reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Ciąża bliźniacza

lolaa
ja mam termin na 14.02.2010 :-) i najbardziej bym się cieszyła jakby Maluszki dotrwały jak najbliżej tego terminu. Słyszałam że ciążę bliźniaczą zalicza się do "donoszonych" jeśli dzieci urodzą się po 34 tygodniu! Podobno dzieci z ciąż bliźniaczych dojrzewają ok. 2 tygodni wcześniej niż dzieci z pojedyńczej ciąży :-) Na tą chwilę czekam do przełomu grudnia/stycznia bo to będzie początek 34 tygodnia, chociaż już w grudniu (czyli ok.30 tyg.) wiem że dzieci będą bezpieczne!
Na tą chwilę odliczam każdy dzień... a tu dopiero 23 tydzień!
Narazie muszę leżeć i to wcale nie jest takie fajne jak by się wydawało:-(
A znasz już płci dzieci?
Pozdrawiam :-)

reklama
Moira
witam! zauważyłam że jesteś z Krakowa więc mam do Ciebie pytanie... wybrałaś już szpital w którym będziesz rodzić??
Bo ja się nad tym zastanawiam... bo w moim mieście za bardzo nie chce... wolałabym szpital z lepszym sprzętem dla dzieci... zastanawiałam się nad szpitalem Ujastek albo na Siemiradzkiego. Znasz jakieś opinie o tych szpitalach? Słyszałam że tam można ze swoim lekarzem rodzić.
Pozdrawiam :-)

Magda odpoczywaj jak najwiecej. I daj znac po wizycie;-)
Witajcie, umówiłam się na USG 3D idę w poniedziałek, nie mogę się już doczekać w końcu zobaczę buziole maluszków:-)
Ja tez sie umowilam, ale na srode. Odezwij sie koniecznie Milenka jak bylo:-)

Jeżeli jest wszystko wporzadku to nie klada do szpitala. Ja mam cicha nadzieje ze moje dzieci wytrwaja do tego 36tyg co lekarz nam wyznaczyl..Zaczal sie siodmy miesiac a ja czuje sie bardzo dobrze i wszyscy mowia ze nie widac po mnie 7 i to jeszcze z dwojka..ale teraz napewno beda dzieci rosnac szybko i nie wiadomo co one tam sobie planuja..Ja tylko modle sie zeby remont sie skonczyl do porodu maluszkow. Jeszcze nic nie mamy, ani wozka ani lozeczek..A dzisiaj musielismy spac u moich rodzicow bo mamy 3 pokoje rozwalone, kurz straszny w domu, udusic sie mozna..
A jutro mnie czeka picie "pysznej" podobno glukozy..

Ostatnia edycja:
Witajcie:-) śledziłam, ale mniej się udzielałam. Jutro ma wizytę u gina plus usg, może potraktują to jako połówkowe, zobaczymy czy chłopaki są już wystarczająco tędzy ;-)
Ostatnio wylądowałam w tzw. "szpitalu jednodniowym", bo TSH mi się rozjechało i miałam 7,80:eek:reszta hormonów tarczycowych gites-majonez, zwiększyli mi dawkę leków i teraz czekam na kolejne wyniki czy tsh się obniżyło. Jutro się dowiem.
Powiem Wam tyle - lekarz z tym moim odpocznieniem miał rację. Teraz brzuchol rzadko kiedy mnie boli, nie twardnieje. Jednak te ich zalecenia nie są takie głupie.
Pozdrawiam Was ogromniście i niech uśmiechy nie znikają z twarzyczek, mimo wszystko:-):-)

Ja oczywiście tez chcialabym zeby siedzialy jak najdłużej, ale mimo wsyzstko każdy zaliczony kolejny tydzien jest zbawienny, i mysle ze juz chciaz po 30 tygodniu bede spokojniejsza. Jeden podobno ma siusiaka a u drugiego nic nie wiadac wiec mysle ze bedzie dziewusia. A jak u Ciebie?
Glukoza wcale nie byla taka njagorzsa, myslalam ze bedzie gorzej.
Kobietki a kiedy planujecie zrobic wyprawke i kupic wszytsko dla maluszków?

Ja oczywiście tez chcialabym zeby siedzialy jak najdłużej, ale mimo wsyzstko każdy zaliczony kolejny tydzien jest zbawienny, i mysle ze juz chciaz po 30 tygodniu bede spokojniejsza. Jeden podobno ma siusiaka a u drugiego nic nie wiadac wiec mysle ze bedzie dziewusia. A jak u Ciebie?
Glukoza wcale nie byla taka njagorzsa, myslalam ze bedzie gorzej.
Kobietki a kiedy planujecie zrobic wyprawke i kupic wszytsko dla maluszków?
Ja już mam prawie wszystko, brakuje mi jeszcze tylko wózka i pościeli do łóżeczek. Oczywiście wózek już mam wybrany ale zostanie zakupiony dopiero jak maluszki przyjdą na świat. Pozdrowionka

