zuzanka81
...szczęśliwa mama.
II kreski czyli pozytywny test
II ;-)
szyszunia zapisz sobie ,żeby skierował Cię lekarz na badanie
TO NA TARCZYCĘ KOCHANA) jak mądry lekarz to da Ci te badania 
P/c antytyreoglobulinowe (ATG)
P/c przeciw peroksydazie tarczycowej (ATPO)
Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji
Wolna trijodotyronina (FT3)
Wolna tyroksyna(FT4)
a tak w ogóle to są podstawowe badania jak ktoś chce zajść w ciążę ...ja miałam to i jeszcze mam drugą listę zrobioną ale to już dla zaawansowanych ,jak nic po kilku latach nie pomaga zajść w ciążę to robią jeszcze inne badania (ja miałam mnóstwo zrobionych a nie zrobiono mi podstawowego bo na tarczycę!!!!!)
Podstawowe badania zalecane do wykonania przed zajściem w ciążę to:
- badanie grupy krwi Twojej i partnera
- poziom glukozy
- badanie ogólne moczu
- morfologia oraz płytki krwi
- krzepliwość krwi – taka informacja może się okazać przydatna w sytuacji, gdy we wczesnej fazie ciąży pojawiają się krwawienia, które zwykle są objawem poronienia zagrażającego. Może się jednak okazać, że powodem krwawienia jest niska krzepliwość krwi kobiety.
- badanie na obecność przeciwciał toksoplazmozy
- badanie na obecność przeciwciał wirusa cytomegalii
- badania na obecność przeciwciał różyczki
- hormonalne badania tarczycy – jeśli wykażą niedoczynność, płodność kobiety może być obniżona
- podstawowe badania hormonalne, określające poziomy hormonów kobiecych
- badanie na obecność antygenu HBS
- cytologia i czystość pochwy
- USG narządu rodnego i piersi
- badania genetyczne – u kobiet po 35 roku życia
Muma mnie szlak trafia i nie mogę usiedzieć jak mam w głowie brudną łazienkę ,ale ja już odpowiednio zwrócę uwagę ,koleżanka będzie w środę bo z Młodą idą na śpiew to powiem ,że panny się malują itd a syf mi łazience zostawiły ,że wstyd!!!

szyszunia zapisz sobie ,żeby skierował Cię lekarz na badanie

P/c antytyreoglobulinowe (ATG)
P/c przeciw peroksydazie tarczycowej (ATPO)
Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji
Wolna trijodotyronina (FT3)
Wolna tyroksyna(FT4)
a tak w ogóle to są podstawowe badania jak ktoś chce zajść w ciążę ...ja miałam to i jeszcze mam drugą listę zrobioną ale to już dla zaawansowanych ,jak nic po kilku latach nie pomaga zajść w ciążę to robią jeszcze inne badania (ja miałam mnóstwo zrobionych a nie zrobiono mi podstawowego bo na tarczycę!!!!!)
Podstawowe badania zalecane do wykonania przed zajściem w ciążę to:
- badanie grupy krwi Twojej i partnera
- poziom glukozy
- badanie ogólne moczu
- morfologia oraz płytki krwi
- krzepliwość krwi – taka informacja może się okazać przydatna w sytuacji, gdy we wczesnej fazie ciąży pojawiają się krwawienia, które zwykle są objawem poronienia zagrażającego. Może się jednak okazać, że powodem krwawienia jest niska krzepliwość krwi kobiety.
- badanie na obecność przeciwciał toksoplazmozy
- badanie na obecność przeciwciał wirusa cytomegalii
- badania na obecność przeciwciał różyczki
- hormonalne badania tarczycy – jeśli wykażą niedoczynność, płodność kobiety może być obniżona
- podstawowe badania hormonalne, określające poziomy hormonów kobiecych
- badanie na obecność antygenu HBS
- cytologia i czystość pochwy
- USG narządu rodnego i piersi
- badania genetyczne – u kobiet po 35 roku życia
Muma mnie szlak trafia i nie mogę usiedzieć jak mam w głowie brudną łazienkę ,ale ja już odpowiednio zwrócę uwagę ,koleżanka będzie w środę bo z Młodą idą na śpiew to powiem ,że panny się malują itd a syf mi łazience zostawiły ,że wstyd!!!