reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Alergia i problemy z nią związane

nice hmmm ,czyli z kałem wszystko ok
kurcze to trzeba szukać dalej ....a może faktycznie to mleko pepti, ale jakie inne mógłby pić?
potrzebujcie dobrego lekarza, ale jak go znaleźć?a spróbuj na tym forum pediatrycznym opisać wasz przypadek, może znajdzie się jakiś konkretny lekarz wkońcu!!!!
a co do kaszy jaglanej , to jest bezglutenowa,też mam zamiar kupić i spróbować.

reklama
nice a próbowałaś może maść lub krem afloderm? on jest na azs i nie tylko. Moja jak miała taką wysuszoną skórę to pani dr kazała nam smarować nie dłużej niż przez 3 dni. Ale następnego dnia skóra była już idealna. Ona mówiła, że jest to chyba nowy lek i zapisuje mamom żeby popróbowały. No i jeszcze mówiła, że trafiają do niej opinie, że maść jest rewelacyjna!

NIce a może macie w domu jakiegoś zwierza czy ptaszka może jeszcze tak szukać (chociaż domyślam się że już dawno wzięłaś to pod uwagę),to może faktycznie to mleko ja juz pisalam wczesniej że u nas była ewidentna wysypka po pepti.

Nice- my tez bez glutenu jeszcze "lecimy"- kasza jaglana go nie ma,więc myslę,że spróbowac możesz...jak cos gotujesz Przemkowi (choc z tego,co piszesz,to ostatnio nie) ,to zamiast ryżu do obiadku.Ona jest dość "grudkowata",nie wiem,jakie konsystencje jedzonka Przemuś preferuje,Amelka na początku sie krztusiła,jakby te ziarenka drapały ja w przełyk.Zaczęłam wtedy bardziej rozgotowywać,ale teraz juz umie jeść takie rzeczy.

A wczoraj dostała gryczaną (tez troszkę rozgotowaną;)) z jogurtem.Pierwsza łyżeczka wypluta.Myslę sobie "no,trudno,nie posmakowało".A tu suprajz- wtrząchnęła całą miseczkę:).
I tak mi sie przypomniało,że kiedyś było w sprzedaży Bebiko 2GR- z kleikiem gryczano-ryżowym.Ciekawe,czy jeszcze jest???

ELUSIA no oby gluten był OK dla naszych dzieciaczków.
jak któraś będzie wiedziała jak zrobić tę prowokację w 10 miesiącu to bardzo proszę o wieści.
NICE :-(

Nat,jeszcze troche czasu mamy do tego glutenu...ja tak sobie pomyślałam,że wtedy pewnie przejde sie i zapytam doktorka,jak to sie robi.Coś mi sie obiło o uszy,że wtedy już żadnej ekspozycji sie nie robi,tylko można juz bez ograniczeń dawać,ale na 100% pewna nie jestem...

nat ja też będę czekać na wieści od pierwszej mamuśki co wprowadzi gluten , myślę, że to będzie happy i da nam cenne wskazówki:tak:

happybeti ja też słyszałam, że po 10 ekspozycji się nie robi tylko można dawać wszystko. Ale jak się dowiesz to daj znać! A mi jest smutno, bo moja mała dostała znowu jakiś krosteczek na buzi, tak bliżej noska! I nie mam pojęcia skąd to! Ona je już większość rzeczy i trudno mi znaleźć winowajce :-( do głowy przychodzą mi te zęby ale ja ostatni to wszystko zrzucam na te zęby :crazy:

natolin, super, że żółtko jest u was wporządku, oby już teraz ze wszystkim tak dobrze szło :tak:
ja narazie skupiam się na rozszerzaniu diety o bardziej bezpieczne produkty i kupuje różne deserki i obiadki z nowymi składnikami i próbuje ... tylko strasznie powoli to idzie, ale za jakiś czas też spróbuje z żółtkiem :-)

nice
, ehh ja też miałam nadzieje, że te badania chociaż troszke coś wyjaśnią :-( a tu trzeba szukać dalej ... jeśli piszesz o takiej bardzo suchej skórze to ja jednak bym szukała dobrego dermatologa, może on będzie szukał przyczyn gdzie indziej niż alergolog. Myśle że warto pójść tym tropem i spróbować leczyć skóre ... bo już sama nie wiem co jeszcze :-(

a co do ekspozycji na gluten to ja bede się wybierać pod koniec lipca do naszego pediatry wiec jak coś dam znać, chyba że już wszystko będziecie wiedziały ;-)

reklama
Tak obserwuję i obserwuję tę jego skórę i mi to się wydaje, że część tych zmian to nie jest wysypka tylko okropnie sucha skóra, zaczerwieniona i popękana. .

nice-girl, nie od początku obserwuję Wasze zmagania, i nie wiem czego próbowałaś, ale z tego co piszesz, to wygląda na zwykłe zmiany atopowe, kontaktowe.
Hania tez przez to przechodziła. Poza kropelkami fenistil doustnie na swędzenie dostała przykaz stosowania kosmetyków z A-dermy, pomogło. (byłyśmy u najlepszego alergologa w Szczecinie - piotrowski)
Używamy olejku do kąpania, balsamu do smarowania. Bardzo dobre rezultaty, jakkolwiek zapach kremu raczej średni. Przy zmianach atopowych nie wolno używać oliwki dla dzieci, bo podobno pogarsza tylko i bardzo piecze, gdy skóra jest sucha (to samo było u nas przy oilatum soft - zawiera alko, więc sporo płaczu było przy próbach stosowania...)

Kąpiel w krochm,alu też u nas pomoagała. Gotowałam łyżkę mąki w litrze wody i kiedy przestygło, dodawałam to do kąpieli. Szczerze polecam

Ostatnia edycja:
Do góry