reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Alergia i problemy z nią związane

NICE my też kąpaliśmy w krochmalu jak było kiepsko ze skórą Pudzianka, na przemian z roztworem nadmanganianu potasu. Chyba ten roztwór był u nas najlepszy.
KANIA ja do listy dorzucę jeszcze kremy typu -basa. my używamy nanobase na buzię i jest OK

reklama
Nice ja używałam Locoid i to bardzo ostroznie i na prawde przez krótki czas a juz teraz widzę że borysek w zgięciach kolan ma jakby wybielona skórę także dziewczyny bardzo ostrożnie z tymi sterydami
Kania witamy na alergiach (że tak powiem),nie będę sie powtarzać bo dziewczyny już najważniejsze rzeczy napisały myślę ta jak beti zacznij od odstawienia najbardziej alergizujących pokarmów.

Dzięki Nice, Roxi, Happy, Natolin, Renata za informacje.
U Oliwki są krostki zlewające się w czerwone plamki, ale tylko na buzi, wysuszona skóra bardzo za uszkami, na reszcie ciała nie znalazłam nic niepokojącego. Te rzeczy, które Happy wymieniłaś właśnie podawałam, zastanawiam się czy jednak nie mleko... postaram się wyeliminować to co napisałaś i to czego On mówił żebym nie dawała i zobaczymy czy przejdzie.
Zapisał nam maść do zrobienia - dziś do odebrania (2-3x w tyg smarować w te miejsca gdzie są plamki) no i ten krem specjalny emolium stosować, więc stosuję, zobaczymy jak dalej będzie, wiem że na razie nie jest tragicznie ale każda mama się martwi mimo wszystko.

nice wiesz co się mi przypomniało? ze nasza Cass, której dawno nie widać na BB przecież miała problemy skórne z bodajże starszą córką, pamiętam ,jak pisała , że bardzo ciężko było właśnie ze skórą ,że wszystkiego próbowały itp, odezwij się do niej na priva albo na tel, bo z tego co czytałam to pojawiła się ostatnio na głównym ,ale tylko się przywitać i o wynikach badań chyba napisać.
Renata pamiętam, jak właśnie Cass pisała, że od stosowania sterydów skóra bieleje, co może prowadzić do bielactwa. Tylko raz zastosowałam steryd i go wyrzuciłam, bo fakt skóra szybko zrobiła się fajna, ale nie mam zamiaru mieć dziecka w łatki :-)
Kania nie chcę Cie martwić ,ale istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że może dopiero teraz Wam się objawia skaza białkowa, bo główny zwiastun to właśnie łuszcząca się skóra za uszkami i buzia - to samo miała Natka , ciałko gładkie ,a buzia w czerwone zaognione plamki, i właśnie skóra za uszkami, a te policzki ma błyszczące?Jeśli możesz to wklej nam zdjęcie to spróbujemy ocenić, a ja poniżej wstawiam foto Natalki - jej początkową skazą
Kaniu skaza białkowa może objawić się później, nawet dzieci po roczku ją dostają

Załączniki

• P1010437.jpg
    P1010437.jpg
    20,1 KB · Wyświetleń: 62
Elusia ma tylko na jednym policzku takie plamy, ale nie są zaognione, nic też się z nich nie sączy, jak dorwę mą córę i jej polika to zrobię fotkę i wrzucę.

Kania albo poprostu ma na coś uczulenie . Teraz to chyba będzie ciężko coś wyłapać
Dziewczyny, a gdzie można kupić ten olej lniany?bo pochodziłam po aptekach i nie mieli, jedynie na zamówienie.

Ostatnia edycja:
elusia, moja mama kupuje olej w aptece właśnie. Ostatnio jednak, kiedy chciałam kupić go Hani, przeszłam 3 apteki w okolicy mojego domu i w żadnej nie było. Pójdę do tej w której kupuje moja mama.
Myślę, że może wyst apić też w jakimś sklepie ze zdrową żywnością?

reklama
Ze sterydami trzeba uważać. Ja smaruję małemu te rączki, no ale u niego to jest tragedia, bo non stop rany, krew się leje itd, te sterydy trochę zaleczają, ale potem na nowo wyłazi. No i czasem na nóżki stosuje. Generalnie używam tylko na takie bardzo zaognione zmiany, jeśli się sączy. Bo ja się boję żeby on nie dostał jakiegoś zakażenia w tych miejscach, więc staram się żeby nie miał ranek sączących. Sterydami smaruję cienko na noc, max 3 dni z rzędu. A w dzień stosuję namiętnie sudocrem na te miejsca. No i na twarz sterydów nie daję i w żadne zgięcia pod łokciami, kolanami, przy szyi, bo tam jest napisane żeby nie stosować w fałdach skórnych.

Elusia - u nas tak samo wyglądało na początku, jak mały miał 5-6tyg. jak u Was na zdjęciu.

Do góry