Witacie,
lolaa - u nas będą dziewczynki! :-) życzę Ci parki chociaż mój lekarz mówił że dziewczynka i chłopiec bardzo rzadko się zdarza!
A co do wyprawki to my jeszcze nic nie mamy! i narazie nie mam zamiaru nic kupować... może za jakiś miesiąc... Wózek raczej mamy wybrany - a wy jakie wybrałyście?
Pozdr :)

Ja całą ciążę przeszłam wzorcowo, pani doktor cały czas mi powtarzała, że bardzo by chciała, żebyśmy dotrwali do 35 tygodnia, bo wtedy najczęściej rodzą się bliźniaki. Rozpoczęłam 37 tc i nic, brzdącom nie chce się przychodzić na świat. Szczerze mówiąc też miałam remonty i dopiero od kilku dni mam przygotowany pokój z łóżeczkiem, wózeczka jeszcze nie mam. Mam nadzieję, że na początku zmieszczę się w takim pojedynczym, a z całą resztą będę się zastanawiać potem.
Moim jedynym dylematem na daną chwilę jest rodzaj porodu, czy natura mnie wesprze, czy jednak mnie potną :D

reklama
Hej lachonki, ja po wizycie u gina na razie wsio okej, juz jestem 14,5 kg na plusie...
Zaczynaja mi sie robic obrzeki, puchna mi palce u rak i nog. U gina mialam robione KTG, zbadał mnie szyjka okej, trzyma. Do konca 36 tygodnia mam brac fenoterol, wiec czuje ze jak go odstawie to sie w ciagu tygodnia rozpakuje...

A za 2 tyg nastepna wizyta i USG

Witam nowe mamy w trójpaku
.

Podobno dzieci z ciąż bliźniaczych dojrzewają ok. 2 tygodni wcześniej niż dzieci z pojedyńczej ciąży :-) :-)

To bzdura.

Witam podwójnie,
Marcelina 2 ma rację jak ktoś ma predyspozycje to lepiej zacząć smarować dość szybko - czytaj zanim brzuch zacznie rosnąć bo to juz jest za późno,
oliwka - nie polecam znajoma się tylko tym smarowała i ma mała masakrę na brzuchu a miała w 9 taki jak ja juz mam teraz ,
moja pielęgnacja szorowanie ostrą gąbką i dwa razy dziennie perfekta mama biust i na przemian perfekta brzuch lub fissan , na razie tylko jeden mały na lewej piersi,
a ja mam predyspozycje do rozstępów więc lepiej się smarowac niż miec do siebie pretensje później.
a mnie na zajeciach z dermatologii wlasnie najbardziej polecali OLIWE Z OLIWEK, albo zwykla oliwke, ja sie smaruje oliwka w zelu na zmiane z roznymi kremami (perfectya mama, fissan, AA) i na razie rozstepow zadnych nie mam. A to ze ktos mial rozstepy pomimo ze sie zmarowal oliwka to nie znaczy ze to przez oliwke, to smarowanie ma służyc głónie temu zeby nawilzyć i tym samym uelastycznic skórę, i zadne kremy cudów nie zdziałają jak ktos ma duze predyspozycje genetyczne, ale zawsze moze przy smarowaniu rozstepy beda mniejsze

Mi lekarz powiedział ze przez jedno łożysko ciążę będzie trzeba rozwiazac wczesniej, w 36tyg i jak nic sie nie bedzie dzialo wczesniej to normalnie na termin sie umowimy.
No a ja sie mojego pytalam czy to jedno lozysko ma jakis wplyw na to ze ciaza bedzie wczesnije rozwiazana rto powiedzial ze nie, co lekarz to inna teoria.

Witaj Monia! Właśnie zaczynałam się o Ciebie martwić, bo chyba ok. tygodnia nie pisalas..kurcze no to Ci troche strachu napedzili..ach Ci lekarze. Podobno teraz juz nasze dzieciaczki maja duze szanse ze wszystko bedzie ok, jakby sie urodzily, ale lepiej niech siedza w brzuszkach jak najdluzej i nas nie stresuja.. Ja juz tez coraz bardziej zestresowana.Brzucho rosnie, coraz ciezej, ale czuje sie w sumie dobrze. Ten remont mnie stresuje tylko..bo konca nie widac..Chyba dali Ci zwolnienie co? Bedziesz jeszcze pracowac do konca ciazy? Czy troche luzu nareszcie? Dbaj o siebie i odpoczywaj. Pozdrowienia dla Ciebie i chlopcow:-) My w srode idziemy na usg 3D wkoncu:tak:
U mnie ten remon mnie wykancza... mam nadzieje ze tydzien i juz bedzie po, bo na razie mieszkamy z rodzicami mojego B, a juz chcemy samii, bo miesiac z nimi wystarczy ;)
No niech maluszki siedza w brzuszku jak najdłużej, u mnie na grudniowym wątku juz jedna mamusia urodzila sliczne córeczki blizniaczki w 29 tyg, malutkie juz przybierajka na wadze i sa sliczniutkie takie malenkie kruszynki.

Do góry