reklama

Ciężarne na Wyspach

joasia ja bede podawac :) tesciowa ma mi przyslac. conajmniej przez pierwsze 3 miesiace, dziewczyny mialy podzielone opinie co do tej witaminy, ale ja jednak uwazam ze jej brak jest duzo gorszy od nadmiaru. i tak jak sama piszesz w tym okresie za duzo slonca nie bedzie no i tez zalezy jak bedzie dziecko karmione, bo w mleku modyfikowanym to jest pelny zestaw witamin potrzebnych maluchowi, ale jesli piersia to chyba lepiej podawac. ja np wymiotowalam, witmainy biore nieregularnie to i witamine d3 uwazam ze moje dziecko powinno dostac jesli bedzie na cycu :))

reklama
No ja chyba jednak tez się zdecyduje na podawanie. Faktycznie brak tej witaminy może bardziej zaszkodzić niż jej obecność,a podawanie w zalecanych dawkach powinno być ok. Mama i tak mi przywiezie tę witaminę bo już ją o to prosiłam. Ja planuję karmić piersią przez kilka pierwszych miesięcy więc będę pewnie spokojniejsza jak podam tę witaminę.

Temat podawania wit. D był już przerabiany milion razy, ale jeśli ktos ma wątpliwości, to zawsze warto do niego powrócić.
Otóż... Rozmawiałam z moją Health visitor i sprawa wygląda w ten sposób, ze w UK odradza się dodatkowe podawanie dzieciom wit. D, ponieważ jej nadmiar szkodzi tak jak i niedobór. Generalnie wyjaśniła mi, ze Światowa Organizacja Zdrowia zaleca podawanie wit.D tylko w krajach, w których matki mają diete uboga w witaminy i minerały. Tzn. gdzie dostępność do świeżych warzyw, owoców itp. jest w pewnym stopniu ograniczona. Na liście sa kraje 3go świata oraz Litwa, Łotwa, Rosja, Czechy, Słowacja, Polska itp. Podsumowując: Odżywiajmy się zdrowo przez cały rok i nie podawajmy maluchom dodatkowych witamin bez konsultacji z lekarzem.

Podam jeszcze przykład, że mleka modyfikowane zawierają ilość wit. D odpowiednio dobrana do wieku dziecka.

Filip był na modyfikowanym i nie podawałam wit.D i drugiemu maluszkowi bez wyraźnej przyczyny podawać nie będę.

witam

korzystam z chwili wolnej w pracy :-D:-D i piszę:-D:-D ale pogode mamy do D........... ja chce wiosne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mamcia- no ja mam jeszcze czas haaha to raczej na was kolej:tak::tak:
Elzu- ty zwiewaj do szitala ale juz!!!!!!!:-p
agata- to samo lenicie sie dziewczynki nasze
Ikra- córcia urocza zarowno ta najmniejsza jak i te starsze
a swoja drogą tak mnie synek dzis kopie ze usiedziec nie moge bo az poskakuje ahahhite skurcze paskudne Braxtona mnie wykonczą:wściekła/y:

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry