reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kadrowe aspekty - L4, macierzynski, podania

No wlasnie!!!!! Ja sie tu zastanawiam i glowie, periodyki czytam, a tu przeciez cyferki koncowe mi sie pomylily (ja to w ciazy taki zakrecony wariat jestem :)) :) 2 tydzien tacierzynskiego mial wejsc od 2011, ale wejdzie dopiero od 2012 jak napisalam ( wymiar wiec na 2010 i 2011 wynosi tydzien - 5 dni roboczych).
Kropa moze ze mna bedziesz redagowac? ;)

reklama
No wlasnie!!!!! Ja sie tu zastanawiam i glowie, periodyki czytam, a tu przeciez cyferki koncowe mi sie pomylily (ja to w ciazy taki zakrecony wariat jestem :)) :) 2 tydzien tacierzynskiego mial wejsc od 2011, ale wejdzie dopiero od 2012 jak napisalam ( wymiar wiec na 2010 i 2011 wynosi tydzien - 5 dni roboczych).
Kropa moze ze mna bedziesz redagowac? ;)

;) Ja się znam na tym tylko tyle, że moja przyjaciółka jest szefem kadr w mojej firmie :) I mi wszystkie nowinki i rozwiązania prawne podsuwa, więc jestem w miarę na bieżąco :) O te dwa tygodnie dla tatusia pytałam ją już jakiś czas temu i właśnie czekała na rozstrzygnięcie, czy od 2011 czy od 2012 :)

a ja mam takie pytanie (do miluszki badz maruśki badz iinych dziewczyn, ktore sie na tym znaja). jestem zarejestrowana na najnizsza krajowa. nie wiem dokladnie ile ona wynosi (podstawa to 1270 albo 1370 bodajze). umowe mam od grudnia ale z tego co wiem w mysl nowych przepisow zasilek chorobowy na czas ciazy mam placony nie jak kiedys z wyciagnietej sredniej zarobkow z ostatniego roku , a ze stanu faktycznego na dana chwile czyli u mnie z tej najnizszej krajowej. i teraz tak sie zastanawiam jakim sposobem zasilek jaki mi wplywa na konto z ZUSu wynosi 714 zl :szok::szok::szok: w pierwszym misiacu to myslalam ze niecaly miesiac wiec jest mniej ale teraz????????? za caly miesiac dostalam prawie polowe pensji??????/ o co tu chodzi....? z tego co czytalam innym dziewczynom placa kolo 1000 zl (niecale) ale 700????????? jestem zalamana bo dla mnie 300 zl to b duzo. czy mam tam isc i wyjasniac czy jednka wszystko sie zgadza?

louise u mnie tak samo jest w tymi pieniędzmi. Mam inną kwotę na umowie niż Ty, ale zasada ta sama. Do ręki dostawałam kwotę x, a że dostalam od razu wypłatę z zusu za 3 miesiące, więc powinno być razy 3, a dostałam coś ok500-600 mniej niż liczyłam :/ Nie bylam jeszcze u nich, bo czekam ile dostanę za pojedynczy miesiąc...

tweenie ale u mnie wychodzi okolo 600 zl (o ile nie 700) mniej niz pensja. to jak to sie dziej ze mowi sie ze w ciazy to chorobowe jest 100% pensji??? chyba tych zlodzieji z ZUSu powalilo juz do reszty. za co byc w tej ciazy??? no to jest naprawde chore

louise, na płacach nie znam się za dobrze, ale wydaje mi się, że chodzi o to, że od tego najniższego wynagrodzenia potrącane jest jeszcze 13,71% i dopiero wtedy to jest podstawa do obliczania zasiłku chorobowego/macierzyńskeigo itd.
W 2010 podnieśli wyn minimalne o jakieś 41 zł i czytam, że:

"Wyższe wynagrodzenie minimalne oznacza także wzrost podstawy wymiaru zasiłku chorobowego, macierzyńskiego, opiekuńczego, wyrównawczego oraz świadczenia rehabilitacyjnego. Zgodnie z przepisami zostanie odliczone 13,71 procent tego wynagrodzenia. A zatem, minimalna podstawa wymiaru wynagrodzenia chorobowego, zasiłków oraz świadczenia rehabilitacyjnego w 2010 r. wyniesie:

- 1136, 44 złotych dla pracownika pełnoetatowego
- 909, 15 złotych dla pracownika rozpoczynającego karierę zawodową"

zawsze jednak warto zapytać w ZUSie

maruska czyli wychodzi ze jakby to 909 to jest 100% od ktorego odejmuja mi vat i do reki wtedy jest 700 tak? pytam bo ja calkiem zielona...

tweenie no dobrze niech mi do reki wyjdzie mniej wg tej umowy ale chyba nie o polowe? bo z tego co wiem to zasilek w ciazy chorobowy to jest 100% czyli 700 zl ktore mi laskawie wplacili to jest to 100 % czyli co ja do reki bym dostawala polowe tego co mam na papierze? nie nie-to chyba az tak nie jest

reklama
Do góry