reklama

Ciąża po 40

Lo, matko.. Pooszly po bandach! Na temat religii i wiary to ja sie nie wypowiadam.

Sandy, co to za testy i dlaczego Ala mialaby miec z nimi klopoty? Moze po prostu zrobila jak uwazala? Wiesz, ja pamietam testy kompetencyjne po podstawowce i sama nauczycielka mowila ze one sa glupawe bo jesli dziecko udzieli odpowiedzi innej niz dokladnie okreslona (mimo ze tez poprawnej), to juz nie zaliczylo, ze sa to bardziej testy na standardowe myslenie niz na wiedze. Dla zabawy odpowiadalismy na zadane w nich pytania i nawet w zadaniach powiazanych tekstem, rodzice udzielali odpowiedzi wg testu blednych. No, troche paranoja.

Z aktualnosci... Karol w nocy rozrabial przez prawie 2h, marudzil, przysypial, budzil sie... W koncu zrobilam mu flache z mlekiem, to zaczal pluc, wiec powiedzialam ze "picia, picia" i bidulek w to wierutne klamstwo uwierzyl - zdziwil sie, ale kaszke wciagnal i zasnal.:-D Soku chwilowo nie podaje bo mi dziecko zzolklo.

reklama
Wikipedia: Słowo zbór (znaczenie współczesne - zgromadzenie) jest zbliżone znaczeniem do słowa wspólnota i oznacza wiernych podstawowej jednostki organizacyjnej danego Kościoła protestanckiego. Członków zboru określa się mianem zborowników. Na czele zboru stoi zwykle pastor lub rada starszych. W zależności od eklezjologii danego wyznania zbór jest postrzegany jako odpowiednik katolickiej parafii lub diecezji (w znaczeniu kościoła partykularnego).
W kontaktach z przedstawicielami wyznań protestanckich niepoprawne jest używanie słowa zbór dla oznaczenia budynku (kościoła lub kaplicy - określanych też jako dom modlitwy) jako miejsca kultu. Takie nazewnictwo ma korzenie jeszcze w czasach dawnych waśni międzywyznaniowych, kiedy to katolicy odmawiali świątyniom protestanckim rangi miejsca świętego, a więc i przysługującego takiemu miejscu określenia kościół. Niemniej wyraz zbór jako świątynia protestancka funkcjonuje w publikacjach historycznych oraz we współczesnych słownikach języka polskiego i jest często stosowane w mowie potocznej. Bywa też używany w takim znaczeniu także przez samych protestantów. (Oficjalnie ta nazwa dla budynku jest używana przez Czechosłowacki Kościół Husycki). W kręgach ewangelikalnych spotyka się często niechęć do określania budynków zborowych mianem "zborów", która ma podłoże teologiczne. Wynika ona z akcentowania faktu, że zborem (kościołem) w znaczeniu biblijnym jest wspólnota wierzących, nie zaś dom modlitwy, w którym się ona spotyka.

Azula pycha i zarozumiałość... osądzanie innych a "nie sądźcie byście nie byli sądzeni"... tak stoi w Piśmie. Nie oceniaj zatem religijności innych w kontekście swojego biegania do kościoła co tydzień, bo Bóg jest wszędzie. Jakaż to tradycja nakazuje mijanie się ze Słowem? Bardzom ciekawa... może jeszcze uda Ci sie mnie nawrócić na jedyną i słuszną wiarę należną prawdziwemu Polakowi ogałacając mnie z typowego ewangelickiego niemieckiego myślenia :-D
BTW to forum jest o wszystkim... nie tylko o dzieciach i ich kupkach porannych :)))

Zgadzam sie z Ania co do tematu forum.. nie jestesmy tylko mamuskami i zonami.

Majuska kocham Cie za te slowa i podpisuje sie pod tym wszystkim co napisalas.

Nadal nie wiem gdzie ja okazalam ta pyche.

Cześć Dziewczyny.

