reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Ciąża bliźniacza

Ja nadal studiuję książkę o bliźniętach i wczoraj czytałam o karmieniu. Jak zamierzacie karmić wasze maluszki? Piersią czy butelką?

Ja przymierzam się do zakupu książek - wybralam już tytuły :)
Ja chciałabym karmić piersią - zobaczymy jak się ułoży i jak będzie :) Oglądałam trochę zdjęć z równoczesnego karmienia bliźniaków. Widok jest cudowny :)

reklama
Yenefer - ja bardzo chciałabym karmić cycem, ale jak wiadomo nawet najlepsze chęci nie gwarantują tu sukcesu, dlatego na wszelki wypadek kupiłam 2 butelki. Zobaczymy jak będzie.
Pauli - ja też czekałam z zakupami do listopada (gdzieś do 26-27tc), bo bałam się zapeszyć. Efekt był taki, że w sklepie tylko siedziałam bo nie byłam w stanie się ruszać (robiło mi się słabo) i większość rzeczy znalazł i wybrał M z moją mamą i siostrą. Teraz z kolei mam opory przed zrywaniem metek - wszystko leży na półkach ale nie poprane, bo też nie chcę zapeszyć. Ale z tymi zakupami to jak mogę Ci doradzić, wybierz się wcześniej - to straszna frajda, ale jak się ma na nie siłę. Ja potem to już się tylko denerwowałam czy nie za długo jestem na chodzie i czy to mi nie zaszkodzi. Poza tym wiele rzeczy jest tańszych w internecie - warto spisać ceny i potem porównać i wybrać tańsze albo ładniejsze.

Moje wymiary na dzisiejszy dzień wynoszą około 95/115/100. Pojawiły mi się żylaki i rozstępy. Z dobrych wieści zniknęło mi większość syfów z buzi i włosy bardzo mało mi się tłuszczą (wcześniej myłam głowę co 2-3 dni, teraz wystarcza spokojnie co tydzień).

Dziewczyny, kiedy planujecie pakować torbę do szpitala?

Jak juz podajecie swoje wymiary to i jak postanowiłam się wymierzyć :)
Moje są prawie idealne - jak belka: 94/91/93. Ale brzuch jakiś mały w porównaniu z Waszymi.

A terminie pakowania torby chętnie poczytam. Ja nic nie mam jeszcze. A sen dziś miałam nieciekawy związany z wizytą w szpitalu i porodem.

Co do pobierania krwi to mialam tylko dwa razy, Usg mam co 2 tygodznie i do tego onsultacje z lekarzem tez co 2 tyg, no i czasami spotkanie z polozna.
U mnie tak samo tylko ja zamiast tego lekarza to mam spotkania z polozna, a lekarza za to widze na kazdym USG,
Co sie tyczy pojedynczego lozyska, to mi powiedzieli, ze istnieje ryzyko przetoczenia krwi miedzi bliznietami i dlatego musza wszystko dokladnie kontorolowac na tym USG.

Ja chciałabym karmić piersią - zobaczymy jak się ułoży i jak będzie :) Oglądałam trochę zdjęć z równoczesnego karmienia bliźniaków. Widok jest cudowny :)
Ja tez planuja karmic piersia, ale nie bardzo wyobrazam sobie jak to mialoby wygladac.. Dwojke na raz, czy po kolei?

mamaAlexa - podobno da się karmić dwójkę naraz, tylko drugiego szkraba ktoś musi Ci podać. Ale ma to ten plus, że oszczędza sie rzekomo sporo czasu, co ma duże znaczenie zwłaszcza na początku kiedy karmienia są częste :-)
A Twój termin porodu masz ustawiony na suwaczku na 40tc czy wcześniej? Pytam, bo jeśli 40tc to chyba obie jesteśmy na podobnym etapie ciąży :-)

Ostatnia edycja:
da sie dwojke naraz

Załączniki

• pb2.jpg
    pb2.jpg
    18,4 KB · Wyświetleń: 116
  • pb3.jpg
    pb3.jpg
    28,3 KB · Wyświetleń: 103
  • 3a29d286c2e280c3.jpg
    3a29d286c2e280c3.jpg
    30,7 KB · Wyświetleń: 117
Ja jak pierwszy raz zobaczyłam zdjęcie karmiącej mamy - tej obierającej ziemniaczki to pomyślałam - całkowita samoobsługa!

Cześć dziewczyny! Właśnie miałam pytać, czy któraś z Was nie chce kupić takiej poduszki do karmienia? Ja mam nową, nieużywaną, tylko wyprałam poszewkę i może ze dwa razy ułożyłam na niej na próbę małe. Chciałam bardzo karmić piersią moje dziewczynki, ale niestety nie mam pokarmu :-( Poduszka jest naprawdę SUPER WYGODNA! Polecam! Mogę wysłać za pobraniem lub wystawić na Allegro. Poduszka jest firmy Monogram. Możecie sobie zobaczyć na Allegro jak to wygląda. Oczywiście mogę też przysłać zdjęcia. Co do ceny jakoś się dogadamy. W razie czego piszcie na priv.

mamaAlexa - podobno da się karmić dwójkę naraz, tylko drugiego szkraba ktoś musi Ci podać. Ale ma to ten plus, że oszczędza sie rzekomo sporo czasu, co ma duże znaczenie zwłaszcza na początku kiedy karmienia są częste :-)
A Twój termin porodu masz ustawiony na suwaczku na 40tc czy wcześniej? Pytam, bo jeśli 40tc to chyba obie jesteśmy na podobnym etapie ciąży :-)
mam na 40tc, :)
Ja jak pierwszy raz zobaczyłam zdjęcie karmiącej mamy - tej obierającej ziemniaczki to pomyślałam - całkowita samoobsługa!
no niezla jest!
Synka karmilam glownie na lezaco, teraz taka opcja odpada;o)

reklama
Do góry