reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Alergia i problemy z nią związane

Dziewczyny, a mnie samą (chociaż nie jestem uczuleniowcem) masakrycznie szczypie twarz po Oilatum!!!
Za to cudownie mi po Balneum i zaczęłam używać go jako kremu do twarzy dla siebie.

reklama
Nice- tak się ciesze,ze wreszcie u Was jakieś dobre wieści i jest nadzieja na poprawę:tak::***
Co do nawilżających,to tez zauwazyłam kiedys u Amelki wrzask i zaczerwienienie na nóźkach po posmarowaniu kremem Cerkoderm15 przepisanym przez lekarza.Odstawiłam,teraz sama używam do...stóp:-D:-p.
Oilatum u nas ewidentnie uczulało-po kąpieli w nim była wysypana...

Co do młodych warzywek,to tez unikam,bo tam po prostu MUSI BYĆ więcej chemii- mam porównanie,bo rodzice maja działke i widzę róźnice w "dojrzałości",że się tak wyrażę - jak na straganach juz były nowalijki ,a u rodziców jeszcze nie,to nie podawałam,bo musiały być sztucznie "napędzane",żeby zdązyć tak szybko wyrosnąć.Kania- staraj sie jednak szukac starych ziemniaków,a warzywka póki co mozna jeszcze kupowac mrożone,jak nie możesz dostac starych.Nowalijki dla takich maluszków jak nasze to jednak ryzykowne są.

Happy szukam szukam, no mrożone chyba będę dawać, bo widzę że coś jest nie halooo dalej plamy na buzi:-(czasem przygaszone, czasami czerwone jak rak...

Kania,cos mi się zdaje,że ,niestewty,póki mleka na jakiś czas nie odstawisz,to sie nie przekonasz,czy to czasem nie skaza biłakowa...bo mi to tak wygląda...:((((.Może spróbuj choc parę dni jakoś bez mleka lecieć- Sinlac,kleiki na wodzie...wtedy powinno sie wyjasnić.Bo wiesz,przeważnie jako pierwszego winowajce wskazuje się mleko.Aha,Nutramigen czy Pepti można kupic w aptece bez recepty,tylko że wtedy to jest pełnopłatne.może jednak spróbować?Bo jeśli to mleko,to i tak wszystkie wyrzeczenia sensu nie mają,jak nadal Oliwka jest na alergen narażona.

Happy tylko jak tu bez mleka przetrwać :-((( kleików nie za bardzo chce jeść, kaszki są na mleku albo z mlekiem :-(

kania tak jak pisała happy jest duże prawdopodobieństwo, że to mleko, skoro wciąż sie pojawia ta wysypka,my do roczku czekamy, a potem będzie prowokacja mlekiem nie dla alergików ;-)

Kania - ja też bym radziła spróbować Bebilonu Pepti, na Nutramigen to ona już za duża jest i nie będzie chciała pić, bo on strasznie niedobry jest. No ale Pepti dużo się nie rózni od zwykłego w smaku. Możesz spróbować kupić bez recepty, chociaż mi nie chcieli kiedyś sprzedać, mimo tego, że płatne 100% i musieliśmy latać do szpitala na izbe przyjęć, zeby nam wypisal lekarz recepte, bo nie mieliśmy czym małego nakarmić. A i tak była ona na 100% odpłatność. Jak patrzyłam na opakowanie to rzeczywiście na nim jest napisane, że preparat wydawany na receptę. Jeśli małej nie schodzi wysypka to nie powinno być problemu żeby lekarz wypisał receptę.

mi też nie chcieli sprzedać nutramigenu bez recepty mimo że chciałam zapłacić całą kwote :/ ale za to w innej aptece sprzedali mi bez recepty bo obiecałam że po weekendzie doniose, to było akurat przed długim weekendem majowym. Jak przyniosłam recepte to nawet połowe kasy mi zwrócili :)

kania, trzymam kciuki, że udało się jednak bez zmiany mleka, chociaż u nas tak naprawde dopiero po tym była poprawa.

nice, super, że są jeszcze jacyś kompetentni lekarze w tym kraju, i to państwowo ;) Szkoda tylko że kawałek drogi, ale wiadomo że warto czy tak czy tak :) Trzymam mocno kciuki za poprawe u Przemusia! A jak ty się czujesz ?

KANIA ja też bym poprosiła o receptę na Pepti, chociaż co do smaku to się z NICE nie zgodzę, bo ja nawet tego zapachu znieść nie mogę ;-)
nam alergolog taka polecona to mówiła, że nie powinno się robić prowokacji mlekiem tylko jakimś produktem mlecznym
a ja dzisiaj byłam na wizycie u alergologa i wszystko pięknie, zresztą głównie po recepty poszłam, bo przecież sama widzę, że jest OK :-)

reklama
Natolin to super, że u Was wszystko pięknie :-), tylko tą receptę to pediatra ma wypisać? bo my z tą wysypką byliśmy u dermatologa.

Do góry