• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

ciężaróweczki po in vitro

Kotuska83 witaj w klubie ja tez mam cukrzyce ciazowa....spadkiem wagi sie nie przejmuj jesli dziecko przybiera na wadze to jest ok...ja od poczatku ciazy przytylam jakies niecale 4 kilo a od 2 miesiecy jestem na diecie i moze mam kilo od tego czasu wiecej....co do ketonow to hmmm kontroluj to lepiej zeby ich nie bylo. a co jesz i jakie masz pomiary cukru?

reklama
Cześć Dziewczyny.

niestety musze wtrącić trzy grosze. Nie zgadzam sie z opinia, ze CC jest choć troche lepsza od SN, oczywiscie nie mówiąc o wskazaniach, czy jakichś problemach. I co wiecej nie znam żadnego lekarza, który by coś takiego stwierdził. A ponieważ zajmuje sie różnymi medycznymi sprzetami, m.in. Wysokozaawansowanymi dla noworodków, to troche jeździłam na rozne konferencje neonatologiczne i z wieloma madrymi ludźmi z dalej polski rozmawiałam.
Podam Wam przykład dla niedowiarków: ja zajmuje sie troche wentylacją ( respiratorami). Opisze Wam swoimi słowami jak cudownie jest urządzony porod, aby dziecko mogło samodzielnie i dobrze oddychać. Jak wiecie w brzuchu rozwijają sie płuca, w płucach tworzą sie pecherzyki płucne które w środowisku wodnym sa całkowicie zamknięte, zasklepione, w siódmym miesiącu zaczyna być produkowany surfaktant, czyli płyn powodujący ze te maleńkie pecherzyki sie zaczynają rozszerzać, otwierać. Czyli przygotowują sie do oddychania powietrzem, gdyż poza brzuchem pecherzyki u człowieka sa stałe rozprezone, otwarte, jak sie zapadną to człowiek trafia pod respirator. Wracając. Podczas porodu, gdy dzidzius przechodzi przez kanał wąski najpierw przechodzi główka, potem klatka piersiowa. Klatka jest silnie uciskana, co powoduje ze wszystkie pecherzyki pod wpływem ucisku sie rownież zamykają na chwilkę, co pozwala im na opróżnenie sie jednorazowo z całego płynu z brzucha mamy, i po wyjściu klatki piersiowej na swiat dziecko nabiera juz oddechu z powietrza czystego i zaczyna normalnie fizjologiczne oddychać. Dzieki temu wysiłkowi dziecko jest mniej narażone na zapalenie płuc, czy respirator, czy inne powikłania. A to tylko jeden temat - związany z oddechem człowieka. Przy CC dziecko nie ma jak opróżnić płuc z płynów, zawsze jest odsysane, ale przecież nie odessą mu płynu z wewnątrz płuc, to niemożliwe.

Mam nadzieje, ze Was troche przekonałam do SN. Dla mnie korzyści jest tak duzo, ze tylko przy jakichś wskazaniach zgodże sie na CC.

montana, oszczędzaj się i już niedużo zostało do 37tc, więc dasz radę i Zosia poczeka jeszcze ;-). Mój lekarz bada ręcznie więc nawet nie wiem jaką mam długość szyjki. No ale mam nadzieję, że później to już sprawdzi przez usg długość, żebym nie obudziła się z ręką w nocniku. Zosia już sporo urosła:) Ja dzisiaj zobaczę swojego głodomorka, ale pewnie znowu odwróci się tyłkiem do mnie.

