reklama

Ciąża bliźniacza

Kretowinka łóżeczka już u mnie stoją od ponad tygodnia. Komody na razie nie mam, a ciuszki poprała i poprasowała teściowa i szwagierka jak byłam w szpitalu :-).
Awaryjnie pakuję torbę dla siebie na jutro, bo idę na usg.

reklama
Tigla - ta poduszka wygląda tak: Amerykańska poduszka do karmienia bliźniaków - Sprzedam Używane Rzeczy na Sprzedaż na Gumtree Mazowieckie / Warszawa
Nie mogę znaleźć linka, który podesłała Lilonka, ale znalazłam z ogłoszenia. Ja swoją odkupiłam za 100 zł, można prać poszewkę, więc jest jak nówka, a w karmieniu rewelacyjna!!!! Dzięki niej chyba tak szybko udało nam się karmić dwójkę bez kłopotu. Już nawet potrafię przystawić ich sama, bez podawania mi ich kolejno;-)

Kretowinka - brzuszek zdecydowanie mniejszy, tak na 4 miesiąc wygląda. Ale jest jak galareta:baffled:. Mnie pod sam koniec już naprawdę rozrósł się strasznie, więc różnicę odczuwam mocno. Czekam co będzie za te 6 tygodni, kiedy macica ma się obkurczyć całkowicie (chociaż i tak nie wróci do starych rozmiarów), a za dwa miesiące będę nosić pas.
Co do ciuchów to wyszłam w tych co weszłam, tyle że bluzka była znacznie dłuższa i szersza niż jak ją ostatni raz ściągałam. Pewnie wyszłabym w czymś innym, ale już nie chciałam emka stresować wyszukiwaniem czegoś w mojej szafie, a że, jak wiemy, trochę się nie spodziewałam jeszcze porodu, to garderoby zastępczej nie przygotowała. Jedyny kłopot to dół. Spodnie ciążowe pod brzuch opierają mi się na ranie, a te z gumką uciskają na brzuch, co nie jest jeszcze przyjemne, Najlepiej chyba sukienka, o ile można bez rajstop.

Eevlee - może wcale nie będziesz musiała zasięgać rady!!!! Ponoć połowa sukcesu jest w głowie! Ale gdyby coś to jestem :tak:

Polka - anemii mówimy stanowcze NIE!!!!:-)

Dzięki Miss za linka. To co piszesz wpływa na mnie bardzo pozytywnie. Daje mi to nadzieję, że jest szansa na karmienie smoków piersią i że ta opieka na dwójką nawet na początku nie jest taka straszna jak się wydaje. Pomaga Wam ktoś ? W którym tc dokładnie urodziłaś, bo już mi się wszystko miesza ?

miss- dzieki za info, mam nadzieje ze brzuszek ci sie wciagnie caly, bo tez bym chciala zeby moj sie wciagnal...... mam nadzieje ze moje pozytywne nastawienie do karmienia 'zrobi robotke' :)

tigla- trzymam kciuki zebys nie zostala w szpitalu po jutrzejszym usg &&&&&&&&& zazdroszcze ze juz masz wszystko poprane i poprasowane, uff, przede mna jeszcze tyle roboty....

Miss, gratuluję, że już w domku i udaje Ci się naturalnie karmić, brawo! Na anemię trzeba niestety brać żelastwo, (ale to syntetyczne ciężko się przyswaja) teraz i ja muszę braći po porodzie pewnie też mnie to czeka (jak i większość mam, tych pojedynczych też...). Ostatnio odkryłam, że jest już w Polsce fajny preparat, kiedyś ściągałam go z Holandii, pomógł mi w anemii po pierwszym porodzie, polecam:
Floradix, p�yn �elazo i witaminy, 500 ml - Portal Dbam o Zdrowie
Pani mgr w aptece "utarła"mi tzw.żelazo homeopatyczne które podobno świetnie się wchłania, jak zrobię badania za 2 tyg.to się przekonam czy działa. Jaka szkoda, że taki mróz i pokrzyw jeszcze nie ma, ech....

Lilonka, trzymaj się jeszcze troszkę, chociaż wiem, że to najtrudniejszy odcinek... Trzymam kciukasy za Ciebie i dzieciaczki &&&&&&&&

Polka,ja mam EasyWalkera i mieści się w każde drzwi od 80 cm szer.Wzwyż. Nawet do łazienki mogę wjechać ;) Łatwo się prowadzi i jest zwrotny. Gorzej z ceną, bo nowy kosztuje w PL fortunę, dlatego warto poszukać używanego np.na stronach niemieckich, ale w PL też się trafiają.

Tigla, jeśli chodzi o poduszkę do karmienia - rozważałam dokupienie drugiego małego rogala (jeden pożyczyłam od przyjaciółki), ale doszłam do wniosku, że jedna duża poducha jest wygodniejsza. Musi być lekko sztywna (może być z gąbki lub z wypełnieniem granulatowym) i zapinana z tyłu. !Zwróćcie uwagę na wymiary poduszki! Może też korzystać z niej np. tatuś karmiący butelkami dwójkę na raz. Ja się zdecydowałam na taką:
Poduszka do karmienia bliźniąt w sklepie Bliźniacze Szczęście !!
na stronie :
Poduszka do karmienia, karmienie piersi�, laktacja, ci��a, karmienie niemowlaka
jest w promocyjnej cenie 90 PLN.
Są też takie "zagramaniczne" z pianki, z kieszonką, ale kosztują ponad 300 PLN...
Dla zdolnych manualnie i lubiących szyć - można samemu zrobić taką poduchę, wg porady jednego z bliźniaczych tatusiów:
Potrzebna jest gąbka poliuretanowa (taka jak w materacach, można ją kupić w sklepach z akcesoriami tapicerskimi) o wym.70x56x18cm lub trzy gąbki o wym.70x56x6cm( wtedy trzeba skleić). Wycięcie w poduszce o szer.30 do 24 cm zakończone jest łukiem o promieniu 12cm. Z odpadu powstanie podkładka, o którą opiera się plecy, bo nogi dzieci wystają z tyłu. Teraz trzeba uszyć odpowiedniej wielkości pokrowiec z suwakiem. Dla mam wysokich lepsza jest poducha o grubości 20cm, a dla niskich 15cm. Można też powiększyć poduszkę z przodu o kilka cm.

Jak będę mogła, to jeszcze pomogę z fotelikami :)

Margaret, jakie wieści? Trzymasz się? Przykro mi, że Ci norewska służba zdrowia tak nerwów napsuła... Mam nadzieję, że już niedługo wszystko się dla Was pomyślnie zakończy, powodzenia!!!&&&&&&&&

Kurczaczek tyle się napisałam i mnie wywaliło nosz by to...
Więc już w skrócie będę pisać:) bo tyle tego naprodukowałyście przez weekend że nie wyrobię z czytaniem
Polka- witaj na forum, wkleję cię przy najbliższej okazji do naszej listy jak tylko Margaret się rozpakuje:biggrin2:
Lilonko - a ty jeszcze chwilkę posiedź w trójpaczku coby Margaret smutno nie było że znów ktoś ją wyprzedza w kolejce:) W szpitalu już chyba troszkę luźniej się zrobiło po tym 18;)i możesz odpoczywać sama na sali przed godziną 0.
Novamama- podziwiam za postanowienie aby wytrwać do 40tc, trzymam kciuki by twoje zamiary się spełniły i dzieciaczki ładnie współpracowały przy sn. Znalazłam na allegro tą poduszkę którą polecasz, więc wklejam linka może któraś będzie chciała skorzystać Bliźniaki! Poduszka rogal do karmienia bliźniaków (3122014899) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Tigla- daj jutro koniecznie znać jak tam po badaniu bo będziemy się wszystkie martwić o waszą trójeczkę, i żebyś nam znów nie znikła w szpitalu bez słowa:)
Eevlee - a ty jak się czujesz? kiedy masz wizytę u lekarza żeby sprawdzić czy szynka dobrze trzyma?

Maggi - na patologii jest już spokój. Za to na poporodowym tłok:-) Musimy z maluchamu poczekać na luz, bo chcemy wykupić prywatny pokój. Bo wtedy emek może być z nami 24 godziny i ma się łazienkę w pokoju.
Łażę do mojej współspaczki na poporodowy i zaglądam i wypytuje :-)
Jutro czeka mnie usg i ciekawe czy powtórzą badanie.

Mam prośbę Dziewczyny, jakbyście widziały/ słyszały - szukam 2 baz Easy Base do MaxiCosi Cabriofix w cenie ok.350PLN za sztukę. Z góry dzięki za pomoc :tak:!!

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry