reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kulinarne wyczyny Sierpniówek

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Dziękuję dziewczyny :-D Kochane jesteście :-D i jak miło czytać tyle miłych rzeczy ho ho :-)


Kasia następnym razem to i moje pewnie wizualnie będzie ładniejsze :tak:
Zresztą najważniejsze, że pyszniutkie jest :happy2:

Magda jeszcze zostało ze 3 kawałki he he akurat dla mnie :-D

Ciamajdka trzeba zakasać rękawy i zrobić osobiste FALE DUNAJU - na pewno Ci wyjdą ! :tak: :happy2::happy2::happy2:
 
reklama
Açorda de bacalhau (cos tam z dorsza hehe dokladnego tlumaczenia nie znam)

Skladniki:
Ryba - moze byc dorsz lub jaki inny filet - po jednym nieduzym na glowe.
Chleb - moze byc stary, suchy
Pomidor, ogorek, czosnek, ziola (oregano, bazylia, pietruszka)
Jajka - po jednym na glowe.

Rybe osolona gotujemy w wodzie, po wyjeciu ryby w tej samej wodzie wbijamy jajka do ugotowania, po wyjeciu jajek nie wylewamy tej wody bedzie uzyta w dalszej czesci - zostawiamy do ostygniecia.
Do duzej michy wrzucamy rybe w kawaleczkach, rozgnieciony czosnek, pokrojone pomidorki i ogorki, ziola. Na kazda osobe dodajemy 2 lyzki stolowe oliwy z oliwek i troszke octu winnego (moze byc sok z zytryny zamiast)
Kroimy chleb w kostke i razem z ugotowanymi jajkami wrzucamy do tej samej michy zalewamy wszystko ta woda w ktorej gotowala sie ryba i jajka, doprawiamy sola jesli trzeba.
Potrawe je sie kompletnie zimna - jesli woda jest letnia mozna spokojnie wrzucic kostki lodu.
U mnie na upaly - rewelacja, posilek jest b. lekki.
Mam nadzieje ze zasmakuje!!!:-)
 
Açorda de bacalhau (cos tam z dorsza hehe dokladnego tlumaczenia nie znam)

Skladniki:
Ryba - moze byc dorsz lub jaki inny filet - po jednym nieduzym na glowe.
Chleb - moze byc stary, suchy
Pomidor, ogorek, czosnek, ziola (oregano, bazylia, pietruszka)
Jajka - po jednym na glowe.

Rybe osolona gotujemy w wodzie, po wyjeciu ryby w tej samej wodzie wbijamy jajka do ugotowania, po wyjeciu jajek nie wylewamy tej wody bedzie uzyta w dalszej czesci - zostawiamy do ostygniecia.
Do duzej michy wrzucamy rybe w kawaleczkach, rozgnieciony czosnek, pokrojone pomidorki i ogorki, ziola. Na kazda osobe dodajemy 2 lyzki stolowe oliwy z oliwek i troszke octu winnego (moze byc sok z zytryny zamiast)
Kroimy chleb w kostke i razem z ugotowanymi jajkami wrzucamy do tej samej michy zalewamy wszystko ta woda w ktorej gotowala sie ryba i jajka, doprawiamy sola jesli trzeba.
Potrawe je sie kompletnie zimna - jesli woda jest letnia mozna spokojnie wrzucic kostki lodu.
U mnie na upaly - rewelacja, posilek jest b. lekki.
Mam nadzieje ze zasmakuje!!!:-)

Moi teście dziś wracają z wczasów nad morzem i kupili nam świeże ryby, więc jak dostarczą to na pewno to zrobię. Dzięki:)
 
ŚMIETANOWIEC- ciasto na zimno.

3 śmietany duże gęste (po 250 ml)
1 szklanka cukru (niepełna)
To razem zmiksować na puszystą masę.

Osobno rozrobić w pół szklance gorącej wody 6 łyżeczek żelatyny, wystudzić do zimnego i zmiksować ze śmietaną.
Wsypać do tego rodzynki, orzechy (jak kto lubi).
Wylać do tortownicy i do lodówki na 10 min.

Poukładać na wierzchu owoce (również jakie kto lubi) zalać zimną galaretką. Do lodówki.


Ja to robie wcześniej galaretkę np. zieloną, czekam aż sie zsiądzie na maxa i kroje w kostkę i wrzucam jeszcze do tej śmietany z żelatyną, a na wierzch np. galaretka czerwona lub pomarańczowa, zależy jakie mam owoce.
Wtedy jak sie podaje to ciasto to jest takie kolorowe, bo w białej śmietanie ładnie widać pokrojoną zieloną galarektę.
Polecam na upały:-)szybko sie robi, mało potrzeba produktów.

SMACZNEGO!!!!!;-)
 
Bombusiu śmietana 18% ?? i jak możesz to napisz jak się tą żelatynę skutecznie robi, bo ja kiedyś próbowałam zrobić to ciasto (u nas na to salceson mówią, ze względu na te kostki galaretki i robi się je w butelce plastikowej to jest okrągłe) i mi nie wyszło, bo "dałam ciała" z tą żelatyną ;/
 
Shiraa własnie dzisiaj robię, ale bez owoców... juz zakupiłam co potrzeba:))))) zdjęcie wstawię jak się zrobi:)

o ten smietankowiec musi byc zajefajny:) moja mama go często robiła, a patent z butelką żeby był okragły to strzał w dziesiątkę:)))))
 
Ostatnia edycja:
Bombusiu śmietana 18% ?? i jak możesz to napisz jak się tą żelatynę skutecznie robi, bo ja kiedyś próbowałam zrobić to ciasto (u nas na to salceson mówią, ze względu na te kostki galaretki i robi się je w butelce plastikowej to jest okrągłe) i mi nie wyszło, bo "dałam ciała" z tą żelatyną ;/

Black śmietana 18% tylko szukaj gęstej. A żelatynę to kupuje nazwyklejszą spozywczą i poł szklanki wrzacej wody do tego wrzucam te 6 tyżeczek żelatyny i mieszam, aż wyjdzie jednolity płyn, wstawiam do zimnej wody i studzę mieszając, aby było szybciej poprostu i miksując śmietanę powoli wlewam tą zimną żelatynę i dalej chwile miksuje, szybko wrzucam bakalie i galaretkę i mieszam juz łyżką i szybko do tortownicy i do lodówki na najniższą półkę, aby sie dobrze zsiadło. Potem sprawdzam paluchem czy sie zcięło i układam owoce i zalewam znów zimną galaretką, pyyychotka. Już bym zjadła:)
 
Bombusia - śmietanowiec brzmi cudnie!! Kiedy ja to wszystko mam zrobić coooo??
niestety z przepisu navijki raczej nie skorzystam, bo chorobliwie nie znoszę zup rybnych!! Ale jak ktoś lubi, to ciekawy przepis - można poczuć smak Portugalii hmmmm i poczuć się jak na wakacjach :-)
 
wprawdzie nie ma się czym chwalić, bo mi wyszedł zakalec na palec:-D ale nie ma tego złego-ja uwielbiam zakalce, szczególnie w babkach wszelkiego rodzaju... a Fale Dunaju sa przeeepyszne:)
7d33ef58e96cb761med.jpg
 
reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry