reklama

Ciężarne na Wyspach

pinka ja w ciazy staralam sie unikac ogladania jakis przykrych rzeczy, potem to juz wiadomosci wcale nie ogladalam, T. mi tez horrorow nie pozwalal ogladac.. wtedy po tej katastrofie samolotu z przeydentem na pokladzie snila mi sie odcieta ludzka reka ktora lezala mi na koldrze ;) tak sie wystraszylam bo wydawalo sie takie realne i od tamtego czasu cala ciaze staralam sie 'zamykac' na wszystko :tak: zreszta cala rodzina starala sie trzymac mnie z daleka od 'mocnych wrazen'..

agata masz racje......... ja tez jak juz udlo mi sie na chwilkę zasnąc to zaraz sie budziłam bo sniło mi sie zecórcia sie topi ,pozniej ze mi ja zabieraja na rozstzrelanie masakra dosłowie cos czuje ze łęb będe miała wielkosci arbuza

reklama
agatakat, to juz niezla kluseczka wasza Amanda :) juz sie nie moge doczekac az sprawdze ile Juluś wazy :)

aga.m i joasia79, trzymam za was kciuki, zeby sie malychy zdecydowaly nareszcie wyjsc :) i to szybciutko i bez problemow. Wspolczuje tego oczekiwania.. dla mnie ostatnie tygodnie to byla masakra, a jak dostawalam smski czy juz urodzilam, to mialam ochote odsylac odpowiedzi z przeklenstwami :) i tez mialam juz wizje wywolywania.. ale w koncu Julek zdecydowal sie wyprowadzic z brzuszka :)

PINKA25, nie zamartwiaj sie kochana, bo prawda jest taka, ze nic nie poradzimy na takie problemy.. a dzidziulka sie tez denerwuje jak mama jest zdenerwowana. Miejmy nadzieje, ze sie te kraje opanuja i nie bedzie jednak tej 3 wojny.. i przezuc sie z wiadomosci na komedie romantyczne :)

Czesc dziewczyny a czy sa jakies mamy z Watford ktore moze juz cos wiedza na temat tutejszego szpitala?I czy moge sie dolaczyc do waszej grupy bo dopiero teraz zauwazylam ze jest taki watek na BB jak ciezarne na wyspach?

Czesc dziewczyny a czy sa jakies mamy z Watford ktore moze juz cos wiedza na temat tutejszego szpitala?I czy moge sie dolaczyc do waszej grupy bo dopiero teraz zauwazylam ze jest taki watek na BB jak ciezarne na wyspach?

witamy wiatmy....

Aga.m dawaj kochana dawaj to ci napewno pomoze ruch to dobra sprawa przed porodem.......

Aj dziewczyny ja juz tez nie moge sie doczekac wiesci ze juz tulicie maluszki :)
U nas spokuj, mala spi :) jest taka kochana moglabym godzinami na nia patrzec :))
U nas zimno :/ i pewnie z pierwszym spacerkiem jeszcze troche poczekamy....
Gosia 27 witamy :)

Załączniki

• DSC00713.jpg
    DSC00713.jpg
    13,1 KB · Wyświetleń: 55
Dzieki dziewczyny to Ja zaczne moze od pytan :) Tak czytam ze jedna z Was juz po terminie to jak jest tutaj w uk chodzi sie dopoki sie nie zacznie akcja porodowa bo w Polsce wiem ze klada na oddzial jak minie termin? I mam pytanie drugie jak u Was wszystkich z jezykiem bo u mnie troszke slabo maz za to b.dobrze ale pytam sie bo myslalam ze na tyle ile trzeba rodzic to zrozumiem o co chodzi i maz mi wystarczy ale polozna mi radzi tlumacza twierdzi ze lepiej wziasc a pozniej najwzyej odmowic.I tak zaczelam myslec balabym sie w jednym momencie jak beda komplikacje to moze wtedy tlumacz sie przyda bo z tymi medycznymi sprawami i jak bede w szoku jakims i maz to mozemy nie wszytko zrozumiec.I polozne mi radzi jeszcze bo mamy drugiego synka i maz pracuje ze jakby nie zdarzyl do szpitala i musialabym sama jechac to moze mi sie przydac tlumacz wiadomo wszystko zalezy jak sie sprawy potocza jesli bedzie wszystko ok to mysle ze niechce nikogo obcego juz sama nie wiem co o tym myslec.

