reklama

Ciężarne na Wyspach

Irka tak jak dziewczyny pisza waga sie nie przejmuj to dopiero miesiac minal od porodu :) napewno zgubisz :) Ja bede miec z 15 kg. do zgubienia :) ale nie martwie sie bo po pierwszym dzicku szybko zgubilam :) to przy 2 dzieciaczkow zejdzie jeszcze szybciej, gorzej jak zejdzie za duzo :/ przy pierwszym byl okres kiedy wazylam 45kg. to juz o wiele za malo i bardzo zle sie z tym czulam :( wygladalam jak dziewczynka a nie kobieta....PINKA jesli dotrwam do tej daty :) bo to tylko 3 dni przed normalnym terminem....

Ostatnia edycja:
reklama
aga.m, ja sie zgadzam moja polozna mowila ze nie ma jakis wiekszych ubocznych skutkow, w planie porodu napisalam ze wole doustna, a jaka dadza to juz zobaczymy, bo moga miec tylko w zastrzyku.

agatakat, czyli wychodzi na to, ze jakbys nie byla na emergency ze skurczami, to nawet bys nie wiedziala, ze cos tam sie wyklulo i ze musisz brac lekarstwo.. tego wlasnie sie obawiam w tym sposobie prowawdzenia ciazy.. ze nikt nie sprawdza nam "podwozia" i nie robi zadnych wymazow ani nic.. nie wiadomo czy czasem sama czegos tam nie choduje, a nawet nie wiem.. :(
A co do wit K, to daja ja profilaktycznie dzieciom zaraz po porodzie, zeby zapobiec jakiejs chorobie (nie pamietam nazwy, ale to jest opisane w green notes), ktora powoduje wewnetrzene krwawienia i zdaza sie bardzo zadko, ale ze nie ma skutkow ubocznych podania wit K to ja daja (tylko trzeba sie zgodzic).

elzu no nikt mnie nie uswiadomil z ta witamina :| ale to nic i tak bym sie pewnie zgodzila, jeszcze sie 'tesciowej' spytam co mysli o tym :P
oni maja takie podejscie ze wola tam palcow czy czegos innego nie pchac jesli sie nic nie dzieje, ale ja juz slyszalam przypadki jak dziewczyny udawaly ze krwawia albo cos zeby tylko dodatkowe usg miec :)) moze jakbys u gp poprosilo o wymaz to by skierowali (albo jesli masz pielegniarke w przychodni to zrobili na miejscu), wiem ze od jakiegos tam wieku masz obowiazek robic regularnie wymaz co jakis czas, moja mama dostala juz chyba ze dwa takie listy i pielegniarka jej w przychodni robila.

mamcia ja bym wcale nie narzekala jakbym tak malutko wazyla :)) ale pewnie przy mojej figurze to kosci biodrowe by mi paskudnie sterczaly i twarz by mi sie zapadla :))

Z tą vit. K jest tak, że jej podanie zmniejsza ryzyko krwawienia wewnatrz oponowego u maluszka, czyli krwawienia w obrębie mózgu. Zalecane jest podawanie wszystkim maluszkom zaraz po narodzeniu, ponieważ dokładna grupa ryzyka nie jest określona. W każdym razie na pewno w grupie podwyższonego ryzyka są dzieciaczki u których w rodzinie w którymkolwiek pokoleniu występowały wylewy krwii do mózgu itp. Jak już wiecie podawać vit. K mozna doustnie w dwóch dawkach lub w zastrzyku jednorazowo, przy czym w zastrzyku wchłania się do organizmu w 99%. Wchłanianie doustne jest znacznie mniejsze i dlatego podaje się dwukrotnie jednak jeśli dziecko ma tendencję do ulewania/wymiotów nigdy się nie dowiemy ile się vit. K rzeczywiście wchłoneło.

Filip dostał w zastrzyku zaraz po urodzeniu i druga dzidzia też dostanie.

Moja Phoebe tez dostala w zastrzyku wit.K.
Mala jest bardzo grzeczna, zasypia tak o 21 i budzi sie tylko raz w nocy miedzy 2-3, a potem to roznie miedzy 5-8 wiec jest ok. Karmie tylko cycem.
A co do kg to wiem ze bedzie ciezko bo kocham slodkie :( i zawsze mam problem po ciazy ze zrzuceniem :(. No ale jak to mowi moj maz kobiety dzielimy na 2 grupy: szczuple i te co im wszystko smakuje :). Ja jestem w tej 2 grupie.
A to moja krolewna. 2 pierwsze sa z dzis.
04,11.jpg
04.11.10.jpg
to.jpg
i to.jpg
zuza i phoebe.jpgolga i phoebe.jpg

Ostatnia edycja:
agatakat i inne ciezarne kolezanki - Nie chce straszyc ciezarnych ale : kochana obys nie miala tej samej bakteri co ja. Tu nie robia badan i wymazow , czasami jak sie wie i sie czlowiek uprze to uda mu sie dostac to co sie chce.
Nie wiwm czy bedzie to dokladnie ta sama bakteria. U mnie ciaza przechodzila wporzadku, zaro problemow ale dopiero okazaly sie one na koncu. Barnim urodzil sie po 15 dniach spoznienia. Najpierw mi wywolywali (zel) a potem dostalam dwie kroplowki. Zaczelo sie wszystko w poniedzialek a wkoncu wyciagneli malego w czwartek.
Okazalo sie ze mam temperature i ktos wkoncu madry przyszedl mnie zbadac i stwierdzil ze po kroplowkach szyjka sie cofnela do 2 cm. Nakazali natychmiastowa cesarke. Juz mi bylo wszystko jedne po takim dlugim czasie porodu. Pobrano mi wtedy wymaz (moze dla tego ze byla temp. nie wiem). Dostalam potem antybiotyk i sprawdzali nasza temperature. Wkoncu sie spytalam i powiedziano mi ze mialam bakterie - group B streep ( paciorkowiec typu B) dla kobiet jest to niegrozna bakteria pojawiajaca sie w ciazy pod koniec ( dletego nalezy robic wymaz tak po 37 tyg ciazy by uniknac problemow). Malu sie okazalo pozniej dostal wysoka temp. co oznaczalo ze sie odemnie ta bakteria zarazil. Wyladowal na intensywnej terapi w inkubatorze i byl leczony na sepse. Sprawdzali wszystko bo ta bakteria u malych dzieci powoduje powazne problemy a w rezultacie smierc. Moga wystapic obiawy do 2 mies po urodzeniu tak ze kazdy wielki wzrost temp trzeba zglaszac. Teraz podaje sie szybko antybiotyk i po leczeniu wszystko mija i wraca do stanu rzeczy.
Jak sie ma ta bakterie to przed porodem podawany powienien byc antybiotyk lub wtrakcie porodu jak juz wiedza co i jak to jest sie pod dobra ochrona.

reklama
Wazna informacja kto jeszcze nie ma :
Health in Pregnancy Grant

..." The Health in Pregnancy Grant is a one-off tax-free payment of £190 paid to you if you're pregnant to help meet the extra costs of having a baby during your third trimester.
As part of the coalition budget in June 2010 the Government announced that it intends to abolish the grant as of 1st January 2011. However, if you reach your 25th week of pregnancy before 1st January 2011 you will still receive the grant if you satisfy the original conditions nie ma ..."

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry