reklama

Ciąża bliźniacza

Palam,na więzadła nie ma sposobu... Mnie bardzo bolały między 25 a 30 tyg, ale głównie od intensywności zajęć. Jest to specyficzny "ciągnący" ból. Teraz mam nawroty od str.brzucha gdzie leży większy syn, po prostu za duży ciężar.... Najlepszy na to jest odpoczynek, możesz wziąść paracetamol jeśli już nie wytrzymujesz, ale to zawsze chemia....
A ból rozchodzących się stawów jest troszkę inny, bardziej "tępy"w moim odczuciu, choć nie musi boleć. Często objawem rozluźniających się stawów (bo dot.to całego ciała, nie tylko obszaru miednicy) jest trudność utrzymania przedmiotów w dłoni (kłopoty z wyczuciem siły chwytu-często coś lei z rąk) lub np."rosnąca"stopa (ja po synu mam plus 1 i 1,5 numeru...)
Biodra i pośladki mogą też boleć od obciążenia gdy się leży/śpi dłuższy czas na jednym boku (mnie taki ból regularnie w nocy wybudza).

Eevlee,jeśli na sobotniej wizycie znów usłyszę od gina, że dociągnę do 40tc (czyli poród w okolicach początku maja....) to pewnie i Ciebie wpuszczę i może Asiek się załapie....Choć wtedy to już pewnie na czworakach będę chodzić, a chłopaki przekroczą 4kg.... Tak naprawdę, to już mi tak brzuchol ciąży, że nastawiam się na poród każdego dnia. :baffled:

Dziewczyny, czy wyszło Wam może na usg (oby nie) powiększenie miedniczek nerkowych u dziecka? (Częściej pojawia się u chłopców)

reklama
Novamama dziekuje za odpowiedz :-) pisze ze szpitalnego loza gdyz tak mnie ten brzuch bolal i sie napinal ze wolalam pojechac na izbe. Zrobili mi ktg na ktorym wyszly skurcze ale nie regularne. Dwa lub trzy cos takiego ;-) dostalam feniterol czy jakos tak izophin i sterydy profilaktycznie. Poleguje mam nadzieje ze trzy dni i do domu ;-) z szyjka wszystko u mnie oki :-)

Ojej Palam,, to niefajnie.... Czasami takie bóle podobne do miesiączkowych (często idące z krzyża) to właśnie "sygnały" skurczowe...
Trzymaj się i nie dawaj żadnym skurczom, jeszcze nie Twój czas!

spokojnej nocy wszystkim mamom :tak:

Tigla-ogromne gratulacje cudnych córeczek :)))))) czekamy na zdjecia Malenstw :)

A ja ze szpitala pisze. Dzis druga dawka sterydow-jutro wyjde najprawdopodobniej.
Szyjka dlugasna-ponad 50mm. Waga Maluszkow niby po1400 i 1500g - dziwne bo w sobote wyszlo niby ze 1020 g i 1150g...spora roznica. Ale co sprzet i lekarz to inny pomiar...
Jeden z Synciow sie przekrecil i lezy posladkowo-oby tak juz zostalo-to na pewno bedzie cc...
Milego dnia wszystkim i trzymajcie sie w trojpakach dzielnie babeczki :)

Co drugi post ze szpitala. Co to sie dzieje... Ja mam wizyte w piatek i okaze sie jak tam moja szynka i czy nie wroce do szpitala.

Novamama ty to rekordzistka jestes. Szacun!

Tigla - GRATULACJE!!!!!!
Dziewczyny przepraszam, nie wiem która z was pytała o monitor oddechu... Ja kupiłam taki przypinany do pieluszki, ale przypinam do spodenek - Nikoś śpi w body i luznych spodenkach pizamowych. Kupiłam taki właśnie dlatego, ze przy blizniakach mata sie raczej nie sprawdza jeśli śpią razem. Ten może mieć przypiety cały czas, nawet jak wychodzimy na spacery. Jestem z niego bardzo zadowolona - snuza hero. Jest bardzo czuły - pokazuje nawet płytki oddech.
U nas po malutku do przodu. Trochę teraz mi chłopaki marudza, ale to chyba na zabki - ślinia sie, no i gryza lapki. Gryzakow jeszcze nie trzymają, a ja nie mogę cały dzień siedzieć i trzymać :/
Mam problem z mlekiem antyrefluxowym, bo jest dostępne tylko w 1 sklepie, a w dodatku wprowadzili ograniczenie do 2 pudelek na klienta, bo podobno sprzedawali za granice. Dzis odbieram 1 pudełko, bo nie maja w sklepie wiecej (dogadalam sie w sklepie, ze mi dzwonią jak jest i odkladaja pod lade), a 2 zamówiłam przez internet. Nic tylko jeździć i szukać... Czekam aż będę mogła podawać im kaszki, wtedy może dłużej pospia, bo na razie cały czas to samo - co 2 godz. Nikoś przespal dzis w nocy 5 godzin - jest sukces :)
Buziaki dla was!!!! Trzymajcie szynki!

Tigla - malenstwa juz z Toba. gratulacje. Super imiona (mam chrzestnice Zosie a moj emek Antosie) istne slodziaki:-).
Czekamy na raport z porodowki no i na fotki oczywisciae, no i zyczymy szybkiej aklimatyzacji w domciu.
Onlyone - na to jakos nie teges z tym mlekiem antyrefluksowym. W razie czego ja ci moge kupowac :tak:.
Bycie w pierwszej czworce zmobilizowalo mnie na tyle ze mam juz wszystko poprane i z 50% poprasowane. Jeszcze kilka dni i bedzie torba dla maluszkow gotowa. Musze chyba dokupic kilka bodzikow i spioszkow na troszke mniejszy rozmiar bo wiekszosc mam na 56 cm. Onlyone moze doradzisz jakie rozmiary w kupowac (wystarczy newborn czy raczej yiny baby????). Musze sie tez rozejrzec za tymi monitorami oddechu skoro tak mocno polecacie.
Rozyczka gratuluje pieknej szyneczki i cudnej wagi maluszkow I(masz racje wiele zalezy od sprzetu). po za Twoja to widze je mamy forumowy bunt szyjek:angry: ja to zyje w blogiej nieswiadomosci bo mi tu nikt nie mierzy i nie zaglada jak tam moja szyneczka sie sprawuje:baffled:.
Marcysiowa - powodzenia ci zycze na piatkowej wizycie - oby twoja szynusia przetwala ta zla passe.
Pachnaca masz racje jak my 3 sie wysypiemy to moze byc wesolo 6 malucjow w tym samym czasie. Proponuje abysmy na podium stanely wszytkie 3 RAZEM - bedzie wesolo:rofl2:
Nova mama - podziwiam wytrwalosc - ja nie wiem czy dalabym rade. choc poki co pracuje jeszcze na pelen etatto juz po woli czuje jak mi nogi i plecy powoli wysiadaja. Byle do konca kwietnia:-D

Ostatnia edycja:
Dziewczyny nie wiem co robić:baffled: Od przedwczoraj lekko swędziała mnie skóra, tak jakby stała się o wiele wrażliwsza na dotyk, na materiał, ale dzisiejszej nocy to już drapałam się po całym ciele. Żadnych krostek czy przebarwień nie zaobserwowałam, obawiam się więc, że to może być cholestaza. Już zdążyłam się naczytać na necie na temat tego cholerstwa. Mnie swędzą plecy, brzuch, przedramiona... Wizyte u gienka mam w poniedziałek i teraz nie wiem w sumie co robić, czy siać panikę czy doczekać do tej wizyty?

Asiek ja z tymi skurczami tez tak sie zastanawialam i meczylam prawie dwa dni. Stwierdzilam ze wole dowiedziec sie ze wsio ok niz sie nadal stresowac. Niestety okazalo sie ze to faktycznie dosc silne skurcze i zostawili mnie na razie na tydzien. Podobno jeszcze wroce do domu w trojpaku ;-) dmuchaj na zimne. Cholestaza jest niebezpieczna..

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry