reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Listopad 2010

ja sobie myślę, że przy kolejnych porodach też położnej bym nie brała (bardzo chciałabym mieć trójeczkę :-), no ale czas pokaże ... ) ale pierwszy to zupełnie inna historia :-)

Kasia, ja też planuję trójkę :-D A może tak, skoro już najstarsze będą rówieśnikami, to i pozostałe będziemy "robić" w tym samym czasie?
A co do położnej i porodu... Ja się go w ogóle nie boję, więc nie potrzebuję dodatkowej "obstawy". Z moim partnerem na razie uzgodniliśmy, że do porodu idę sama, ale jeśli kiedyś tam mu się odmieni, nie pogonię go.

reklama
Cieszę się kokota, że się odezwałaś :-) nikt tu nie lubi jak kogoś długo nie ma bo zaczynamy się martwić :-)

Ja mam często bóle żołądka po jedzeniu ... zwłaszcza po obiedzie albo kolacji ... herbatka miętowa zawsze pomaga + delikatny masażyk :-)

Anbar - jak ja Ci zazdroszczę tego braku strachu przed porodem :-)
ja tylko jeszcze co do trójki muszę przekonać P. bo on uważą, że dwoje wystarczy :-)

Ostatnia edycja:
Dziewczyny... mi chyba rozum odjęło.... właśnie sprzedałam ostatniego szczeniaka i zamiast się cieszyć, że problem z głowy - to ja głupia siedzę i płaczę za moim malutkiem. Zastrzelcie mnie!

Trymestr po trymestrze

W pierwszym trymestrze przytyjesz ok. 2 kg. Ale jeśli męczą cię wymioty, możesz nawet stracić kilka kilo. Jeżeli jesteś bardzo szczupła, powinnaś przytyć więcej. Jeśli masz nadwagę, uważniej komponuj swoją dietę, by ograniczyć przyrost wagi.

W drugim i trzecim trymestrze powinien on wynosić po 6-7 kg. W sumie daje to ok. 12-13 kg. Oczywiście każda z nas może przybierać na wadze w swoim tempie. Niepokoić może przyrost wagi ponad 5 kg na miesiąc.

źródło: Waga w ciąży

ja zamierzam przytyć 15 kg :D i muszę to sobie rozłożyć na poszczególne miesiące :) na innej stronce czytałam, że w 3 trymestrze mniej się tyje niż w 2, może jakaś mama podpowie jak to u niej było?

A ja dzisiaj po ostatnim ataku psa na mnie i męża O_O stwierdziłam, że skoro nie ma żadnych kart plastikowych dla przyszłych mam do portfela z informacją, że jest się w ciąży. To wkleję sobie takową karteczkę do portfela na jakieś 'ale'. Krwiodawcy mają, a ciężarne nie, a całkiem inna reakcja jest lekarzy na ratowanie ciężarnej. Zamieszczę tam informację o ciąży, lekach, ostatniej miesiączce wtedy se policzą termin i lekarza prowadzącego. Po tym jak pies chciał mnie zjeśc wolę miec cos takiego w portfelu.

Dzien dobry sobotnio:-)
Moj brzdac spi, wiec mam chwilke dla siebie;-) Pogoda u nas nieciekawa, mialo byc dzis slonecznie, a od rana zbiera sie deszcz, teraz zaczelo grzmic, wiec pewnie deszcz nas dzis nie ominie:no:
Zazdroszcze wam tych spacerkow i wyjazdow nad jeziorko z mezami. Ja od kilku miesiecy calymi dniami siedze sama z malym. Budujemy domek, wiec maz jak w tygodniu wraca z pracy, je obiadek i zaraz leci na budowe,wraca jak jest juz ciemno i w weekend to samo, caly dzien poza domem:-( Ale musze to jakos przecierpiec, pod koniec tego roku planujemy przeprowadzke, wiec ten fakt jakos mnie pociesza:tak:

edytka z tyciem w ciazy to roznie bywa. Czesto kobiety tyja najwiecej w III trymestrze, bo woda sie wtedy gromadzi w organizmie i wtedy tez dzieciatko najwiecej przybiera na wadze. Ja np w II trymestrze przytylam wiecej niz w III, ale puchniecie na szczescie mnie ominelo. U mnie wygladalo to mniej wiecej tak: w I nie przytylam nic, w II ok 5kg, a w III 2-3kg. Mysle, ze nie ma co sugerowac sie kalkulatorami wagi, bo tycie to sprawa bardzo indywidualna. Ja wg kalkukatora powinnam przytyc 13-15kg, a przytylam tylko 7,5kg.

Oj, ta waga mnie niepokoi - już pisałam w zachciewajkach, że chyba trochę za dużo mnie jest jak na ten okres ciąży ale czuję się dobrze, nudności umiarkowane - rzadziej niż częściej... Pytałam mojej ginki ale mówi, że to przez to, że wcześniej miałam niedowagę i prowadziłam raczej niezbyt polecany tryb życia...

A w ogóle to dzień dobry Mamusiom - daaawno mnie nie było, musiałam nadrobić zaległości czytelnicze. Zajęć ostatnio strasznie dużo, przeprowadzka i - niestety - brak funduszy na głowie. Parę zmian nastąpiło - \Izula - Tobie stan piesków się pomniejszył, ja oprócz moich dwóch harpaganów mam teraz trzeciego - Fletchera - ofiarę długiego weekendu w Karpaczu. Mówię Wam kobietki, to jest jakaś masakra - ludzie przyjeżdżają z psami, wyjeżdżają bez nich, pozbywają się tych biedaków np. tylko dlatego, że nie dowiedzieli się czy można do danego pensjonatu przyjechać z psem... Straszne. Dla mnie - totalnej dogomaniaczki - jest to nie do zniesienia. Moja pierwsza sunia - Holly, też trafiła do nas tą drogą.Dinga z kolei ktoś przywiązał w lesie sznurkiem do drzewa. Teraz Fletcher - najpierw mieliśmy szukać mu nowego domu, ale serca mamy miększe niż ustawa przewiduje i zostaje z nami. Dwa psy a trzy - żadna różnica ;-)
W dodatku teraz przeprowadzamy się z bloku do (połowy) domu teściów więc warunki będą lepsze a oni nie będą mieli wyjścia - to zawsze było ich marzenie żeby z nami mieszkać - nie nasze, Boże broń :no:

Paulinka - gratuluję i też bym już chciała poczuć maluszka w brzuszku (który nota bene już widać) :-) Póki co, na ostatnim USG był szalony, kręcił się, podskakiwał, machał rączkami do rodziców :) Słodycz niesamowita...

reklama
mamcia10 i bedziesz brala cala ciaze? Ja tez jakies angielskie mialam z folikiem 0,4, ktore bralam do 12 tyg ale nie wiem czy brac cala ciaze tyle folika bo niby polozna mowi zeby tylko do 12tyg..

W pierwszej ciazy przez pierwszy trymest bralam folic a pozniej witaminy dla mam w ciazy. Teraz tez tak zamierzam w bootsie masz duzy wybor witaminek dla kobiet w ciazy :)

Co do tycia dziewczyny to ja najwiecej przytylam w II trymestrze ale tez sporo w III tak sie zlozylo ze na swieta Bozego Narodzenia mialam ochote najesc sie za dwoch :-)

Do góry