reklama

Ciąża bliźniacza

reklama
Celina86
Maluchy zawsze jadają razem bo je zmuszam do tego
:rofl2: na razie karmie co 3 h chyba że chcą częściej (jak śpią wybudzam) i razem dostawiam. Jak jedno chce już jeść a drugie spi to budzę to śpiące :-(. Jak skończą 2 tyg. mam wizytę kontrolną u pediatry i jak ładnie przybiorą na wadze nie będę budziła na karmienia.
Na tą chwile maluchy są super grzeczne bo przesypiają 90% dnia, Natan pewnie i więcej. Noce są dobre jak na dwójkę dzieci, śpię po 6-7 h. snu przerywanego -wiec nie ma tragedii.
Co do radzenia sobie z całą gromadką, (na razie mam teściową w domu - od 3tyg od 1.11 jak trafiłam do szpitala), powoli przejmuje obowiązki :cool2: ale plecy dokuczają i wiadomo muszę jeszcze trochę się oszczędzać. Co do maluchów z córą przyjęłam strategie od samego początku jak była noworodkiem że płacz nie zabija (jedynie maluch się dotlenie i pójdzie szybciej spać :-p) wiadomo w granicach rozsądku, i po prostu jak nie mogę ogarnąć dwójki/trójki na raz to płaczą a ja głęboko oddycham - inaczej sie nie da. Próbuje sobie tłumaczyć w głowie że są bezpieczne w łóżeczku i jak popłaczą 2-3 min przeżyją, kończę z jednym maluchem i biorę się za drugiego.

Napierajka
ja kupiłam coś takiego
PODUSZKA dla kobiet w ciąży do karmienia 3w1 HEART (3627670952) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
i powoli sie z nim zaprzyjaźniam bo kołdra ma jeden mankament jest pod nią strasznie ciepło :confused2: i jak maluchy na piersi siedzą 10-15 min idzie dobrze się spocić.

Co do karmienia maluchów - trzymam przy cycku max. 15 min. (kiedyś czytałam że prawidłowe karmienie nie powinno trwać dłużej) wiadomo jak miałam siarę siedziały maksymalnie długo na cycku -aż spać nie poszły, ale teraz jedzą i tak zasypiają po parunastu min. wiec odstawiam - teraz mam dużo pokarmu wiec dociągam laktatorem.

witajcie ponownie :-)

weekend miałam pracowity, podwójne urodziny kolegów synka, odwiedziny znajomych, zakupy itp, mąż nonstop przy komp, nie miałam kiedy zajrzeć, dzisiaj niestety podobnie mam tylko chwilkę, ale z przyjemnością zaglądam i przypominam o sobie i o obiecanym miejscu na liście podwójnych mam!!!

termin wg OM mam na 16 czerwca, tak mój lekarz wpisał mi w karcie ciąży i teoretycznie tak ma być...
ja upieram się przy końcu maja jednak, mam bardzo krótkie cykle więc wg moich wyliczeń wiek ciąży skraca mi się o około tydzień a dodając wcześniejsze porody w przypadku bliźniaków to wychodzi koniec maja :wink:

wpiszcie mnie jednak jako 16czerwcową, suwaczek również działa wg OM!!!

jeszcze nie zdążyłam Was dokładnie poczytać, od jutra zapowiadają mi się leniwe dni w domku, mąż w pracy, synek w szkole, ja leżę do góry brzuchem - który wg mnie już widać! trochę przytyłam, bo od kiedy puściły mnie nudności zajadam się ze smakiem wszystkim co mam pod ręką, ale z pewnością część tej kulki jest ciążowa!!!

od samego początku ta ciąża przebiega bez większych trudności i przykrych objawów, poza 5dniowym pobytem w szpitalu od 9listopda, kiedy to nagle zaczęłam mocno krwawić, okazało się że wszystko jest ok, krwawienie ustało, poobserwowali mnie i wypuścili,
początkowo klasyczne nudności i zmęczenie, do tego moje migreny... teraz męczące jest jeszcze ciągłe osłabienie, sama nie robię nawet większych zakupów, bo robi mi się słabo, czarno przed oczami i fik, leżę!
w ciąży z synkiem miałam dokładnie tak samo, niedługo minie!!!

gratuluję rozdwojonej, a raczej roztrojonej mamusi!!! cudownie, że maluchy śpią dużo i dają odpocząć, zając się domem!!!
cudowne słodkie zdjęcia!!!

większość z Was urodzi dużo przede mną, jestem na szarym końcu prawie, ale przynajmniej będe miała najświeższe informacje z pierwszej ręki zanim sama urodzę...

trochę chaotyczny ten mój post, to zacznie się zmieniać, zaraz dokleję suwaczki!!!

p.s. gdzie jest ta lista mamusiowa???

Anula,
oto lista, uzupełniona o Ciebie. Nie jesteś ostatnia, ale masz dużo towarzystwa obok swojego terminu. Jak będzie znana płeć dzieci to pokolorujemy je, tak jak to jest wyżej w tabeli :tak:

[TABLE="class: cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table"]
[TR]
[TD]1.[/TD]
[TD]Aneszka81[/TD]
[TD]2.styczeń.14 (30 grudnia)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]2.[/TD]
[TD]Jjka[/TD]
[TD]5.styczeń.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]3.[/TD]
[TD]Karmelova[/TD]
[TD]7.styczeń.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]4.[/TD]
[TD]Napierajka[/TD]
[TD]8.styczeń.14 (20 grudnia)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]5.[/TD]
[TD]Effcia123[/TD]
[TD]11.styczeń.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]6.[/TD]
[TD]Hannah34[/TD]
[TD]2.luty.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]7.[/TD]
[TD]Katherine_mag[/TD]
[TD]26.luty.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]8.[/TD]
[TD]Maya12[/TD]
[TD]15.marzec.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]9.[/TD]
[TD]Milla76[/TD]
[TD]15.marzec.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]10.[/TD]
[TD]Julianna[/TD]
[TD]20.marzec.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]11.[/TD]
[TD]Marczitka[/TD]
[TD]25.marzec.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]12.[/TD]
[TD]Misiarska[/TD]
[TD]2.kwiecień.14 (30 marca)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]13.[/TD]
[TD]Gabi004[/TD]
[TD]23.kwiecień.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]14.[/TD]
[TD]KasiaZG[/TD]
[TD]30.kwiecień.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]15.[/TD]
[TD]Nanka[/TD]
[TD]4.maj.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]16.[/TD]
[TD]Nana7ma[/TD]
[TD]10.maj.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]17.[/TD]
[TD]Paulinka_uk[/TD]
[TD]10.maj.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]18.[/TD]
[TD]KPe007[/TD]
[TD]15.maj.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]19.[/TD]
[TD]Adb7[/TD]
[TD]15.maj.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]20.[/TD]
[TD]Anulfka[/TD]
[TD]20.maj.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]21.[/TD]
[TD]Monika_83[/TD]
[TD]24.maj.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]22.[/TD]
[TD]Dolores32[/TD]
[TD]31.maj.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]23.[/TD]
[TD]cannot[/TD]
[TD]2(3) czerwiec.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]24.[/TD]
[TD]Liskaaa[/TD]
[TD]14.czerwiec.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]25[/TD]
[TD]anula1978[/TD]
[TD]16.czerwiec 14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]26.[/TD]
[TD]Celina86[/TD]
[TD]18 czerwiec. 14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]27.[/TD]
[TD]Edytka84[/TD]
[TD]24 czerwiec. 14
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Z tą migreną to Ci współczuję no i omdleń też. Przecież to niebezpieczne tak się nagle przewrócić z brzuszkiem.

Justynia - gratuluję sukcesu w karmieniu. Zazdroszczę Ci, że tak szybko doszłaś do formy. Przecież to nie takie łatwe przy dwójce. No i z tym spaniem super, że w nocy masz spokój. Trzymam kciuki, żeby waga dzieci wyszła ok :cool:

Ja jutro mam wizytę u nowej pani ginekolog (zmieniam ze względu na szpital przede wszystkim). Już się nie mogę doczekać, bo oczywiście nerwa złapałam, bo z lewej strony (tam gdzie syn) ostatnio cisza jakaś, a za to z prawej istne szaleństwo. Mam nadzieję, że to o niczym złym nie świadczy....

milla76 dziękuję bardzo za wpisanie mnie!!!

obiecuję często i na bieżąco zaglądać i mam nadzieję, że już niedługo dobrze Was poznam, jak pisałam wcześniej mam super doświadczenia i wieloletnie przyjaźnie powstałe ponad osiem lat temu z takiego właśnie forumowania!

do jutra dziewczyny, dzisiaj już muszę uciekać, PA!

Ostatnia edycja:
milla76
ja bardzo długo czułam maluchy tylko po jednej stronie brzucha, na USG okazywało się że po 2 stronie są łożyska i cześć płynu a maluchy leżą wtulone w siebie lub jedno pod drugim :-D aa co się nadenerwowała to już nie powiem.

Justynia, oby tak było. wcześniej wyraźnie czułam córkę po prawej, a syna po lewej stronie, ale może rzeczywiście chłopak postanowił przenieść się conieco?
Super byłoby miec takie podręczne usg, jak chcesz zobaczyć co u dzieci to pyk, i już wszytko widzisz :-)
W poprzedniej ciąży też takie schizy miałam, specjalnie jadłam coś słodkiego albo naciskałam na brzuch żeby Leon dał znak życia. Teraz jest inaczej, bo na prawo się dzieje, a na lewo cisza

Ja też tka miałam do tej pory. Z lewej maluch ciągle wiercił się i kopał, z prawej bardzo delikatnie albo cisza. Okazalo się, że ten z prawej strony jest tak ustawiony (plecami i pupą do mojej skóry), że kopał do środka, a ja tego nie czułam. Na USG był bardzo ruchliwy. Teraz przekręcił się trochę na boczek i nieźle kopie mnie w bok i żebra.

reklama
Kasia Jaxx w mojej rodzinie były bliźniaki i w rodzinie męża również. Ale podobno jest tak, że to raczej ze strony kobiety jest bardziej prawdopodobne, że wystąpią bliźniaki.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry