reklama

Ciąża bliźniacza

palu_nr1 oj urośnie Ci brzuch. Ja w sumie też nie miałam dużego, koleżanka w pojedynczej ciąży młodszej o trzy tyg. szybciej się zaokrągliła :) no ale to już jej druga ciąża to pewnie dlatego. Mnie tak zaczął bardziej rosnąć brzuszek właśnie od mniej więcej 21-22 tc. Teraz mam ładną piłeczkę :)
Lola216, ale to koszt samej wizyty czy z usg? Jak z usg to normalna cena, ja płacę 130 zł za wizytę plus 200 zł za usg. Masakra z tymi kosztami, na szczęście diabetologa udało mi się załatwić na NFZ.
Pozdrawiam :)

reklama
Misia- 300zl to wizyta z USG i nie ma znaczenia w cenie czy to polowkowe czy normalne . Raz mogę tyle zapłacić ale na pewno nue chodzilabym co miesiąc za taka kasę . To w UK płace w polskiej klinice tylko 100 zł wiecej ..

dziewczyny jak tak czytam ile płacicie za wizyty to w szoku jestem.
ja chodzę na NFZ i jestem zadowolona. na każdej wizycie mam USG robione, badanie gin, i nie czuję żebym była gorzej traktowana niż koleżanki które chodzą prywatnie. a nawet muszę przyznać że to one stwierdziły że mimo płacenia nie mają takiej opieki i tylu badań - ale one są w pojedynczych ciążach więc to też inaczej.

a jak samopoczucia dzisiaj u was?

u mnie dzień jak co dzień. nic się nie dzieje. leżę sama w domu, czytam ksiażkę, rozwiązuję sudoku, oglądam tv i przeglądam internet. po 4 tyg takiego trybu życia mam już dosyć!!!!! a jak już zabiorę się za sprzątanie to szybko wymiękam bo brzuch odmawia posłuszeństwa - twardnieje i strasznie napiera w dół. wiec nic nie zrobię.
zauważyłam że moje dzieciaczki strasznie robią się aktywne zaraz po moim jedzeniu. chyba im żołądek za dużo miejsca zabiera i walczą między sobą ;-)przed chwilą Misiek tak mnie kopnął w żebra że się przestraszyłam bo tak jakby zahaczył nóżką (podważył) i pomyślałam że to było z taką siłą że mógłby sobie wyłamać nóżkę. od razu po tym się uspokoił. myślicie że takie coś jest możliwe?
ale wydziwiam.... chyba już świruję od tego leżenia. aż samo sobie się dziwię :-)

ma któraś z was kontakt z wiolka? bo już chyba tydz się nie odzywała a skarżyła się na jakieś bóle.

Ostatnia edycja:
Lola, te ceny to masakryczne, moi rodzice mieszkaja w miejscowosci 30tys. mieszkancow i wizyta z usg kosztuje 80zl! Ale widze, ze to niestandardowe na Polske!

Ja juz po zajeciach w szkole rodzenia, az tak wiele nowego sie nie dowiedzialam bo juz duzo czytam jak porod blizniakowy przebiega w Irlandii,ale przynajmniej moglam zadawac konkretne pytania. Niektore panny to tam kompletnie w lesie. Ale mojemu sie w miare podobalo, bo on sie w to az tak nie zglebia jak ja. Polozna, ktora prowadzila zajecia przyznala mi racje, ze moje Robaczki statystycznie maja mala szanse na obrot, tak jak zreszta myslalam, choc zawsze jest jakis ulamek procenta co sie da obrocic. Mowila tez, ze jak tak dalej pojdzie jak jest to nie powinnam sie nastawiac na porod przed 37 tygodniem, bo nie ma mi co napierac i sam sie porod nie zacznie. Czyli tez tak myslalam. Jesli sie nic dramatycznie nie zmieni albo sie wlasnie ten stan przedrzucawkowy nie pojawi to moze rzeczywiscie bede lipcowka. Mi pasuje, poki co:-).

cailina a co konkretnie dowiedziałaś się o przebiegu porodu bliźniaków? ja wiem tylko tyle co położna mi powiedziała ale to tak tylko parę słów.
jakiś link możesz podesłać jak masz.
no w sumie to racja że jak masz dzieciaki pośladkowo ułożone to nie masz naporu na szyjkę. u mnie od dłuższego czasu chłopiec ma główkę bardzo nisko czasem mam wrażenie że już w kanale rodnym.i straszny napór czuję przez to przy chodzeniu.

mam pytanie. większość z was jeśli nie wszystkie prędzej czy później sięgacie po nospe. Czy jest ona calkowicie bezpieczna dla ciężarówek??? Lekarz kazał wam brać? Tutaj w UK to tylko paracetamol przepisują na wszystko. Za dwa miesiace tescie przylatuja i sie zastanawiam czy nie prosic by mnie w nospe zaopatrzyli. Co myślicie?

marcikuk ja mam "Buscopan" - to coś jak no-spa. moja gin akurat takie kazała mi zażywać ale biorę je tylko i wyłącznie jak zacznie mnie brzuch boleć albo jak mam strasznie twardy. myślę że spokojnie możesz się zaopatrzyć tego typu lek. no-spa jest bezpieczna bo prawie każda kobieta w ciąży u nas w polsce ją zażywa - byle nie przesadzić. bo wiem że jeśli jest się cały czas na no-spie (dużo i regularnie) to możesz sobie zaszkodzić.

Ja też chodzę na NFZ i też nie narzekam usg na każdej wizycie przegląd podwozia prawie na każdej wcale nie czuję sie gorzej traktowana. A jak sobie pomyślę że za każdą wizytę bym miała tyle płacić to nie wiem czy mogla bym sobie pozwolić na tak częste wizyty. Cały czas mam nr do mojego gina jak by co to do szpitala na dyżur mogę lecieć i nie ma problemu.
ankos myślę że to nie możliwe jest :blink:co do tych kopniaków to też mi się czasem zdarzy przestraszyć jak są niespodziewane i nagłe bo jak się wiją to już czuje że zaraz coś będzie a nieraz taki kuksaniec znienacka aż podskakuje. Teraz np mały ma czkawkę. A wiolka też mi tak właśnie po głowie chodzi ostatnio coś narzekała że ja napierają.

reklama
Dziewczyny lilli jutro wychodzi ze szpitala więc wszystko Wam opisze ze szczególami pewnie.Jej Gwiazdeczki ważyły 2000g i 2700g,szybko dziewczyna się uwinela,bo roznica miedzy Lenką a Zuzią to tylko 3minuty,mamy chyba rekord w rodzeniu bliźniaków sn:-)
Jej córeczki zostają jeszcze w szpitalu ze względu na to,że to wcześniaki i lekarze chcą przetrzymać i mieć pewność,że wsio ok
Pozdrawiam

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry