reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Zakupowo-Wyprawkowy:)

reklama
tak się mamuśki zastanawiałam nad zestawem kąpielowym dla maleństwa i natknełam się na coś takiego: Materacyk Pluszek do kapieli do wanienki EkstraCen (989551694) - Aukcje internetowe Allegro 9i zastanawiam się czy może się przydać ...

Taki materacyk to świetna sprawa, kładziesz dziecko i masz dwie ręce wolne. Niewiem tylko czy ten nie jest za mały, najlepiej to wybierz się do jakiegoś sklepu z art. dziecięcymi i przymierz materacyk do wanienki - lepiej jest jak jest większy - taki żeby zaraz nie utonął. Praktycznie kupisz w każdym sklepie a lepiej jak właśnie sobie przymierzysz.

Mycha dzięki za radę ... ja będę rodziła pierwszy raz dlatego niczego nie wiem a nie chcę robić zakupów po omacku i wydawać kasy na coś co tak naprawde jest nie potrzebne

Mycha dzięki za radę ... ja będę rodziła pierwszy raz dlatego niczego nie wiem a nie chcę robić zakupów po omacku i wydawać kasy na coś co tak naprawde jest nie potrzebne

no wlasnie przydadza nam sie prady doswiadczonych kolezanek bo akurat u mnie to ze wszystkich najblizszych kolezanek to ja pierwsza bede miala maluszki

Taki materacyk to świetna sprawa, kładziesz dziecko i masz dwie ręce wolne. Niewiem tylko czy ten nie jest za mały, najlepiej to wybierz się do jakiegoś sklepu z art. dziecięcymi i przymierz materacyk do wanienki - lepiej jest jak jest większy - taki żeby zaraz nie utonął. Praktycznie kupisz w każdym sklepie a lepiej jak właśnie sobie przymierzysz.

Ale czy taka gąbka to nie jest zbiorowisko bakterii?

moja opinia jest taka. Jak się nie ma kasy, to bez takkiego materacyka też bez problemu malucha się wykąpie:tak: Kwestia wprawy. Ja nie miałąm i nie żałowałam..jedną ręką trzymasz drugą myjesz. A wiadomo, że kapiel takiego maleństwa trwa króciutko i nie ma potrzeby go moczyć i szorować;-)
A taką gąbkę waidomo trzeba dokłądnie wypłukać i wysuszyć.
Ja nawet nie używałam gąbki do mysia tylko po prostu ręki bo tak mi zalecono w szpitalu. dla malucha masaż dłonia to super sprawa
Co do zzakupów na początek jeśli chodzi o ciuszki to ja miałam tak:
5-6 body rozpinane na całej długosci są super wygodne i z długim rękawkiem rozmiar 60
2 bodziaki 55 jeśli maluch jest malutki jak u mnie
Pajacyki rozpinane na całej długosci ok 5 szt też rozmiarowo większe, głównie 60cm. Zawsze można kupić sobie jednaczy dwie szt. 68cm już na zaś, a malucha i tak często będziesz przebierać w ciagu dnia. No chyba, że będziemy szczęściarami nie ulewajacych dzieciaków. Ja Michałka nie raz przebierałam 4-5 razy dziennie bo albo kupka, albo zalał się mlekiem. Ale mniejsze szkody wolałam wytrzeć papierem niz ładować od razu do pralki.
Czapeczka mi wystarczałą po prostu jedna. Miałąm dwie a i tak rzadko zakładałam.
skarpetki też nie brudzą się więc to już kwetsia uznania. Ja skarpetek nie zakąłdałam w ciepłe dni, wystarczały pajacyki. Zresztą przegrzewanie głowy jak i stóp malucha nie jest dobre.
Co jeszcze......
Na zime to jest mnóstwo czasu, żeby skompletować sobie ciuszki cieplejsze. Maluchy różnie rosną i na zaś nie ma co szaleć;-)
Pieluszki tetrowe super sprawa, czy flanelowe. Ja miałąm ok 10szt i wiecznie mi ich brakowało....
no i wadomo ciuszek na wyjscia...
Ogólnie odradzam kupowanie rozmiarów 55cm bo to jest kwestia kilku tygodni...
Zresztą monia mozesz sobie na poszątku kupić niewiele a potem w razie potrzeby dokupić. Jak uważałąm że nie wyrabiam z praniem i suszeniem bodziaków to po prsotu dokupiłam sobie awaryjnie..tak po troszkę i będziesz wiedzieć co potrzeba a co nie. Najgorzej jest na początku, bo nie wiesz czego się spodziewać

Ostatnia edycja:
Matko, dziewczyny, żadne 2 ręce wolne!!!
Miałam takie coś, fajnie się sprawdzało. Jak mi siię wydawało mniej świeże to wyrzuciłam i kupiłam nowe. Pieluszka też spełnia swoje funkcje dzieciaczek i tak tak trochę dryfuje w wodzie a trzymać jedną ręką główkę trzeba zawsze.
Ja teraz kupuje Tummy Tub więc nie będzie mi to potrzebne :)

Fajne te podwójne wózki. I tak jakoś nie widzę, żeby za te 6 mc Tymek mi jeszcze w wózku siedział. Już teraz w drogę do placu zabaw- jakieś 1,5 km idziemy w dwie strony na nogach, tylko chusta w torbie w razie czego.

nie wiedziałam co to Tummy Tub, ale chyba fajna rzecz... śmisznie wygląda, ale wydaje się mega funkcjonalne... :-) oglądałam filmik.. jakie dzidzi był zadowolone, aż mi się łezka zakręciła..

reklama
tosia fajny ten filmik. :] Też mi się łezka zakręciła hehehe hormony No i sporo pozytywnych opinii a nie wyobrażam sobie mojego m z jego kręgosłupem po raz kolejny nad wanienką. Siebie też- zawsze pół wieczora się potem prostowałam. Ale do 'wiaderka' nie namawiam bo to trzeba "czuć". m]imjZ fajnych i tanich rzeczy dla malucha to podpowiem do kąpieli parafinę ciekłą.
Jest to główny aktywny składnikt tych wszystkich antyalergicznych płynów typu Oilatum - bardzo drogich (30 zł min) a parafina w aptece kosztuje koło 3 zł.
Gąbek też nie używaliśmy. Za to przewijak kładłam na wannę i było łatwiej przy rozbieraniu i wycieraniu. Na przewijak polecam takie tetrowe prześcieradełko z gumką- dziecku przyjemniej. Potem to prześcieradełko nakładałam czasem na spacerówkę jako osłonkę.
Do wanienki naprawdę przydaje się stojak- krzesła też mogą być ale są niżej a to niedobrze dla kręgosłupa no i stabilność mniejsza.
Te małe ręczniczki są śliczne ale do bani. Są mało chłonne i szybko za małe. Lepszy jest puchaty, większy ręcznik na którym można położyć dziecko i nim opatulić.

Ostatnia edycja:
Do góry