Gosia_27, jak bylam po terminie to umowili mnie na 10 dni po porodzie do szpitala, mialam miec masaz szyjki i umowienie na wywolanie, ale zaczela sie akcja 3 dni po wiec juz nie doczekalam tej wizyty.
Co do tlumacza, to nie pomoge, bo mowie po angielsku i moj maz tez wiec nie bralismy tlumacza. W kazdym razie jak byly jakies komplikacje (malutki byl obrocony buzka w bok i chcieli uzywac przyssawki - udalo sie bez) to nikt mi nawet nie mowil o tym tylko byli przygotowani zeby ratowac dziecko i tyle. No ale dobrze wiedziec co mowia miedzy soba nawet.. Na szkole rodzenia polozna podawala nam rozne zwroty i stwierdzenia, ktore moga byc uzywane w czasie porodu moze u was tez bedzie cos takiego?

Gosia witaj:)
Ja jestem już po terminie (termin miałam na 25.11). We wtorek mam kolejną wizytę u położnej i mnie powiedziała,że czekają 12 dni po terminie i wtedy zaczynają wywoływanie ale na dokładny termin mnie ma dopiero we wtorek umówić. W kwestii tłumacza tez nie pomogę,bo sama się dogaduję,ale nawet jakbym nie mówiła,to i tak nie wiem czy bym się zdecydowała na tłumacza. Uważam,że poród to intymna sprawa i chyba bym nie chciała aby jakaś obca osoba przy nas była i rozpraszała mnie tłumaczeniem. Słownictwo przy porodzie nie jest bardzo skomplikowane,tym bardziej,że Twój mąż mówi po ang to we dwoje napewno dacie radę. A tak jak napisała Elzu,w razie "awarii" jak coś się będzie działo to oni tutaj bardzo szybko podejmą niezbędne kroki aby było wszystko ok.
Polecam obejrzeć One Born Every Minute - tam możesz posłuchać słownictwa jakie używają przy porodach. Obejrzeć możesz tu : One Born Every Minute - 4oD - Channel 4
na tej stronie jest opcja oglądania z ang napisami które mi osobiście nieco ułatwiło rozumienie.
Zajrzyj też tutaj: Słowniczek zwrotów przydatnych w czasie ciąży i porodu / Ciąża i poród w UK / Mama i dziecko / Strona główna - Polkadot.pl
może parę zwrotów Ci się przyda.

reklama
Dzieki dziewczyny JA zrobie chyba tak jak mowi polozna zamowie tlumacza a jesli maz bedzie na czas to go odwolam bo boje sie troche jak bede sama czy wszystko zrozumiem.Ale dzieki za slowniczek napewno sie przygotuje w tych terminach do porodu i mysle ze to mi duzo pomoze.I mam nadzieje ze to tylko strach i ze dam rade. Samego porodu sie nie boje bardziej kwestii dogadania sie. Joasia79 to powodzenia i szybkiego rozwiazania i niech twoje baby sie juz ruszy na ten swiat bo czekanie napewno cie stresuje.12 dni to bardzo dlugo mam nadzieje ze moj synek wyskoczy o czasie:).Ja mam termin na 22 stycznia i moj starszy synek 21 stycznia konczy rowno 5 lat a tez mial ten sam termin 22 stycznia ale jeden dzien sie pospieszyl.Bedzie mila niespodzianka jak beda z tego samego dnia.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry