcji zadac dodatkowych kosztow i jesli ktos sie pomylil i sie okazalo ze przesylka bedzie terat drozsza to on ponosi koszta a nie kupujacy ,wnerwia mnie to strasznie .

wiem ze jestem straszny narwaniec i cierpliwosc to wyraz obcy dla mnie :-D ale mam nerwa i tyle

reklama
koza71 a widzisz nie wiedzialam o takim wynalazku:-)

AsiaKC ja pisalam tylko o maxi cosi z baza, one jednak z baza wypadaja najlepiej, chociaz ja az tak nie swiruje, pasami mozna tez przeciez dobrze zamontowac fotelik, ja chce baze tak naprawde ze wzgledu na wygode.

A co do produktow dzieciecych to masz racje, mozna zaplacic kupe kasy za badziewie markowane tylko przez jakas tam firme, na nikim innym tak latwo nie mozna zarobic jak na przewrazliwionych rodzicach rozkochanych w swoich dzieciach :)
chociaz trzeba tez czasami przyznac racje ze za marka i cena idzie tez jakosc, ja mam porownanie fotelika tego pierwszego- mielismy x-landera ( ktory tez nie jest jakis tam bardzo tani ) do fotelika maxi cosi tobi. To naprawde jest dzien do nocy. X-l ma tez przeciez normy a to takie nosidelko jak dla mnie z cienkiego plastiku, wypelnione styropianem, ja nie wiem co by tam mialo dziecko chronic niby.

Ale jest tez na przyklad taka polska firma Ramatti, jako chyba jedyne z polskich fotelikow przeszly te testy zderzeniowe, mysle ze jezeli wogole do nich firma podchodzi to musi byc pewna swojego produktu a firma raczej nie jest specjalnie znana, a foteliki sa naprawde w przystepnych cenach, powiedzialabym ze niedrogie.
RAMATTI: Sklep Internetowy Baby Fant

Do góry