Mam labę chwilową. MM pojechał do Gdańska, Mama z Julką na spacerze a ja spokojnie popracowałam.
Pogoda fatalna. Listopad to jest i czuć to. Wczoraj nie mogłam spać.Tak bolała mnie głowa,ze o 1 w nocy wstawałam po ibuprom. Jarek to samo. Obudziło mnie trzaśniecie drzwiami.Wstała a Jarka nie było. Dzwonię a ten nie odbiera. Okazało się ze siedząc przy kompie spojrzał za okno a tam 3 kolesi zaglądało do naszego auta. MM poszedł zapytać czego szukają. Wariat... pomyślał ze chcą rąbnąć fotelik Julki.

Wiara to temat drażliwy i zawsze powoduje niesnaski. Wierze w Boga ale Kościół... coż.Przelała najwięcej krwi i am na koncie najwięcej mordów. Jest dla biedoty i niedouczonych . Juz jeden wielki krzyczał kiedyś..siedem klas i do roboty. Klerom o to chodzi...
Państwo dotuje Kościół a oni jeszcze na tace biorą. Księża maja umowy o prace , interesy robią i w dupie maja wiernych.
Zyję bez ślubu kościelnego i założę się ze jestem lepszym człowiekiem niz Ci po kościelnym co to w pierwszym rzędzie stoją i najgłośniej śpiewają a po kościele ... znam takich wielu. Jestem tez przeciwna religii na ocenę i w szkole i krzyżom w szkołach tez jestem przeciwna.Wystarczy spojrzeć na wyborców PIS...roszczeniowi , bezmyślni ale za to z jaką "wiarą"

Rozróżniam katolików i chrześcijan. Jestem tym Drugim.

Widać zebola u góry. Jednego :D

Zoyka jak Ci się udało zrobić zdjęcie? Od dwóch miesięcy poluję na Wandę aż się wyszczerzy żeby uwiecznić zębole i nic... ona się smieje nie pokazując ząbków. Mam cichą nadzieję że chociaż te górne jakoś uchwycę na fotografii. U nas też górna jedynka już świeci w pełni swoim blaskiem, trzy na dole ciachają banana:-D a pozostałe rosną powoli pobłyskując od czasu do czasu bielą... :)))

Już Wam piszę co do tych testów:w przedszkolu
Jest to 2-miesięczna obserwacja 5 ,lub 6 latków
,nauczycielka przeprowadza testy sprawnościowe,-punktacja od 0-2 pt za danę zadanie -np stanie na jednej nodze z zamkniętymi oczami -i liczy sięe czas w jakim dziecko ustoi od tego zależy punktacja,potem wzrok -czyli którym okiem patrzy np przez lunetę,
nazewnictwo i pokazywanie częsci ciała
,głoskowanie ,sylabizowanie,
wiadomości o dziecku: musi powiedzieć ile ma lat ,imię ,czy ma mamę ,tatę ,co robią rodzice.,gdzie mieszka
zdolności mamualne-rysowanie ,wycinanie ,wyklejanie z porwanych kawałeczków,modelowanie
-ocena miejsca w grupie
-ocena rozwoju mowy tj ,budowanie zdań ,odpowiedzi
-ocena pamięci
Test zawiera w sumie 54 pytania[ew zadania]-punktacja ogólna max-108pt.
,młoda zdobyła 87 punktów

Anka nie sądzę odpowiedziała jedynie na pytania ,a widzę,że to do bezsensownych debat doprowadza dlatego po co wolę na tym forum o zębach ,kupkach i zabawkach porozmawiać ,a nie na tematy o których ja mało wiem ,a inni jeszcze mniej),a przeczytasz swój wcześniejszy post powinnaś napisać chodzą ewangelicy do domu modlitwy.Według wikipedii.KACzepianie się słówek jest dziecinne tak samo jak gramatyki czy ortografii .Sandy 87 to nie tak mało

Ostatnia edycja:
Zoyka madrze napisane.
Nie mieliscie problemow z chrztem? tzn ustaleniem z ksiedzem bez slubu?

JUlka boska! ja tez chce zeby Mia juz byla taka fajoska :-))

Aniu ja Ci nie raz mialam mowic zebys pokazala Wandzie z zebolami:-)

Ostatnia edycja:
reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry