Miss - u mnie OMS=suwaczek, różnice są przy usg, jest przesunięcie o ok 1,5-2 tyg wcześniej.
Marcysiowa - ja mam zrobione 4 listy - co muszę kupić dla dzieciaczków dla każdego osobno, co muszę kupić dla nich razem, co już mam i co będzie potrzebne dla mnie.
Wygląda to mniej więcej w ten sposób:
Wyprawka dla jednego malucha:
- body długi rękaw rozmiar 56 szt. 3
- śpiochy lub półspiochy rozmiar 56 szt. 3
- pajac rozm 56 szt. 3
- rożek
- czapeczki szt. 2
- skarpetki szt. 3 (jedna para będzie robić ewentualnie jako niedrapki - dlatego najlepiej żeby nie były włochate)
- smoczek szt. 2
- butelka - mała
- kocyk
- pościel
- ręcznik z kapturkiem
- bluzy rozm 56 szt 2
Wg mnie jest to niezbędne minimum na początek. Jakieś ewentualne braki można dokupić później, a co do ubrań jak znam życie to dużo dostanę od znajomych więc nie ma sensu wydawać kasy.
Przy ubraniach nie pisałam o jakiś ciuszkach "wyjściowych" bo wiadomo że to i tak się kupuje,a do wyprawki nie jest to niezbędne.
Wyprawka rzeczy wspólne:
- pieluchy (nie kupować dużych ilości na zapas bo może się okazać, że któremuś maluchowi coś może nie pasować)
- krem na odparzenia (ja mam sprawdzony SUDOCREM)
- sól fizjologiczna
- waciki (takie jak do demakijażu tylko że duże)
- płyn do mycia ciałka (ja będę kupować OILATUM lub coś w tym style)
- proszek do prania
- spirytus do pępka
- woda morska
- aspirator do noska
- termometr do ciała (do czoła lub ucha)
- wanienka
- pieluchy tetrowe ok. 10 szt (zawsze można dokupić więcej) - ja mam tylko 8 bo tyle mi zostało po córce
- pieluchy flanelowe ok 6 szt
- szczotka do włosów
- nożyczki do paznokci
- mokre chusteczki
Dla mamy
- wkładki laktacyjne
- podkłady poporodowe
- stanik do karmienia
- koszulki do karmienia
Mam nadzieję, że ta lista troszkę Wam dziewczyny pomoże. Robiłam ją na podstawie moich doświadczeń po pierwszej ciąży. Jak coś pytajcie. Przy córce moja lista wyglądała zupełnie inaczej była dużo dłuższa i potem połowę rzeczy nie używałam. Dużo rzeczy wyjdzie w "praniu" - zawsze można dokupić.