Hej!
O bezdechu wiem tylko tyle ,że niektóre niemowlęta z niewiadomych przyczyn po prostu przesteją oddychać.Najlepszym zabezpieczeniem jest "monitor oddechu"(nie to samo co "elektryczna niania"),czyli czujnik,który umieszcza się pod materacem łóżeczka.Wykrywa on drgania ,i gdy dziecko nie oddycha monitor zaczyna piszczeć.Trzeba wtedy po prostu "zaczepić" maluszka,żeby się przebudził.Najczęściej sam odgłos monitora przebudza dzidzię.Niestety taki monitor to koszt ok. 500 zł. najtańszy...

Możesz postarać się zminimalizować zagrożenie przez:
-układanie dziecka do snu tylko na pleckach
-nie używaj żadnych poduszek.Stważają zagrożenie a dla dziecka i tak najzdrowiej jest spac na prostej powierzchni.
-nie używaj grubych pikowanych kołder ani kocyków,króre mogły by zasłonić dziecku buzię i nosek.Zamocuj okrycie tak,aby nie miało możliwości przesunięcia się.
-pozbądź się z otoczenia dziecka wszystkich maskotek,"jaśków"
-dzieci narażone na wdychanie dymu tytoniowego trzy azy częściej umierają w wyniku bezdechu dlatego nie pozwalaj nikomu palić w obecności dziecka ani w pomieszczeniu,w którym dziecko przebywa.Najlepiej było by,gdyby nikt z doowników nie palił,bo nawet palenie w sąsiednim pokoju jest groźne,ale niech chociaż nie palą w pokoju,w którym dziecko najwięcej jest.
Mam nadzieję,że troche Ci pomogłam.Moja dzidzia ma już 2,5 miesiąca a i tak co parę minut sprawdzam czy oddycha

Pozdrawiam!