Marcikuk, ja nawet nospy nie bralam, bo w Irlandii tez nie ma, tylko ten paracetamol, a ostatnio w Polsce bylam w 6 tygodniu ciazy kiedy nie wiedzialam jeszcze ze to blizniaki. Mogla mi siostra przywiezc, ale nie chcialam w sumie bez konsultacji z lekarzem-do polskiego nie chodze a irlandzki by nie wiedzial o czym mowie. Jak mnie skurcze biora to ratuje sie kapiela albo joga, to nie sa bolesne skurcze, wiec daje rade. Rozne sa ciaze, wiec nie moge powiedziec jak bedzie u ciebie. Ja z tych co nawet paracetamolu nie biora jak je cos boli bo wole naturalnie sie leczyc, jak cos boli i sama nie umie tego zmienic to znaczy, ze ten bol tam jest z jakiegos powodu i wtedy truje 4 litery na emergency room przez telefon;-).
Ankos, na szkole rodzenia nie dowiedzialam sie za wiele co do ciazy i porodu blizniakow, po prostu babka pytala kto tu chce isc naturalnie a kto ze znieczuleniem wiec sie wypowiedzialam, ze w moim wypadku i tak zalecaja epidural bo roznie sie moze skonczyc. Nie wiem jak jest w Polsce ale tu wiekszosc blizniakow nawet sn odbiera sie na sali operacyjnej 'jakby co' by byc na miejscu. Tak samo mowili o byciu aktywna podczas porodu, czego bardzo bym chciala, ale to zalezy od stanu w jakim bede, bo jakby cos bylo nie tak to od razu tu blizniaki podlaczaja do wszelkich mozliwych urzadzen i siedzisz caly czas w lozku. Niestety szkola rodzenia nie za wiele pomoze jesli chodzi o ciaze blizniacza, co prawda moglam isc na specjalistyczne zajecia ale kosztowaly 170 Euro, wiec sobie darowalam i czytam wszelkie mozliwe pozycje o ciazy blizniaczej. Jesli chcesz po angielsku to jedna to 'Twins and Multiple Births' (Carol Cooper), to taka ogolna, nie tylko o porodzie. Ja to wiekszosc czytam ksiazek z lokalnej biblioteki, nie maja typowo blizniaczych ale kazda na ogol na rodzial o blizniakach i o tym jakie sa roznice w ciazy i przy porodzie. A dodatkowym zrodlem informacji jest tamba.org.uk, co prawda trzeba sie zapisac ale za darmo mozna forum przegladac. Of course wszystko po angielsku, po polsku nie mam zadnych pozycji i nawet nie mam do nich dostepu. Mam nadzieje, ze pomoglam.