Wątek na nasze przepisy ;-)
Pierwszy
Sos beszamelowy :
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1szkl mleka
gałka muszkatołowa , sól , pieprz można też dać żółtko , ser żółty i curry
Masło rozpuszczamy w garnku , na rozpuszczone wsypujemy 2 łyżki mąki energicznie mieszamy do tego małymi strumyczkami co jakiś czas jak sos nam gęstnieje wlewamy mleko ciągle mieszając aż zgęstnieje do tego do smaku dodajemy sól, pieprz , gałkę muszkatołową można dla kolory curry na końcu żółtko i starty ser żółty cały czas mieszamy by sos się nie przypalił i aż połączą sie składniki (rozpuści ser) . Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu podajemy zrobiony sos od ręki
Ja robię taki sos np do zapiekanki warzywnej :
Ugotowane ulubione warzywa i kukurydzę zalewam sosem beszamelowym na to żółty ser i do piekarnika na 30minut
Sos czosnkowy :
1 świeży czosnek lub w ostateczności czosnek granulowany
1 mały majonez
1 mały jogurt
pieprz ,sól , cukier
może być też koperek
Majonez można dać takie 3/4 słoiczka mieszamy z jogurtem dodajemy wyciśnięty czosnek (można dać dać cały można pół zależy jak kto lubi) doprawiamy solą cukrem i pieprzem i można dać też koperek ja np z nim uwielbiam czasem i dodaje starte jabłko . Wszystko mieszamy zostawiamy aż sos najdzie i gotowe
Oczywiście sos podajemy z zapiekankami , kebabem, szaszłykami i innymi rzeczami które do niego pasują
Pierwszy
Sos beszamelowy :
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1szkl mleka
gałka muszkatołowa , sól , pieprz można też dać żółtko , ser żółty i curry
Masło rozpuszczamy w garnku , na rozpuszczone wsypujemy 2 łyżki mąki energicznie mieszamy do tego małymi strumyczkami co jakiś czas jak sos nam gęstnieje wlewamy mleko ciągle mieszając aż zgęstnieje do tego do smaku dodajemy sól, pieprz , gałkę muszkatołową można dla kolory curry na końcu żółtko i starty ser żółty cały czas mieszamy by sos się nie przypalił i aż połączą sie składniki (rozpuści ser) . Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu podajemy zrobiony sos od ręki
Ja robię taki sos np do zapiekanki warzywnej :
Ugotowane ulubione warzywa i kukurydzę zalewam sosem beszamelowym na to żółty ser i do piekarnika na 30minut
Sos czosnkowy :
1 świeży czosnek lub w ostateczności czosnek granulowany
1 mały majonez
1 mały jogurt
pieprz ,sól , cukier
może być też koperek
Majonez można dać takie 3/4 słoiczka mieszamy z jogurtem dodajemy wyciśnięty czosnek (można dać dać cały można pół zależy jak kto lubi) doprawiamy solą cukrem i pieprzem i można dać też koperek ja np z nim uwielbiam czasem i dodaje starte jabłko . Wszystko mieszamy zostawiamy aż sos najdzie i gotowe
Oczywiście sos podajemy z zapiekankami , kebabem, szaszłykami i innymi rzeczami które do niego pasują
Ostatnia edycja: