Tigla, odnośnie Twojego pyt.dot.fotelika - firma 4baby jest od 6 lat na rynku. Nie robią crash testów swoich produktów. Nie wiem jakich używają materiałów.Wydaje mi się, że trudno określić poziom bezpieczeństwa tego fotelika, a to jest wg mnie podstawa... Czytałam kilka opinii użytkowników - niektórzy zadowoleni (korzystali okazjonalnie, na krótkie dystanse), powtarzają się uwagi nt niewygodnej pozycji dziecka, które zapada się w zbyt głębokie siedzisko, materiał pokryciowy powoduje przegrzewanie się i pocenie dziecka.
A do do homologacji - wg regullaminu ECE R44-04 to homol.dopuszczająca fotelik do sprzedaży, ale nie gwarantuje bezpieczeństwa dziecku. Europejski certyfikat bezpieczeństwa ECE 44/04 oznacza zgodność wyrobu z obowiązującymi obecnie wymaganiami technicznymi w Europie, wyznaczanymi prawnie przez dokument: ''ECE R44-04 Uniform provisions concerning the approval of restraining devices for child occupants of power-driven vehicles (child restraint system), United Nations, Genewa, 2001'' . Jednak jak pokazują niezależne testy fotelików, wiele urządzeń posiadających tą homologację stanowi potencjalne zagrożenie dla używających je dzieci oraz innych pasażerów samochodu, w którym są zamontowane. Wynika to z niskich wymagań stawianych urządzeniom przez regulamin homologacji w stosunku do obecnego postępu technicznego w tej dziedzinie.
Wszystkie foteliki badane w testach (ADAC - Niemcy, AA - Wielka Brytania, OEAMTC - Austria, NHTSA - USA), posiadają taką homologację. Mimo to jedne z nich otrzymują ocenę 5 (najwyższa dotychczasowa), a inne tylko 1 i stanowią ewidentne zagrożenie dla zdrowia i życia dziecka. Przepisy homologacyjne stawiają wymagania minimalne, które niestety nie nadążają za rozwojem współczesnych systemów bezpieczeństwa. Dlatego zawsze przed zakupem fotelika warto sprawdzić wyniki jego testów zderzeniowych, przeprowadzonych przez niezależną organizację konsumencką. Nie są one sponsorowane przez producentów fotelików.
Ze względu na bezpieczeństwo odradzane jest również kupowanie fotelików używanych (nie wiesz, czy fotelik nie brał udziału w wypadku czy stłuczce, a mikropęknięcia jakie mogły powstać w wyniku takiego zdarzenia nie są widoczne gołym okiem), więc jeśli już - to od rodziny, znajomych.
Znam realia i koszty "wyposażenia" dziecka, tym bardziej dwójki maluchów... Wiem, że kwestie finansowe są istotne, ale sama nie potrafię wycenić bezpieczeństwa dziecka....
Komfort malucha i wpływ pozycji ciała na dalszy rozwój też jest istotna. Noworodki i niemowlaki nie powinny przebywać w foteliku dłużej niż 2 godziny (wg.zaleceń), więc wykorzystanie fotelika jako bujaczek czy nosidełko ma swoje ograniczenia. I tu też mam świadomość realiów i praktyki.... Czasami trudno wydać kolejne ...set złotych na specjalny leżaczek dla dziecka, a wygoda mamy/opiekuna jest ważna.
Ojej, mam nadzieję, że to nie zabrzmiało jak wymądrzanie się, nie taki miałam zamiar...
Czy możesz mi podać więcej parametrów (przedział cenowy, czy ma być nowy, czy ma pasować do wózka-jakiego?) wtedy łatwiej będzie coś znaleźć, chętnie pomogę

Z bezpiecznych fotelików znalazłam coś takiego:
FOTELIK MAXI COSI CITI 2013 - WIELKA PROMOCJA!!! (3117046607) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Fotelik Maxi Cosi CITI 2013 PL GWARANCJA wys w24h (3101975123) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
FOTELIK NOSIDEŁKO 0-13 FISHER PRICE BEONE ADAC*** (3113239568) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
CHICCO SYNTHESIS XT-PLUS, wimbledon, astral plus (3085381819) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
FOTELIK GRACO JUNIOR BABY 4*** TEZ DO SYMBIO 24mGW (3090670251) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Graco Junior SZAŁ -50%!!! (3109070116) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
WIELKA WYPRZEDAŻ FOTELIK GRACO JUNIOR BABY + WYS. (3091593449) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
HAUCK ZERO PLUS COMFORT M12 0-13 KG. *ŁAP OKAZJE (3103178048) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
pozdrawiam!