Montana, zasiłek chorobowy jest wypłacany ze sredniej za ostatnie 12 miesiecy wstecz ( jeli l4 masz np. od 1 wrzesnia 2014 to liczą od 1 wrzesnia 2013 do 31 sierpnia 2014) Do zasiłku są wliczane premie.( jesli nie są uznaniowe i wypłacane za czas pracy)Jeśli w jakims miesiącu nie przepracowałas 50 % dni pracujących to taki miesiąc nie liczy sie do średniej i jest pomijany w przeliczaniu. Generalnie zasiłek liczony jest tak: masz średnią miesiączną za ostatnie 12 miesięcy wtedy dzielisz na 30 dni i wychodzi zasiłek chorobowy za dany dzien. Wtedy odejmuje sie składki zus czyli 13,71 % i masz podstawe zasiłku chorobowego. I teraz w zależnosci jaki masz miesiąc- bo podstawa mnożona jest na kazdy dzien miesiąca i jesli miesiąc ma 31 dni to dostajesz wiecej a jak 28 to proporcjonalnie mniej. Od podstawy zasiłku odliczany jest tylko podatek 18 %. Duzo o tym czytałam bo chciałam zobaczyć czy moja firma mnie nie oszuka przy wyliczaniu i jednak okazało sie ze nie i dzięki sredniej z premiami, w niektórych miesiącach mam jakies 600 zł extra na ręke więcej.