Kotuska spokojnie malenstwo rosniebito najwazniejsze :) ale daj spokój 8 razy dziennie jesc?????? Ty to chyba w lodowce bedziesz spac :)

Montana porozmawiaj ze swoim szkrabem , nie wiem czy posłucha bo moj to mnie olewa generalnie :P ja tez nie miałam mierzonej szyjki przez USG tylko ręcznie i wszystko dobrze , najważniejsze ze szyjka zamknięta musimy dac radę !!!!! Ja musze leżeć to wtedy brzuch rzeczywiście mi sie nie stawia aż tak , wstaje do toalety i juz twardnieje :/ szyjka kłuje . Zatem kochana odpoczywaj , pozdrowienia z łóżka :)
a Swoją drogą to twoje dziecko duze juz :)

Heh Genna wlasnie przed chwila odbylam rozmowe z moja Zoska, by sie nie spieszyla, bo po co, pogoda brzydka, chlapucha taka, niech siedzi jak jej dobrze :-) . Boshee ale ja nie z tych co lubia tak lezec. Mialam zamiar dzis posprzatac w lazience,ale moj mezul juz mnie sprowadzil na ziemie. Tak wiec leze w duzym pokoju z tabletem w lapkach i TV :-) . W week chcialam jechac na zakupy miedzy innymi do H&M i Smyka. No a dziecie mi rosnie jak na drozdzach. 22.12 wazyla 1618g, tyle ze u innego dr na innym sprzecie. Jedyne co mnie pociesza to fakt ze nie ma rozwarcia. Boli w sumie tez nie mam. A swoja droga faktycznie lekarze licza ciaze tak do przodu , zaczelam 33tc a lekarka mowi ze to juz 34 i byle wytrzymac z 3 tyg. Choc mowi ze nie wykluczone ze dotrwam do 40. Takze Genna wstrzymujmy te nasze dzieciolki :-) nogi zaciskamy i lezymy :-D

Co do porodu fajnie Agawa ze napisalas o tych pecherzykach, nie wiedzialam o tym :-) . Choc ja jestem za porodem sn, ale nie ukrywam ze boje sie strasznie, najbardziej ze z malutka cos sie stanie. Ale takie obawy to chyba kazda przyszla mamusia ma :-) .

Magda, Bziumelka kurcze Wy juz prawie na finishu :D. Godzina 0 zbliza sie wielkimi krokami.

Agaawa, mój dr tak samo wyjaśniał mi plus sn.
Montana, zanim się obejrzysz a te 3 tyg minął ;)
Ja dzisiaj też leżę bo nie mam siły chodzić. Wstaje przejdę do pokoju obok i muszę usiąść bo jestem zmęczona. Kurczę co to dzisiaj się dzieje to nie mam pojęcia.

Moj M to zabrał mi kluczyki od samochodu zeby czasem nie przyszło mi do głowy sie gdzieś wypuścić :P hahaha ale wole leżeć w domq niz w szpitalu wiec jestem
Grzeczna :) dzisiaj idziemy do szkoły rodzenia, to moja jedyna rozrywka i wyjscie :)
Magda jak nie musisz to nie chodź nigdzie , nóżki w gore i wolaj kelnera :)

Ostatnia edycja:
Magda oj tak dzisiejszy dzien jest mega senny. Nic w tej tv nie ma :baffled:, a moj M pojechal do pracy i nudne popoludnie przede mna.

Dzieczyny a jak to jest z tym wnioskiem o urlop macierzynski? Dzis bylam w ZUSie zapytac to mowila ze mam napisac takie podanie i napisac jak chce miec placone czy rok po 80% czy pol roku 100% i pol 60%. No ja chce rok 80%,i mowila ta kobita by w ciagu 14 dni pracodawca przyniosl jej bo jak po 14 dniach to automatycznie bedzie 100% i 60%,napisac tez trzeba oswiadczenie ze maz nie bedzie korzystal z rodzicielskiego no chyba ze bedzie :-p i doniesc trzeba orginal aktu urodzenia. U Was tez to takk wyglada? jak napisac to podanie? Hmm moze sa jakies gotowe druki??

Genna, to mąż cię usidlil i dobrze ;) leżeć a nie fruwac ;)

Montana, wniosek do pracodawcy trzeba złożyć i jest na to 2 tyg od urodzenia dziecka. We wniosku trzeba napisać czy deklarujesz od razu cały urlop czy dzielisz z mężem i właśnie czy 80%. Resztę załatwia pracodawca. No i akt urodzenia też trzeba dostarczyć i od razu poprosić żeby dopisali do ubezpieczenia ;)
Są druki wniosków w necie więc można gotowca pobrać.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry